Οι 10 πιο υγιεινές τροφές που πρέπει να τρώμε πιο συχνά

Για να ξεφύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινής διατροφής

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Μια διατροφή με ποικιλία, λένε οι διατροφολόγοι, είναι η βάση μιας υγιεινής και ισορροπημένης δίαιτας. Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφών είναι πραγματικά απαραίτητη για να παρέχουμε στον οργανισμό μας όλο το φάσμα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά και για να αποτρέψουμε τη συσσώρευση τοξικών ουσιών (συντηρητικά, βαφές, λιπάσματα, αντιβιοτικά στο κρέας) στον οργανισμό που προκαλούν προβλήματα υγείας.

Αλλά λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είμαστε πλάσματα της συνήθειας, συχνά πιάνουμε τους εαυτούς μας να επαναλαμβάνουμε τα ίδια μενού ξανά και ξανά: Σαλάτα, ζυμαρικά, ρύζι, στήθος κοτόπουλου κ.λπ. Ωστόσο, η περίφημη μεσογειακή διατροφή έχει μια μεγάλη ποικιλία από υγιεινές τροφές διαθέσιμες που μπορούν να εμπλουτίσουν τα πιάτα μας και να μας προσφέρουν υγεία, ευεξία και συνεχή ενέργεια.

Ποιες όμως να διαλέξετε, ανάμεσα στα πολλά διάσημα superfoods; Και πώς μπορούν να φέρουν οφέλη στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος; Επιλέξαμε για σένα τις 10 πιο υγιεινές τροφές, που συχνά παραβλέπονται, οι οποίες θα κάνουν τις συνταγές μας πιο ελκυστικές και νόστιμες και θα μας χαρίσουν ζωντάνια και λάμψη.

10 τροφές που πρέπει να τρώμε πιο συχνά

Λούπινα

Αυτό το όσπριο μειώνει τις γλυκαιμικές κορυφές στο αίμα, κρατά μακριά την κακή χοληστερόλη, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ενδυναμώνει τα οστά χάρη στις φυτικές ίνες, τα ωμέγα-3 και 6 και την περιεκτικότητά του σε μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο. Είναι μια πραγματική υπερτροφή χαμηλού κόστους ιδανική για κατανάλωση ως σνακ μεταξύ των γευμάτων.

Κόκκινο κρεμμύδι

Το κόκκινο κρεμμύδι είναι η turbo εκδοχή του λευκού: εκτός από συμπύκνωμα βιταμινών και μετάλλων όπως βιταμίνες C, K και B12 και ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, περιέχει κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία από τις αλλεργίες και την καρδιά. Καταναλώστε το ωμό, για να μην χάσει τις ιδιότητές του, σε σαλάτες όπως η ελληνική με ντομάτα και φέτα.

Σαρδέλες

Το βασικό θρεπτικό συστατικό αυτού του «φτωχού» ψαριού; Ωμέγα-3, ακόρεστα λιπαρά που αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη και μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, προλαμβάνοντας ασθένειες όπως η αθηροσκλήρωση. Αλλά όχι μόνο αυτό. Συγκαταλέγεται στις σπάνιες τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, η οποία κανονικά παράγεται μόνο όταν εκτεθούμε στον ήλιο. Αν τα βρείτε φρέσκες, απολαύστε τες ψητές, όπως στην Πορτογαλία όπου είναι ένα φημισμένο εθνικό φαγητό.

σαλάτα μακαρόνια
Unsplash

Κάππαρη

Η κάπαρη είναι μια εξαιρετική πηγή πολυφαινολών και έχει αντιοξειδωτική δράση που επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων και του δέρματος (βλέπε ρυτίδες), διεγείρει τη μικροκυκλοφορία, εμποδίζει την εμφάνιση τριχοειδών αγγείων και έχει διουρητική δράση που προλαμβάνει την κυτταρίτιδα.

Κάρδαμο

Πλούσιο σε βιταμίνη C και μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και ιώδιο, αυτό το φυτό από την οικογένεια των σταυρανθών, όπως το κουνουπίδι, έχει καθαριστικές, πεπτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και είναι φυσικό αντιβιοτικό. Το κάρδαμο πρέπει να τρώγεται ωμό, ενώ προσθέτει μια ιδιαίτερη πινελιά σε σάλτσες, σαλάτες ή σάντουιτς.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες (ή αμερικανικές) έχουν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, καροτενοειδών, βιταμίνης C και βιταμίνης Α (ή ρετινόλη) με συνδυασμένη αντιοξειδωτική δράση, που τις καθιστούν πραγματική αντιγηραντική τροφή. Καταναλώστε τες σαν τις κανονικές πατάτες, ψητές, βραστές ή πουρέ, και φροντίστε να τρώτε και τη φλούδα, η οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Κόκκινο λάχανο

Οι celebrities που το καταναλώνουν τακτικά, έχουν εμμονή με αυτό. Δικαιολογημένα: το κόκκινο λάχανο είναι η κατ' εξοχήν υπερτροφή. Είναι μια βόμβα αντιοξειδωτικών: Περιέχει φλαβονοειδή, και βιταμίνες A, C, K, E και ομάδα Β, καθώς και ασβέστιο, που είναι ευεργετικό για τα οστά, ψευδάργυρο, που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σίδηρο που καταπολεμά την αναιμία. Φάτε το σε σαλάτα, με ρεβίθια και αβοκάντο για παράδειγμα, και θα έχετε ένα ελιξίριο μακροζωίας.

διατροφή
Unsplash

Μανιτάρια

Χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Β και μέταλλα, όπως φώσφορο, κάλιο και χαλκό, τα μανιτάρια έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Κεχρί

Εκτός από το ότι δεν περιέχει γλουτένη και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το κεχρί είναι στην πραγματικότητα πλούσιο σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο, απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος. Μαγειρέψτε το σαν το ρύζι και απολαύστε το σε σαλάτα με ωμά λαχανικά και μυρωδικά.

Ρόκα

Αυτό το λαχανικό με πικάντικη γεύση που ήδη εκτιμάται από τους αρχαίους Ρωμαίους είναι χαμηλών θερμίδων, έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων και περιέχει ερουκίνη, ένα ενεργό συστατικό που βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Είναι εξαιρετικό όχι μόνο σε σαλάτες, αλλά και σε πίτσες, σούπες και ορεκτικά ή σάντουιτς.