5 σημάδια για να αναγνωρίσεις ένα χειριστικό άτομο στο περιβάλλον σου!

Έτσι θα τον καταλάβεις

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Στη ζωή, συναντάμε διάφορα άτομα, και μερικές φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε αν έχουν χειριστική συμπεριφορά ή νομίζουμε ότι έχουν.(δες και έξυπνα tips & tricks για να βρεις περισσότερο χρόνο για σένα)

Σε ένα γενικό πλαίσιο, το χειριστικό άτομο είναι εκείνο που προσπαθεί να ελέγξει ή να επηρεάσει τους άλλους για το δικό του συμφέρον, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις στους άλλους. Παρακάτω θα δεις 5 από τα πιο βασικά σημάδια μέσα από τα οποία μπορείς να τον αναγνωρίσεις.

5 σημάδια για να αναγνωρίσεις ένα χειριστικό άτομο στο περιβάλλον σου!

  1. Εγωκεντρική συμπεριφορά. Το χειριστικό άτομο συχνά είναι εγωκεντρικό και δεν λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα ή τις ανάγκες των άλλων. Προτιμά να επικεντρώνεται μόνο στον εαυτό του και να δρα με σκοπό να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα.

    άτομα που κάθονται γύρω από ένα τραπέζι
    Unsplash
  2. Υπερβολική αυτοπροβολή. Συχνά προβάλλει τον εαυτό του ως ανώτερο, ανεξάρτητα από την πραγματική του αξία ή τις ικανότητές του. Αναζητά συνεχώς την αναγνώριση και την επιβεβαίωση από τους άλλους.
  3. Έλλειψη συναισθημάτων ή ενδιαφέροντος για τους άλλους. Αρκετές φορές εμφανίζει έλλειψη ενδιαφέροντος για τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων. Δεν είναι ευαίσθητο στους γύρω του ή δεν δείχνει συμπόνοια όταν κάποιος άλλος αντιμετωπίζει δυσκολίες.
  4. Χρήση της εξουσίας για τον έλεγχο των γύρων σου Το χειριστικό άτομο είναι πρόθυμο να χρησιμοποιήσει την εξουσία ή την επιρροή του για να ελέγξει τους άλλους ή να πετύχει τους στόχους του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ελευθερία και την αυτονομία των άλλων.
  5. Απουσία συνείδησης σε θέματα ηθικής και αξιών. Λειτουργεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις ηθικές αρχές ή τις συνέπειες των πράξεών του. Είναι πιθανό να παραβιάζει τα δικαιώματα των άλλων ή να προβαίνει σε αμφισβητήσιμες ενέργειες για το δικό του όφελος.