Γνωρίζεις το ιαπωνικό τσάι kukicha; Μειώνει το στρες και βελτιώνει την πέψη

Με σπουδαίες ιδιότητες και υπέροχη γεύση

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
shutterstock
shutterstock

Ας μιλήσουμε για τα οφέλη του kukicha, ενός πράσινου τσαγιού με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και με ευχάριστη επίγευση κανέλας, που αγαπούν όσοι επιλέγουν υγιεινές τροφές στην καθημερινή τους διατροφή, αφού τα τσάγια είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.

Γνωστά σε όλους είναι πλέον τα οφέλη του πράσινου τσαγιού, ιδιαίτερα της ποικιλίας matcha, η οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βοηθά στην πρόληψη του εκφυλισμού των κυττάρων και επομένως της πρόωρης γήρανσης του δέρματος, καθώς και στην επιτάχυνση του μεταβολισμού, πολλαπλασιάζοντας την καύση του σωματικού λίπους.

Τώρα, μια άλλη ποικιλία πράσινου τσαγιού προστίθεται στη λίστα των υγιεινών ροφημάτων. Αυτό είναι το τσάι kukicha, το οποίο περιέχει τρεις φορές περισσότερη ποσότητα ασβεστίου από το γάλα και προσφέρει οφέλη που κυμαίνονται από βελτιωμένη πέψη έως μείωση του στρες. Ας το "σκανάρουμε" αναλυτικά.

Τα οφέλη του ιαπωνικού τσαγιού kukicha

Είναι σχεδόν απαλλαγμένο από καφεϊνη

Όπως το matcha, το kukicha προέρχεται από την Ιαπωνία. Το "Kuki" σημαίνει "κλαδί" ή "στέλεχος", ενώ το "cha" είναι η ιαπωνική λέξη για το "τσάι". Από τη σύνθεση του ονόματος, το διακριτικό χαρακτηριστικό αυτού του αφεψήματος είναι σαφές:

πράσινο τσάι

Σε αντίθεση με άλλα τσάγια, δεν λαμβάνεται από τα φύλλα της Camellia Sinensis, του φυτού τσαγιού, αλλά από τους μίσχους. «Αυτά τα κλαδιά πρέπει να έχουν ανθίσει στο φυτό για τουλάχιστον τρία χρόνια», διευκρινίζει η María José Crispín, διατροφολόγος. «Το γεγονός ότι αυτό το έγχυμα λαμβάνεται από τους μίσχους και όχι από τα φύλλα, μαζί με την "προχωρημένη" ηλικία των ίδιων των στελεχών, είναι η πηγή της χαμηλής περιεκτικότητας σε καφεϊνη που χαρακτηρίζει το kukicha: Λιγότερο από 1%».

Είναι ένα συμπύκνωμα βιταμινών, αντιοξειδωτικών και μετάλλων

Αυτές οι συνθήκες, συνεχίζει η Crispín, σημαίνουν επίσης ότι αυτό το τσάι έχει υψηλότερη συγκέντρωση βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών από άλλες ποικιλίες, καθώς και λιγότερο πικρή γεύση, που θυμίζει αόριστα κανέλα. «Το kukicha είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες C, A και B», υπογραμμίζει η Crispín.

«Όσο για τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή, αυτά έχουν αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση. Σε σύγκριση με άλλα τσάγια, το kukicha έχει επίσης υψηλότερη συγκέντρωση μετάλλων, όπως ασβέστιο, φθόριο, ψευδάργυρο, σελήνιο και μαγγάνιο, με όλα τα οφέλη που προκύπτουν. Χάρη στην παρουσία του ασβεστίου, για παράδειγμα, βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης».

Προάγει την πέψη

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του kukicha, η Crispín τονίζει ιδιαίτερα την αντιφλεγμονώδη δράση του: «Μπορεί να διευκολύνει την πέψη μετά από ένα βαρύ γεύμα», εξηγεί. «Μιλάμε για ένα αλκαλικό ρόφημα χωρίς διεγερτικά, που προάγει την πέψη εξουδετερώνοντας την οξύτητα του στομάχου. Είναι μια πηγή χωρίς θερμίδες και με πολύ υγιεινά θρεπτικά συστατικά».

Δεν έχει αντενδείξεις

κούπα τσάι

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα αντιπροσωπεύεται από το γεγονός ότι δεν έχει αντενδείξεις και μπορεί να το πιουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, των παιδιών και των ηλικιωμένων. «Η υψηλότερη συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά και η χαμηλή ποσότητα θεΐνης το καθιστούν ένα ρόφημα κατάλληλο για όλους», επιβεβαιώνει η Crispín.

Πότε να το πιεις

Αυτό το ιαπωνικό τσάι μπορεί να συνοδεύσει οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας, από το πρωινό μέχρι το βραδινό, γιατί, χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά του σε καφεϊνη, δεν προκαλεί αϋπνία. Από την πλευρά του, η Crispín συνιστά να το πίνεις το πρωί, στο πρωινό ή κατά τη διάρκεια της ημέρας, γιατί, όπως εξηγεί, «είναι πολύ τονωτικό». Γενικά είναι ιδανικό ρόφημα για κάθε εποχή, καθώς μπορεί να καταναλωθεί ζεστό και κρύο.

Πώς θα το ετοιμάσεις

  • Βάλε 2 κ.γλ. τσαγιού kukicha ανά φλιτζάνι στο ειδικό σουρωτηράκι
  • Ζέστανε καλά το νερό
  • Άφησέ το για 2 λεπτά
  • Καλή απόλαυση

κουτί τσάι

Θα το βρεις εδώ για να το δοκιμάσεις