Έχεις περάσει τα 40 και δεν θέλεις ακόμη να κάνεις οικογένεια; Ο ειδικός του YOU Weekly σου απαντά!

O ψυχολόγος MSc, Αργύρης Θεοδωρόπουλος εξηγεί...

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Eίσαι από εκείνους ή εκείνες που έχουν φθάσει ή και περάσει λίγο τα 40 και δεν αισθάνονται ακόμη την ανάγκη να κάνουν οικογένεια και παιδιά, ενώ η οικογένεια κα οι φίλοι σου ανησυχούν για εσένα και το μέλλον; Εάν η απάντηση σε αυτό είναι καταφατική τότε σίγουρα πρέπει να διαβάσεις τη γνώμη του ειδικού, ο οποίος θα σου εξηγήσει ακριβώς τι συμβαίνει με την περίπτωσή σου. (δες και γιατί ο θυμός μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου)

O ειδικός του YOU Weekly, Αργύρης Θεοδωρόπουλος MSc απαντά

Σίγουρα το να μην θέλει κανείς να δημιουργήσει οικογένεια-ανεξαρτήτως ηλικίας- είναι ένας πολύ σοβαρός προβληματισμός. Οι συζητήσεις με συγγενικά πρόσωπα ενδεχομένως μερικές φορές να «ξυπνούν» κάποιες ανασφάλειες που υπήρχαν μέσα στον καθένα όπως για παράδειγμα το ότι αν δεν κάνει κανείς παιδιά θα είναι ένα ανώριμο άτομο.

single_woman
Unsplash

Όμως όλα αυτά δεν είναι τίποτα παρά μόνο οι απόψεις των άλλων. Επίσης αν δεν έχει κάποιος οικογένεια, παιδιά δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι ευτυχισμένος, αυτά όλα είναι κοινωνικά στερεότυπα. Η εργασία, το επάγγελμα είναι ένα στοιχείο, μια ιδιότητα που βοηθά το άτομο να νιώθει παραγωγικό και ότι έχει μια ταυτότητα (επαγγελματική ταυτότητα). Αυτά οδηγούν τον άνθρωπο στην ωριμότητα και την ευτυχία.

Οι σχέσεις του ατόμου, όπως οι φίλοι, βοηθούν στο να αισθάνεται κανείς πληρότητα, πέρα από τα υλικά αγαθά. Υπάρχουν δηλαδή και οι συναισθηματικές ανάγκες του ανθρώπου εκτός από τις υλικές ανάγκες. Είναι σημαντικό λοιπόν να αισθάνεται κανείς ότι έχεις χτίσει έτσι την καθημερινή σου ζωή ώστε να νιώθει ευχαρίστηση και πληρότητα με τις επιλογές του. Μην μπλέκεσαι και μην μπερδεύεσαι λοιπόν και φυσικά μην αναπαράγεις τα διάφορα κοινωνικά στερεότυπα!