Αυτό είναι το αληθινό diversity: Η Κατερίνα Πεφτίτση φωτογραφίζεται χωρίς ρετούς στο περιοδικό YOU

Backstage βίντεο από την συνέντευξή της

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα

“Diversity δεν είναι μόνο να είσαι overweight ή κοντούλα. Diversity στη μόδα είναι να είσαι μοντέλο και αυτοί που σε βλέπουν από το σπίτι να λένε “βλέπω τον εαυτό μου. Νιώθω ότι εκπροσωπούμαι”, είπε σε μία από τις οντισιόν του GNTM η Σοφία Χατζηπαντελή, το μοντέλο που έφερε σημαντικές αλλαγές στη μόδα με τα ενωμένα φρύδια της (δείτε εδώ βέβαια πως ήταν χωρίς αυτά στο παρελθόν), “σπάζοντας” το στερεότυπο της κλασικής όμορφης γυναίκας...

Diversity είναι η περίπτωση της Ashley Graham, του πρώτου plus size μοντέλου, diversity είναι και η Andreja Pejic, που είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τρανς μοντέλα στον κόσμο. Η δική μας Ashley Graham, Κατερίνα Πεφτίτση, ένα από τα πρώτα overweight μοντέλα του GNTM, που εδώ και μερικά χρόνια δουλεύει με μεγάλα brands και έχει γίνει ambassador σπουδαίων εταιρειών με ρούχα και καλλυντικά, φωτογραφήθηκε για το YOU χωρίς ρετούς και αποκάλυψε τον δικό της Γολγοθά μέχρι να αγαπήσει τον εαυτό της, πατώντας... φρένο για να μην του κάνει κακό.

Από την Τζώρτζια Συρίχα

“Πας καλά; Είσαι κοντή, χοντρή, με μπλέ μαλλιά και tattoo, θα πας στο GNTM να μας ξεφτιλίσεις;”, της είπε η μαμά της, σήμερα όμως καμαρώνει για το κορίτσι της, που κατάφερε να γίνει ένα χαρούμενο παιδί, αφήνοντας πίσω τις “ντροπές” του παρελθόντος και τα σκοτάδια της....

Πιο αποκαλυπτική από ποτέ η Κατερίνα Πεφτίτση

Κατερίνα Πεφτίτση περιοδικό YOU
Φωτογράφος Κώστας Καπαρελιώτης

Βλέπεις διαφορές στον εαυτό σου από τότε που πήρες μέρος στο GNTM μέχρι σήμερα;

Πάντα είχα μεγάλα όνειρα που τα κυνηγούσα, όπως το μακιγιάζ και το θέατρο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν όνειρο ζωής μου να έρθω στην Αθήνα και να γίνω μοντέλο. Ακόμα κι όταν πέρασα στα κάστινγκ του GNTM νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα. Μου φαινόταν εξωπραγματικό ότι μια εύσωμη γυναίκα στην Ελλάδα θα γινόταν plus size μοντέλο και θα δημιουργούνταν brands, ρούχα και εσώρουχα για πιο στρουμπουλές.

Πώς πήγες στο GNTM;

Έστειλαν αίτηση για μένα η καθηγήτρια του χορού μου στο θέατρο και η κουμπάρα μου, γιατί, ξέροντας τον χαρακτήρα μου καλά, ήθελαν να δουν στην τηλεόραση τη χαρά, τη θετικότητα και την τσαχπινιά που ήξεραν ότι έχω τόσα χρόνια. Όταν με κάλεσε η παραγωγή του παιχνιδιού νόμιζα ότι έκαναν πλάκα και ότι ήθελαν να γίνω “το δικό τους reality”. Σκεφτόμουν ότι εγώ, μια κοπέλα κοντούλα, γεματούλα με piercing και tattoo, δεν είχα καμιά δουλειά εκεί. Και φυσικά δεν πίστευα ότι η νοοτροπία που κουβαλούσα εγώ, ότι δηλαδή είμαστε όμορφες ακόμα και με περιφέρεια και με κυτταρίτιδα, με σωσίβιο και με μπλε μαλλιά, θα μπορούσε να περάσει και στον κόσμο... Κι όμως! Όντως το κοινό ταυτίστηκε βλέποντας μια κοπέλα της διπλανής πόρτας που δεν ήταν δίμετρη και αψεγάδιαστη.

Πιστεύεις ότι στο GNTM θέλουν πραγματικά να προβάλλουν και αποδέχονται το “διαφορετικό”, λανσάροντας έτσι μια νέα εποχή ή υπάρχει κάποια δόση υποκρισίας σε αυτό για την τηλεθέαση;

Γιατί δηλαδή να μην μπορούμε κι εμείς οι παχουλές να φοράμε fashion ρούχα και πρέπει να κρύβουμε τα πάχη μας πίσω από φαρδιά κομμάτια; Σαφώς υπάρχουν κάποιες νοοτροπίες που τις αφουγκράζονται στο GNTM, αλλά ίσως να μην τις πιστεύουν ούτε και οι ίδιοι. Εάν, όμως, θέλουν να πουλήσουν και να ανοίξουν την εμπορική “ψαλίδα”, πρέπει να αποδεχτούν ότι υπάρχουν και οι plus size γυναίκες στην Ελλάδα.

