Αγχώδης διαταραχή: Τι είναι; Ποια είναι τα συμπτώματά της & πώς αντιμετωπίζεται;

Ακολούθησε τις συμβουλές του ειδικού

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Υποφέρεις από έντονο άγχος σε καθημερινή βάση και δεν ξέρεις πως να το αποβάλλεις; Αναρωτιέσαι εάν θα σε βοηθήσουν περισσότερο τα αγχολυτικά φάρμακα ή η ψυχοθεραπεία; (δες και πως μπορείς να αντιμετωπίσεις την απαισιοδοξία σου)

Για όλα αυτά τα ερωτήματα που προκύπτουν από το πρόβλημα της αγχώδους διαταραχής, που απασχολεί πολλούς στις μέρες μας, μας απαντά ο ειδικός προτείνοντάς μας τις επιλογές που υπάρχουν. Συγκεκριμένα, ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος, ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής, MSc, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης εξηγεί στο youweekly.gr περισσότερα για τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Μάθε περισσότερα για την αγχώδη διαταραχή & ακολούθησε τις συμβουλές τους ειδικού

Η αγχώδης διαταραχή είναι μια ασθένεια που επηρεάζει αρνητικά πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ειδικότερα, δημιουργεί άσχημη διάθεση, ανησυχία, υπερένταση και συναισθηματική αστάθεια. Ακόμη, συχνά δημιουργεί δυσκολία στον ύπνο, στο φαγητό, στη συγκέντρωση και στη μνήμη, ενώ παράλληλα παρουσιάζει και συμπτώματα, όπως: ταχυπαλμία, εφίδρωση, πλάκωμα στο στήθος, πονοκέφαλος και ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα.

woman_anxiety_stress
Unsplash

Φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία; Τι είναι καλύτερο για να επιλέξεις;

Πολλοί άνθρωποι που παρουσιάζουν άγχος αναρωτιούνται αν πρέπει να πάρουν αγχολυτικά ή να κάνουν ψυχοθεραπεία. Η απάντηση δεν είναι απλή και εξαρτάται από την περίπτωση του καθένα. Η φαρμακευτική αγωγή προτείνεται συνήθως σε περιπτώσεις όπου το άγχος είναι έντονο ή προκαλεί τόσο μεγάλη δυσλειτουργία στην καθημερινότητα (π.χ. εργασία, σχέση) που το άτομο δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Η ψυχοθεραπεία από την άλλη είναι ωφέλιμη στην πλειονότητα των ανθρώπων καθώς βοηθά στην υιοθέτηση ενός καλύτερου, πιο ρεαλιστικού τρόπου σκέψης, συμπεριφοράς και διαχείρισης των συναισθημάτων. Παράλληλα, η ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο να εντοπίσει τα αίτια που προκάλεσαν την αγχώδη διαταραχή και να εστιάσει σε έναν πιο ποιοτικό τρόπο ζωής. Αρχικά, λοιπόν μπορείς να ξεκινήσεις μιλώντας με έναν ψυχολόγο, που θα σε παραπέμψει σε ψυχίατρο, σε περίπτωση που είναι απαραίτητο προκειμένου να βοηθηθείς από μια ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή.