Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς; Με αυτό το έξυπνο κόλπο θα σε πάρει ο ύπνος σε 1 λεπτό

Για να σταματήσεις να στριφογυρνάς στο κρεβάτι σου τα βράδια

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Shutterstock
Shutterstock

Η Ευρώπη ζει αυτήν τη στιγμή μια πραγματική επιδημία αϋπνίας. Το 15%-20% του πληθυσμού πάσχει από αυτό και το πρόβλημα φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς. Θέλεις ο τρόπος ζωής μας από τη μία, το άγχος από την άλλη και η οικονομική αστάθεια ανά τον πλανήτη, όλα μας οδηγούν στο να δυσκολευόμαστε το βράδυ να κοιμηθούμε. Εάν έχεις κι εσύ πρόβλημα με την αϋπνία, ξέρεις καλά πόσο εξουθενωτική μπορεί να είναι:

Ο ανεπαρκής ύπνος όχι μόνο επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακές διατροφικές συνήθειες και τρόπου ζωής, αλλά και σε αύξηση των επιπέδων του στρες. Μακροπρόθεσμα, συνδέεται με προβλήματα υγείας, από καρδιακές παθήσεις έως υπέρταση, από κατάθλιψη έως διαβήτη.

Η ιδανική λύση είναι φυσικά να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, αλλά εδώ θα δεις ένα έξυπνο κόλπο για να σε πάρει ο ύπνος σε 1 μόλις λεπτό και... δεν χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις, την επόμενη φορά που θα ξεκινήσεις να στριφογυρίζεις στο κρεβάτι σου.

κοπέλα κοιμάται στο κρεβάτι
Unsplash

Η σημασία του καλού ύπνου στην υγεία

Ο καλός ύπνος θεωρείται από τους ειδικούς ως ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες για την προώθηση της μακροζωίας και της καλής υγείας του οργανισμού. Η μη σωστή ανάπαυση επηρεάζει αρνητικά τη ζωή μας την ημέρα και κατ' επέκταση την υγεία του σώματος.

Η έλλειψη ύπνου παρεμβαίνει στην οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή, επηρεάζοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και σωματικές πτυχές. Οπότε αυτό που πρέπει ο καθένας να κάνει είναι να φροντίσει να κοιμάται σωστά, για να ζήσει καλύτερα και να χαρίσει στον οργανισμό του περισσότερα χρόνια ζωής.

Το έξυπνο κόλπο για να σε πάρει ο ύπνος σε 1 λεπτό

Ονομάζεται "μέθοδος 4-7-8" και με αυτήν έχει ασχοληθεί ο γιατρός Δρ Andrew Weil. Στην ουσία έχει να κάνει με τις σωστές αναπνοές, που θα βοηθήσουν το σώμα να χαλαρώσει και να σε πάρει ευκολότερα ο ύπνος. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι τα εξής:

κοπέλα στο κρεβάτι
Unsplash

  • Ξάπλωσε αναπαυτικά στο κρεβάτι σου με σβηστά φώτα
  • Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα
  • Κράτα την αναπνοή σου για 7 δευτερόλεπτα
  • Εξέπνευσε από το στόμα για 8 δευτερόλεπτα
  • Επανάλαβε 2-3 φορές και θα σε πάρει ο πιο γλυκός ύπνος της ζωής σου

Το μυστικό της μεθόδου; Ο αργός ρυθμός αναπνοής βοηθά να πέσουν οι παλμοί της καρδιάς, ώστε να ηρεμήσει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό, ενώ εάν ακολουθείς τη διαδικασία αυτή με διάρκεια και καθημερινά θα δεις αποτελέσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες.