Μερικοί άνθρωποι λένε ότι όταν είσαι σε μια υγιή σχέση, όλα γίνονται εύκολα. Άλλοι θα πουν ότι δεν είναι ακριβώς αλήθεια – οι καλύτερες μακροχρόνιες σχέσεις απαιτούν σκληρή δουλειά, αφοσίωση και αποφασιστικότητα. Ενώ σίγουρα όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι καμία σχέση δεν είναι τέλεια, είναι αλήθεια ότι μια υγιής σχέση χρειάζεται σίγουρα ανθρώπους που αγαπούν, σέβονται και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον.
Αλλά πώς θα ξέρετε εάν η σχέση σας είναι υγιής; Πότε μπορείτε να αφήσετε ττις επιφυλακτικότητες στο περιθώριο και να αισθανθείτε σίγουροι ότι η σχέση σας έχει καλούς οιωνούς και βαίνει καλώς στον χρόνο; Η ψυχολογία του έρωτα μπορεί να είναι λίγο περίπλοκη, αλλά έχει και βασικές παραμέτρους.
Αρχικά οι πυλώνες για μια υγιή σχέση είναι οι εξής:
- Ενσυναίσθηση και καλοσύνη.
- Αξιοπιστία και δέσμευση.
- Αμοιβαίος σεβασμός των ορίων.
- Ικανότητα ομαδικής δουλειάς.
- Παρόμοιες αξίες και στόχοι.
Οι ανάγκες του καθενός βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι σημαντικό για κάποιον να έχει έναν σύντροφο που ενδιαφέρεται για τον εθελοντισμό και την κοινωνική υπηρεσία, ενώ σε άλλες σχέσεις μπορεί να μην είναι τόσο σπουδαίο αυτό.
Ένα άτομο που προέρχεται από μια δεμένη οικογένεια και δίνει προτεραιότητα στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία να βγει με κάποιον που αγνοεί τη σημασία της οικογένειας.
Το θέμα είναι ότι όλοι δεν γνωρίζουν πάντα ότι βρίσκονται σε μια υγιή σχέση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε παγιδευτεί σε προβληματικές σχέσεις στο παρελθόν και αν δυσκολευτήκατε να αναγνωρίσετε τις “κόκκινες σημαίες” σε κάποια από αυτές.
Αυτό απαιτεί ένα ορισμένο επίπεδο αυτοστοχασμού πριν ξεκινήσετε μια νέα σχέση. Θα υπάρξουν στιγμές σε κάθε σχέση που θα είναι δύσκολες, αλλά νομίζω ότι έχει σημασία το πώς το αντιμετωπίζει ο καθένας. Τα άτομα σε μια υγιή σχέση πρέπει να χαλαρώνουν ο ένας τον άλλον, να έχουν προθυμία να εργαστούν και να αναπτυχθούν μαζί και να σέβονται.
Υγιής σχέση: 11 σημάδια που το αποκαλύπτουν
Σέβεστε ο ένας τον άλλον
Σε μια υγιή σχέση, δημιουργείτε χώρο ο ένας για τον άλλον, δημιουργείτε χώρο ο ένας για τα συναισθήματα του άλλου και δημιουργείτε χώρο για να καλλιεργήσετε άλλες πτυχές της ζωής του άλλου. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τα προσωπικά σας όρια.
Έτσι, εάν ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται πολύ για έναν από τους φίλους σας, αλλά αυτή η σχέση εξακολουθεί να είναι σημαντική για εσάς, είναι καλό σημάδι εάν δεν προσπαθήσει να σας εμποδίσει να τον δείτε ή να σας απομονώσει από την παρέα σας.
Υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ σας
Η εμπιστοσύνη εκτείνεται από τα φαινομενικά πιο μικρά πράγματα, όπως το να λες τα συναισθήματά σου και να μην κρύβεις γενικότερα πράγματα, μέχρι τα πιο σημαντικά όπως το πού θα ζήσεις και πώς θέλεις να μοιάζει η μελλοντική σου οικογένεια. Πολύ μετά το τέλος της φάσης του μήνα του μέλιτος , ένα σημάδι μιας υγιούς σχέσης είναι να ξέρεις ότι μπορείς να βασιστείς στον σύντροφό σου χωρίς να μαντέψεις αν θα τον εμπιστευτείς ή όχι.
Επικοινωνία στα δύσκολα
«Είναι κάπως εύκολο να έχεις μια σχέση τις καλές στιγμές, αλλά αυτό που πραγματικά κάνει μια σχέση να δυναμώνει είναι οι δυσκολίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε τρόπους να εκφράσετε το πώς αισθάνεστε, να εξασκηθείτε στην ακρόαση όταν ο σύντροφός σας κάνει το ίδιο και να συνεργαστείτε για να βρείτε λύσεις — ακόμα και όταν μαλώνετε.
Συμφωνείτε να… διαφωνείτε
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν υπάρχει μια σύγκρουση, θέλετε να αισθανθείτε ότι σας ακούνε και σας καταλαβαίνουν και θέλετε να βγείτε από αυτήν νιώθοντας ότι η λύση είναι καλή και για τους δυο σας, χωρίς δυσαρέσκεια από καμία πλευρά.
Αλλά, επιστρέφοντας στην εμπιστοσύνη, είναι επίσης καλό να διαφωνείτε μερικές φορές. Αν μπορείτε να ξεπεράσετε τις δυσκολίες μαζί, αυτό χτίζει εμπιστοσύνη και όσο περισσότερο χτίζετε αυτήν την εμπιστοσύνη μαζί, τόσο ισχυρότεροι γίνεστε.
