Ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει; Δες τι λένε οι ειδικοί και πόσο εφικτό είναι τελικά!

Δες τι χρειάζεται για να γίνει αυτό

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Η ιδέα της αλλαγής της ανθρώπινης συμπεριφοράς και προσωπικότητας έχει απασχολήσει φιλοσόφους, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους εδώ και αιώνες. Και το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει...

Μπορεί τελικά ο άνθρωπος να αλλάξει; Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η αλλαγή είναι δυνατή, αλλά δεν είναι πάντα εύκολη ή γρήγορη, ενώ για να γίνει αυτό απαιτείται προσπάθεια, υπομονή και χρόνος καθώς έχει να κάνει και με την ψυχολογία του εκάστοτε ατόμου. (δες και για την ψυχική κόπωση, ποια είναι τα σημάδια & πώς θα την αντιμετωπίσεις)

Ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει; Δες τι λένε οι ειδικοί και πόσο εφικτό είναι τελικά!

Σύμφωνα με αρκετούς ψυχολόγους η ανθρώπινη ανάπτυξη και η αλλαγή είναι εφικτές μέσω της αυτογνωσίας και της αποδοχής του εαυτού μας. Έτσι, όταν οι άνθρωποι βιώνουν άνευ όρων θετική αποδοχή, μπορούν να αναπτύξουν μια πιο θετική εικόνα για τον εαυτό τους και να αλλάξουν τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές τους. Δεν είναι τυχαίο που η θεραπεία Gestalt, η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τις αρνητικές σκέψεις και τα μοτίβα συμπεριφοράς τους.

άνδρας κάθεται σε καρέκλα
Unsplash

Οι νευροεπιστήμες επίσης υποστηρίζουν την ιδέα της αλλαγής. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να αλλάξει ως απάντηση σε νέες εμπειρίες, μάθηση και περιβαλλοντικές επιρροές, ακόμη και στην ενήλικη ζωή. Η εξάσκηση νέων δεξιοτήτων ή η υιοθέτηση νέων συνηθειών μπορεί να ενισχύσει αυτές τις αλλαγές.

Από κοινωνιολογική άποψη, το περιβάλλον και οι κοινωνικές σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη αλλαγή. Οι άνθρωποι επηρεάζονται από τις κοινωνικές και πολιτισμικές τους συνθήκες, και οι αλλαγές στο περιβάλλον τους μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στη συμπεριφορά και τις αξίες τους. Γι' αυτό και οι κοινωνικές επιρροές, όπως η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους, μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια για αλλαγή.

Από αυτά μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η αλλαγή είναι δυνατή, αλλά απαιτεί συνειδητή προσπάθεια, υποστήριξη και χρόνο. Έτσι παρότι οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να αλλάξουν, η διαδικασία μπορεί να είναι πολύπλοκη και πολυεπίπεδη, επηρεαζόμενη από ψυχολογικούς, νευρολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Η αυτογνωσία, η προσαρμογή και η υποστήριξη από το περιβάλλον είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη αλλαγή.