Πρησμένη κοιλιά! Πόσες φορές έχουμε ξεφύγει το βράδυ, πίνοντας πολλά ποτά και κάνοντας υπερφαγία και το επόμενο πρωί ξυπνάμε με φουσκωμένη κοιλίτσα;
Για να αποφύγουμε την κατακράτηση υγρών στους ιστούς σε χρόνο ρεκόρ, υπάρχει μια πραγματικά αποτελεσματική φυσική θεραπεία της γιαγιάς, η οποία χρησιμοποιείται επίσης περισσότερο από τα μοντέλα πριν από μια φωτογράφιση ή μια επίδειξη μόδας: Ένα “ταπεινό” φυτό που με τη μορφή ροφήματος κάνει πραγματικά θαύματα για να πέσει η κοιλιά και να αντιμετωπίσουμε το πρήξιμο.
Πρησμένη κοιλιά; Όχι πια, με ένα μαγικό ρόφημα
Η πικραλίδα, με την επιστημονική ονομασία Taraxacum officinale, είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό της οικογένειας Asteraceae, που το βρίσκεις παντού στα χωράφια και το αναγνωρίζεις από τα έντονα κίτρινα άνθη του.
Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αυτό το ταπεινό αυτοφυές φυτό με διάφορες υγιεινές ιδιότητες χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική (συμπεριλαμβανομένης της κινέζικης) εδώ και αιώνες για να υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, την υγεία του ήπατος, της καρδιάς και του δέρματος, ενώ κάνει θαύματο με το πρήξινο της κοιλιάς.
Οι ιδιότητες της πικραλίδας
- Πλούσια σε φλαβονοειδή και κάλιο, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και βοηθά στο ξεφούσκωμα
- Πλούσιο σε φυτικές ίνες και ινουλίνη, προάγει την πέψη και την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος
- Έχει καθαριστική δράση και καταπολεμά τις τροφικές δηλητηριάσεις
- Αποτοξινώνει το συκώτι
- Αντιμετωπίζει το πρήξιμο και το αίσθημα βάρους στα πόδια
- Καταπολεμά τη δημιουργία κυτταρίτιδας
- Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, καταπολεμά το οξειδωτικό στρες
- Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
- Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
- Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και κακής χοληστερόλης (LDL)
- Το εκχύλισμα ρίζας πικραλίδας μπορεί να βοηθήσει στην ανανέωση των κυττάρων στο δέρμα, να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και να μειώσει την φλεγμονή, προλαμβάνοντας την ακμή
Πώς να καταναλώσεις την πικραλίδα
Για όσους ζουν στην ύπαιθρο, η πικραλίδα είναι ένα γνώριμο φυτό: Φυτρώνει σε χωράφια και ξέφωτα. Τα φύλλα του φυτού είναι βρώσιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορούν να μαγειρευτούν όπως άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, ή να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες, αλλά και βραστά ή σοταρισμένα, ενώ το ίδιο γίνεται και με τα άνθη, τα μπουμπούκια, ακόμα και τις ρίζες.
Για όσους μένουν στην πόλη, ωστόσο, η πικραλίδα διατίθεται με τη μορφή αποξηραμένων φύλλων για την παρασκευή αφεψημάτων, που θα φτιάξεις ως εξής:
Βάλε 1-2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα φύλλα πικραλίδας σε μια τσαγιέρα με ζεστό νερό. Άφησε για 5-10 λεπτά και ρίξε στο φλιτζάνι. Δεδομένης της πικρής γεύσης της πικραλίδας, μπορείς να προσθέσεις λίγο μέλι ή ένα φυσικό γλυκαντικό της αρεσκείας σου.