Η συγχώρεση δεν είναι απαγορευτική
Αν κάποιος δεν είχε θετική ή ασφαλή προσκόλληση στην παιδική του ηλικία, μπορεί να καταλήξει να κρατά μνησικακία και να δυσκολεύεται να συγχωρήσει τους ανθρώπους. Εάν δυσκολεύεστε να προχωρήσετε πέρα από προβλήματα που εμφανίζονται ή αν δυσκολεύεστε να συγχωρήσετε, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε μερικά από τα ερεθίσματα που ενισχύουν αυτήν τη συμπεριφορά.
Είστε και οι δύο αφοσιωμένοι στην σχέση
Ίσως ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα στις σχέσεις είναι ότι κάποιος καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια από τον άλλο. Σε κανέναν δεν αρέσει μια μονόπλευρη σχέση — αλλά πώς μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να εξισορροπήσετε τα πάντα εξίσου ή τουλάχιστον να αισθάνεστε άνετα με αυτά που δίνουν όλοι στη σχέση;
Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αναρωτηθείτε: «Είναι αληθινό; Είναι αλήθεια αυτό; Είναι ακριβές ότι κρατάω περισσότερο βάρος από το άλλο άτομο;». Και ένας άλλος τρόπος για να το δοκιμάσετε είναι να φέρετε τις ανησυχίες σας επί τάπητος και να το συζητήσετε, βλέποντας τι ισχύει και τι όχι αλλά και τι πρόκειται να αλλάξει.
Είστε ευγενικοί ο ένας με τον άλλον
Αυτό σίγουρα φαίνεται σαν κάτι δεδομένο, αλλά μάλλον δεν το σκεφτόμαστε τόσο συχνά όσο θα έπρεπε. Πώς ακριβώς μοιάζει η ευγένεια σε μια υγιή σχέση; Η ευγένεια μοιάζει σαν να νιώθεις ότι είσαι ασφαλής, υποστηρίζεται και αποτελεί προτεραιότητα για το άλλο άτομο. Μοιάζει σαν να ζητάς συγγνώμη όταν κάνεις λάθος. Σημαίνει ενεργητική ακρόαση, όσο το δυνατόν περισσότερο, του συντρόφου σας.
Απολαμβάνετε την παρέα μεταξύ σας
Ίσως η εβδομαδιαία ρουτίνα μετά τη δουλειά να αποτελείται από το να παίζετε βιντεοπαιχνίδια ή να παρακολουθείτε τις αγαπημένες σας εκπομπές. Ως επί το πλείστον, τα αμοιβαία ενδιαφέροντά σας είναι ευθυγραμμισμένα.
Αλλά όταν ο σύντροφός σας σχεδιάζει ξαφνικά να τρέξει έναν μαραθώνιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο για προπόνηση, εξακολουθείτε να υποστηρίζετε αυτούς τους στόχους και να ευθυγραμμίζετε τον χρόνο σας όταν χρειάζεται; Η σημασία του να κάνετε πράγματα μαζί και να υποστηρίζετε ο ένας την προσωπική ανάπτυξη του άλλου σε μια υγιή σχέση είναι σημαντικό.
Παίρνετε αποφάσεις μαζί
Δεν πρόκειται να βγείτε έξω και να αγοράσετε κάτι σημαντικό χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον σύντροφό σας, ενώ αφιερώνετε χρόνο για να ακούσετε τη συμβολή του συντρόφου σας. Σίγουρα, αυτό δεν είναι πάντα ένα τέλειο σενάριο, αλλά όπως και με την καλοσύνη, θα πρέπει να βλέπετε το άτομο με το οποίο έχετε σχέση ως σύντροφό σας — ένα πραγματικό μέλος της ομάδας που μπορείτε καλέστε για οτιδήποτε καλό, κακό ή άσχημο.
Δεν αποφεύγετε τη δυσκολία
Μιλώντας για τα αρνητικά, δεν θέλετε να αποφύγετε τις δύσκολες συζητήσεις σε μια υγιή σχέση. Θέλετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα κατά μέτωπο (και να είστε ευγενικοί όταν το κάνετε) και να βρείτε τρόπους να εκφράσετε τα συναισθήματά σας ακόμα και όταν ξέρετε ότι πρέπει να μιλήσετε για προκλήσεις που μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή και να αυξήσουν την πίεση.
Η έκφραση αυτών των θεμάτων με εποικοδομητικό τρόπο είναι πρωταρχικής σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι τα όρια για όλους έχουν τεθεί και σεβαστεί. Και η εύρεση τρόπων για την αποφυγή των συγκρούσεων από κοινού μπορεί να είναι χρήσιμη μακροπρόθεσμα.
Νιώθετε άνετα ο ένας με τον άλλον
Δεν χρειάζεται να είστε πάντα τέλειοι μπροστά στον σύντροφό σας, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις πιο υγιείς σχέσεις. Μέρος αυτού αφορά στην ευγένεια που αναφέραμε πριν, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Η καλοσύνη μπορεί να επεκταθεί στο να επιτρέψετε σε εσάς και τον σύντροφό σας να αφήσετε την ευθύνη μερικές φορές με αντάλλαγμα την προσωπική ανάπτυξη. Θα διαπιστώσετε ότι όταν απογοητεύετε ο ένας τον άλλον, οι πιο υγιείς σχέσεις επιτρέπουν ένα διαφορετικό επίπεδο οικειότητας και κατανόησης.