Ιωάννα Σαρρή: Τι είναι η παράλυση Bell από την οποία πάσχει - Τα 6 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Παρέλυσε η αριστερή πλευρά του προσώπου της

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
NDP Photo Agency
NDP Photo Agency

Με μια ανάρτηση που ξάφνιασε τους διαδικτυακούς της φίλους (δείτε εδώ τι ανέβασε), η σύντροφος του Γιώργου Σαμπάνη, Ιωάννα Σαρρή αποκάλυψε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram ότι πάσχει από την παράλυση του Bell.

Το Youweekly.gr έψαξε τι ακριβώς είναι η πάθηση αυτή, ποια είναι τα συμπτώματά της αλλά και πως θεραπεύεται.

Όλα όσα γνωρίζουμε για την παράλυση του Bell

 Ιωάννα Σαρρή Γιώργος Σαμπάνης

Η παράλυση του Bell, γνωστή και ως πρόσωπο του Bell, είναι μια παραλυτική κατάσταση που επηρεάζει το πρόσωπο λόγω προβλήματος με τον εγκεφαλικό νεύρο που ελέγχει τους μύες στο πρόσωπο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια περιορισμένη παράλυση ή απώλεια κινητικότητας σε ένα ή και τα δύο πλευρά του προσώπου.

Η παράλυση του Bell μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ιιάστησης του εγκεφάλου από έναν ιό. Η ακριβής αιτία εξακριβώνεται συχνά δύσκολα, αλλά η ιιάστηση του εγκεφάλου από τον ιό της αναπηρίας (herpes simplex virus) είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες.

Η παράλυση του Bell συνήθως δεν είναι μόνιμη και πολλές φορές βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, αν και μερικές φορές μπορεί να απαιτείται θεραπεία με φάρμακα ή άλλες ιατρικές προσεγγίσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παραμείνει μια ελαφρά απόκλιση στην έκφραση του προσώπου ή στη λειτουργία των μυών, ακόμη και μετά την ανάρρωση.

Τα συμπτώματα

Η παράλυση του Bell μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα στο πρόσωπο λόγω προβλήματος με τον εγκεφαλικό νεύρο που ελέγχει τους μύες του προσώπου. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  1. Αδυναμία να σηκώσετε τα φρύδια: Αυτό μπορεί να καθιστά την εκφρασή του προσώπου περιορισμένη ή αποδοτική.
  2. Αδυναμία να κλείσετε το μάτι: Οι πάσχοντες μπορεί να μην μπορούν να κλείσουν πλήρως ένα μάτι, προκαλώντας τη δυσκολία στον ύπνο και την προστασία του ματιού από τον ξήρανση.
  3. Πτώση ή απώλεια της έκφρασης: Οι πάσχοντες μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν συναισθήματα με το πρόσωπο τους, όπως το χαμόγελο ή το συμπάθειο.
  4. Δυσκολία στην άσκηση της σιαγόνας: Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην τροφή ή την ομιλία.
  5. Διασπορά των γεύσεων: Οι πάσχοντες μπορεί να αντιληφθούν διαταραχές στη γεύση.
  6. Αναισθησία ή πόνος στο πρόσωπο: Αυτό μπορεί να προκαλέσει αίσθημα αναισθησίας ή αποσυντονισμού σε ορισμένες περιοχές του προσώπου.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν απότομα και να είναι προβληματικά για τον ασθενή, καθώς επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή και την επικοινωνία. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το βαθμό της παράλυσης και την αιτία που την προκαλεί.