Αυτό το λαχανικό έχει διπλάσια βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και τριπλάσιο ασβέστιο από το γάλα και δεν θα το φας μόνο σε σαλάτες - Η viral συνταγή στο Tik Tok που φτιάχνουν όλοι

Είναι εξαιρετικό για την υγεία και μην το υποτιμήσεις

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Ένα συνηθισμένο λαχανικό έχει οφέλη που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, αποτελώντας μια αυθεντική υπερτροφή που πρέπει να τρώμε με κάθε ευκαιρία. Πιο συγκεκριμένα, έχει διπλάσια βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και τριπλάσιο ασβέστιο από το γάλα, με επιπλέον ευεργετικά για την υγεία μας στοιχεία που το καθιστούν εξαιρετικό για τον οργανισμό μας - πέρα από νόστιμο.

Το γνωρίζεις με την κοινή ονομασία "ρόκα", που μεταμορφώνει γευστικά και την πιο απλή πράσινη σαλάτα, ενώ διαθέτει αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κάνει καλό στη σιλουέτα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Θέλεις κάτι παραπάνω για να το δοκιμάσεις;

Η ρόκα είναι λαχανικό... πύραυλος

Η ρόκα είναι ένα λαχανικό από την οικογένεια των Σταυρανθών, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Η εποχή της καλλιέργειάς του είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά διατίθεται σχεδόν όλο τον χρόνο. Έχει πικάντικη γεύση, είναι εγγενές στην Κεντρική-Δυτική Ασία αλλά και στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου καλλιεργείται και υπάρχει από την εποχή των αρχαίων Ρωμαίων, οι οποίοι το εκτιμούσαν τόσο για τις χωνευτικές όσο και για τις διουρητικές του ιδιότητες.

Χαμηλό σε θερμίδες αλλά πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα, όπως σίδηρος, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρος και φώσφορος, και βιταμίνες, δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας.

ρόκα
Unsplash

Τα οφέλη της ρόκας στην υγεία

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία...

  • Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C (περιέχει διπλάσια ποσότητα από τα πορτοκάλια), έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες.
  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που προάγουν τη σωστή πέψη και πρεβιοτικά που ενθαρρύνουν την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος.
  • Πλούσιο σε προβιταμίνη Α και αντιοξειδωτική βιταμίνη C, είναι ευεργετικό για την υγεία του δέρματος και του δίνει τόνο και ελαστικότητα.
  • Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις δυνάμεις του, στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία και την πρόληψη του εκζέματος και της ακμής.
  • Έχει διουρητική δράση, και ως εκ τούτου είναι χρήσιμο για την αποτοξίνωση και την εξάλειψη της κατακράτησης νερού.
  • Χαμηλό σε θερμίδες (έχει περίπου 25 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, είναι ιδανικό για δίαιτες χαμηλών θερμίδων.
  • Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και ωμέγα 3, συγκαταλέγεται στις τροφές μακροζωίας.
  • Χάρη στην παρουσία της βήτα-καροτίνης, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, αντιοξειδωτικών που προστατεύουν επίσης από τις ακτίνες UV, είναι χρήσιμο για την υγεία των ματιών και για την προστασία του αμφιβληστροειδούς.
  • Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη Κ (περιέχει τρεις φορές περισσότερο από το γάλα), είναι ευεργετικό για την υγεία των οστών και των δοντιών.
  • Προστατεύει την καρδιά, χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ, θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία της.
  • Είναι ευεργετικό για όσους πάσχουν από διαβήτη: ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο από σπόρους ρόκας μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και την υπεργλυκαιμία.
  • Χάρη στην περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο (περισσότερο από τις μπανάνες) δρα στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την υπέρταση και επομένως είναι χρήσιμο για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

σαλάτα ρόκα
Unsplash

Τη ρόκα δεν θα τη φας μόνο σε σαλάτα

Μια συνταγή με ρόκα έχει γίνει viral στο Tik Tok και αυτή δεν είναι άλλη από ένα λαχταριστό χούμους με ρόκα. Θα το φτιάξεις με βρασμένα ρεβύθια, λάδι, σκόρδο, αλάτι, φρέσκα φύλλα ρόκας και νερό, απολαμβάνονατς ένα ντιπ που θα σου μείνει αξέχαστο. Δοκίμασέ το με ξεροψημένο ψωμάκι και θα με θυμηθείς.

@mrs.veggy

Hummus alla Rucola #vegan #veganrecipes #ricettevegane #hummus

♬ suono originale - Mrs.Veggy