Γιατί, όμως, δεν μένουν μέχρι το τέλος στο GNTM ούτε οι γυναίκες plus size ούτε και οι μεγαλύτερης ηλικίας;

Γιατί προφανώς ναι μεν θέλουν να προωθήσουν το diversity, αλλά σε πιο προστατευμένα πλαίσια. Δεν επιθυμούν να φτάσουν στα άκρα γιατί φοβούνται, εξάλλου δεν είναι τόσο εύκολο να αποδεχτείς κάτι από τη μια στιγμή στην άλλη. Στο φετινό GNTM μπορεί να μην κράτησαν την κυρία 85+, κράτησαν όμως μια άλλη γυναίκα 45 χρόνων, επομένως έκαναν ένα σημαντικό βήμα μπροστά.

Η ελληνική κοινωνία έχει αποδεχτεί το διαφορετικό;

Σίγουρα είμαστε πίσω χιλιετίες. Γιατί εάν θέλαμε πραγματικά και αληθινά να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και στη μοναδικότητα, σε μοντέλα που δεν έχουν κάποιο μέλος του σώματός τους, σε μοντέλα με σύνδρομο down, που αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό δουλεύουν αρκετά. Όπως και τα extra plus size models, που στην Ελλάδα θεωρούνται ακόμα πρότυπα πολύ... ανθυγιεινά. Ας εξαλείψουμε, λοιπόν, τα κακοποιητικά σχόλια, ας ανοίξουμε όλα τα φάσματα αυτής της “ομπρέλας” κι ας μην επιλέγουμε κάτι που μας βολεύει μόνο και μόνο για να δείξουμε προοδευτικοί...

Όταν πήρες μέρος είχες προετοιμαστεί στην περίπτωση που θα “έτρωγες” κράξιμο;

Ναι, φυσικά. Όμως, λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, δεν πίστευα ότι θα μιλούσα τόσο βαθιά στην καρδιά μιας 50άρας γυναίκας και ότι μέσα από μένα εκείνη θα ένιωθε επιβεβαίωση και θα έλυνε πολλά συμπλέγματα με το κορμί της. Τα κατάφερα! Η παρουσία μου είχε τέτοιο αντίκτυπο στον κόσμο, που με ευχαριστούσε γιατί έδειχνα το σώμα μου με μαγιό κι ας μην ήταν τέλειο. Ειδικά το πρώτο διάστημα έπαιρνα άπειρα μηνύματα, δεν κοιμόμουν για να απαντάω σε όλα τα θέματα που με ρωτούσαν. Είχαμε συνηθίσει, βλέπεις, όταν συναντάμε έναν χοντρό άνθρωπο να τον κρίνουμε, να τον κοροϊδεύουμε και να λέμε αμέσως “κοίτα τον τόφαλο”. Κι εγώ το έχω κάνει παλαιότερα, τον έδειχνα κιόλας με το δάχτυλο!

Τα στερεότυπα χρόνων πιστεύεις ότι μπορούν να αλλάξουν;

Κατερίνα Πεφτίτση περιοδικό YOU
Φωτογράφος Κώστας Καπαρελιώτης

Για να μη μιλάμε ουτοπικά αλλά με πραγματικά γεγονότα, όταν κάποιος έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με παρωπίδες είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτεί κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει.

Το καλοκαίρι στην παραλία ντρεπόσουν για το σώμα σου;

Το καλοκαίρι για μένα ήταν θάνατος, ήμουν ψυχολογικά χάλια, έχω περάσει πολλά δύσκολα καλοκαίρια. Στεκόμουν ώρες και ρουφούσα την κοιλιά μου ενώ μιλούσα – υπάρχει ειδική τεχνική ρουφήγματος. Φοράς συγκεκριμένα ρούχα, κολάν σαν κορσέ –τα “ρουφηχτήρια” όπως τα λέω εγώ– για τις στρουμπουλοπαχουλές, που σε ρουφάνε! (γέλια)

Σκέφτηκες να χάσεις κιλά με διατροφή και γυμναστική;

Το έχω κάνει και αυτό. Υπήρξα 50 κιλά, ήμουν αδύνατη και κούκλα, τότε μάλιστα δούλευα υποδοχή στο “Villa Mercedes”. Ακόμα και τότε, όμως, έβλεπα τον εαυτό μου σαν βόδι...

Σήμερα, εάν ένα κορίτσι σού έλεγε να πάει στο GNTM, τι θα του έλεγες;

Ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένο για ν' ακούσει και την σκληρή κριτική, ότι δεν θα του χαϊδέψει κάποιος τα αυτιά, γιατί δεν πάει στο reality τής μάνας του, που θα το δει αψεγάδιαστο. Συνήθως οι κριτικές της επιτροπής είναι “χαστούκια”. Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου, που ήταν αρκετά αυστηρή μαζί μου από την πρώτη οντισιόν και με είπε κοντή, δεν με ενόχλησε καθόλου, γιατί είπε την αλήθεια. Το ήξερα ότι είμαι κοντή, δεν πίστεψα ποτέ ότι είμαι μια... γαζέλα σαν τη Ναόμι Κάμπελ. Αγαπημένος μου κριτής ήταν ο Άγγελος Μπράτης, είναι μια μορφάρα και μια κατηγορία από μόνος του. Ένας πολύ ευγενής άνθρωπος, καθόλου ψεύτικος, που τον έχω στην καρδιά μου. Τέλος ένας λόγος που συνεργάζομαι με το πρακτορείο της Έλενας Χριστοπούλου είναι γιατί τη θαυμάζω και θεωρώ ότι είναι ένα θηλυκό 100% clean σε αυτά που λέει.

Το GNTM το βλέπεις;

Περισσότερα στο νέο τεύχος του YOU που κυκλοφορεί σήμερα, Τετάρτη 7/12, σε όλα τα περίπτερα μόνο με 1,50 ευρώ