Αντί για καφέ: 5 εναλλακτικές λύσεις για να ξυπνήσεις το πρωί χωρίς καφεΐνη

Μπορείς εύκολα να τον αντικαταστήσεις χωρίς... στέρηση!

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Shutterstock
Shutterstock

Είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερο αγαπάμε κάτι τόσο περισσότερο φαίνεται ότι μας πληγώνει και, δυστυχώς, η καφεΐνη είναι ένα από αυτά. Ένας πολύτιμος σύμμαχος με πολύ υψηλή ενεργειακή δύναμη που συχνά χρησιμοποιούμε περισσότερο για να μείνουμε ξύπνιοι και συγκεντρωμένοι παρά για να απολαύσουμε πλήρως τη γεύση ενός καφέ.

Φυσικά, το να πίνετε ένα φλιτζάνι από αυτό το πρωί μόλις ξυπνήσετε ή έναν εσπρέσο μετά το μεσημεριανό γεύμα δεν θα σας σκοτώσει, ωστόσο η κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να ενσωματωθούν στη διατροφή εναλλακτικές λύσεις αντί του καφέ, οι οποίες μπορούν να "γλυκάνουν" τις πιο δύσκολες μέρες χωρίς να αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία. Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, μάλιστα, είναι ένα φυσικό διεγερτικό που δίνει ενέργεια στο νευρικό σύστημα και στην δραστηριότητα του εγκεφάλου, καθυστερώντας την κούραση και, για αυτό, εξαιρετικός σύμμαχος για κάθε εργάσιμη (και όχι μόνο) μέρα.

καφές_κοπέλα
Shutterstock

Από την άλλη πλευρά, περίπου 15/30 λεπτά μετά τη λήψη, συμβαίνει αυτό που ονομάζεται "σύγκρουση καφεΐνης", δηλαδή μείωση των επιδράσεων του ενεργητικού που προκαλούν κόπωση και υπνηλία. Έτσι, αμέσως, προκύπτει η ανάγκη να ξαναπάρουμε καφεΐνη.

Ένας φαύλος κύκλος που μπορεί να προκαλέσει κάποιες δυσάρεστες παρενέργειες που καλό είναι να τις περιορίσουμε μέσω εναλλακτικών λύσεων αντί της καφεΐνης, όπως το πράσινο τσάι και το γκουαράναή το matcha.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του καφέ στον οργανισμό;

Η υπερβολική δόση καφεΐνης έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα και το μυαλό. Μεταξύ των πιο κοινών είναι η καούρα και η κακή ποιότητα ύπνου. Η καφεΐνη, στην πραγματικότητα, διεγείρει τα κύτταρα του στομάχου να απελευθερώσουν υδροχλωρικό οξύ, το οποίο, αν και συνήθως βοηθά στην πέψη, μπορεί να είναι επιβλαβές απουσία τροφής.

Και αν η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει εθισμό, επηρεάζεται πάνω απ' όλα η ποιότητα του ύπνου: η εξάλειψη ή η μείωσή της μπορεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα κορτιζόλης και μελατονίνης, βελτιώνοντας την ξεκούραση και μειώνοντας το στρες και την κούραση.

5 εναλλακτικές λύσεις καφέ για να μειώσετε την καφεΐνη

Το να εγκαταλείψετε τον καφέ δεν σημαίνει να αποχαιρετήσετε για πάντα την ιεροτελεστία ενός ζεστού ροφήματος το πρωί, αλλά απλώς πρέπει να βρείτε 5 νόστιμες εναλλακτικές που μπορούν να αντικαταστήσουν τον κλασικό καφέ.

Μαύρο τσάι

coffee girl balcony
Shutterstock

Δεν είναι ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη, αλλά, απλά, στην περίπτωση του μαύρου τσαγιού προέρχεται από τανίνες και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να απορροφηθεί πλήρως από τον οργανισμό. Η θεΐνη μέσα σε αυτό, λοιπόν, έχει διεγερτική δράση, που δίνει ενέργεια χωρίς να είναι τόσο έντονη όσο ο καφές. Τέλος, το μαύρο τσάι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά.

Πράσινο τσάι

Γνωστό για τις ευεργετικές του επιδράσεις στο πεπτικό σύστημα και κατά του φουσκώματος, το πράσινο τσάι είναι το ιδανικό ρόφημα μετά το γεύμα. Εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, εκτός από καφεΐνη περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που διεγείρει τα κύματα άλφα στον εγκέφαλο. Τα οφέλη για την υγεία ποικίλλουν, από τη βελτίωση της διάθεσης έως τη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και του στρες.

Τσάι Matcha

Είναι ένα ιδιαίτερο πράσινο τσάι που καλλιεργείται μόνο στην Ιαπωνία με αρχαίες παραδοσιακές μεθόδους. Ένα τελετουργικό παραγωγής που διατηρεί τις καλές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, αλλά με υψηλά επίπεδα θεατίνης και καφεΐνης και πιο δυνατή γεύση.

καφές_πίνει_κοπέλα
Shutterstock

Γκουαράνα

Δίνει πολλή ενέργεια και τα χαρακτηριστικά του το κάνουν να μοιάζει με τον καφέ, ενώ παραμένει εναλλακτική στην καφεΐνη. Το πλεονέκτημα είναι ότι η καφεΐνη απελευθερώνεται πιο αργά στο σώμα και, ως αποτέλεσμα, έχει πιο ισχυρά και μακροχρόνια αποτελέσματα. Εξαιρετική εναλλακτική στον μεταγευματικό καφέ, χάρη στην ευεργετική του δράση στο πεπτικό σύστημα.

Καφές με μανιτάρια

Συνδυάζει τη γεύση του καφέ με τα οφέλη των μανιταριών όπως των chaga και cordyceps, φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην παροχή ευεξίας στον οργανισμό. Ο καφές με μανιτάρια, μάλιστα, περιέχει μέταλλα όπως κάλιο, σελήνιο, φώσφορο και μαγνήσιο, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά.

Επιπλέον, μεταξύ των ιδιοτήτων του είναι η δυνατότητα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, βοηθώντας τον οργανισμό ιδιαίτερα στις εποχικές αλλαγές.