Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη αποκαλύπτει για πρώτη φορά: Ο χωρισμός με τον σύντροφό της μετά από 9 χρόνια, η κατάψυξη ωαρίων και η σοβαρή περιπέτεια υγείας

«Έβγαζα όγκους στο σώμα μου που με έκαιγαν ολόκληρη»

Τζώρτζια Συρίχα
Youweekly Editor

Παραδίδει μαθήματα ζωής και ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις γυναίκες... Ακόμα και όταν οι... “σιδηρές κυρίες” κάποια στιγμή λυγίζουν, τελικά δεν σπάνε, σκληραίνουν πιο πολύ και τα καταφέρνουν στις όποιες δυσκολίες. Από την θέση της στην Προεδρία του ΣΕΦ, η “Σιδηρά κυρία”, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, ανοίγει για πρώτη φορά την καρδιά της και κάνει προσωπικές αποκαλύψεις σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση για την σοβαρή περιπέτεια που πέρασε με την υγεία της και πως την αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα, τον χωρισμό από τον σύντροφό της μετά από 9 χρόνια σχέσης, την “κατάψυξη” ωαρίων και τις στιγμές που λύγισε...

Η μέρα της ξεκινάει από τις 8.30 το πρωί και τελειώνει περίπου στις 10 το βράδυ. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος του ΣΕΦ, Πρόεδρος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Αθλητικών Σωματείων. Οι δραστηριότητες της Χριστίνας Τσιλιγκίρη δεν σταματάνε εδώ, καθώς οι ενασχολήσεις της με τα σωματεία για ΑΜΕΑ στην Unesco, με ευρωπαικά προγράμματα και με άλλους τομείς για κοινωνικά θέματα, την έχουν τοποθετήσει στην πρώτη θέση μάχης εδώ και πολλά χρόνια.

Η εξομολόγηση της Χριστίνας Τσιλιγκίρη στο YOU

Special thanks στο ξενοδοχείο Athens Capital Center Hotel - MGallery Collection (Ελ. Βενιζέλου 4 και Κριεζώτου 2, Αθήνα) για την ευγενική φιλοξενία

«Έβγαζα όγκους στο σώμα μου που με έκαιγαν ολόκληρη»: Η πρόεδρος του ΣΕΦ, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, συγκλονίζει με την περιπέτεια της υγείας της
Φόρεμα , Mango
Σκουλαρίκια , Assourmadjian
Γόβες από προσωπική συλλογή

Δεν σε βλέπω συχνά σε κοσµικές εκδηλώσεις. Τις αποφεύγεις;

Είναι επιλογή µου να µην πηγαίνω σε όλες τις κοσµικές εκδηλώσεις που µε καλούν και να αφιερώνω χρόνο αποφόρτισης στον εαυτό µου. Δυστυχώς, δεν προλαβαίνω, ο τρόπος της ζωής µου µε περιορίζει αρκετά που δεν έχω επιλογές.

Πόσες φορές έχεις χαρίσει δώρο στον εαυτό σου «ανάσες» χαλάρωσης από τις τόσες ευθύνες;

Ελάχιστες. Υπήρξαν πολλές φορές που είπα «δεν παλεύεται», όχι στις δραστηριότητες µε την δική µου επιχείρηση που έχω τον απόλυτο έλεγχο, περισσότερο στην διαχείριση ενός δηµόσιου οργανισµού, όπως το ΣΕΦ που η ευθύνη είναι µεγαλύτερη. Ο κόσµος δεν γνωρίζει πόσο σηµαντικό είναι ένας Πρόεδρος, από την θέση που έχει, να διαχειρίζεται κάποια θέµατα υπεύθυνα και να παίρνει αποφάσεις.

Το συνειδητοποιεί, όταν προκύπτουν σοβαρά προβλήµατα, όπως τα προβλήµατα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ και η αρνητική δηµοσιότητα που ακολούθησε. Εµένα αυτή είναι η τρίτη ανανέωση στην διάρκεια της θητείας µου. Υπήρξαν αρκετές φορές που και εγώ ήρθα αντιµέτωπη µε πολλές αντίξοες συνθήκες, όπως π.χ µε τον covid, καταφέραµε όµως παρόλα αυτά να τα βγάλουµε πέρα και σε αυτό µε επιτυχία.

Υπήρξε στιγµή που «έσπασες»;

Φυσικά και υπήρξε. «Έσπασα» και έκλαιγα σαν µικρό παιδί, αλλά δεν σκέφτηκα ποτέ να τα παρατήσω, ίσως γιατί τα χρόνια που ασχολήθηκα µε τον αθλητισµό, διδάχτηκα την πειθαρχία. Δεν έφτασα ποτέ σε σηµείο να τα παρατήσω στις έντονες πιέσεις που έχω δεχτεί, µέσα από τις υπεύθυνες θέσεις που έχω αναλάβει, αλλά, όλα αυτά είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία µου.

Για χάρη της δουλειάς άφησες ποτέ πίσω την γυναικεία σου φύση;

Είναι µεγάλο θέµα συζήτησης αυτό και αφορά όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε υπεύθυνες θέσεις και κατά πόσο µπορούν να ισορροπήσουν την δουλειά µε την ζωή, δεν είναι εύκολο. Εγώ για να το καταφέρω, το τελευταίο διάστηµα, έβαλα στη ζωή µου κάποιες δραστηριότητες που τις είχα παραµελήσει αρκετό καιρό. Πάω για τένις, γυµνάζοµαι, βγαίνω µε τους φίλους µου και χαλαρώνω. Υποσχέθηκα στον εαυτό µου και τον «απείλησα» ότι πρέπει να βρω λίγο χρόνο για εµένα.

Τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε για να το κάνεις τώρα;

Δυο πράγµατα, πρώτον η εµπειρία που έχω και µπορώ να διαχειριστώ τώρα πιο εύκολα κάποιες καταστάσεις, και δεύτερον ένα µεγάλο... χαστούκι που έφαγα όταν χώρισα πέρυσι το καλοκαίρι µετά από 9 χρόνια σχέσης και συνειδητοποίησα ότι πρέπει να αναθεωρήσω τον τρόπο που σκέφτοµαι και να δώσω µεγαλύτερη βαρύτητα σε εµένα.

Σήµερα έχεις ακυρώσει από το µυαλό σου αυτά τα 9 χρόνια σχέσης;

Όχι, δεν ακυρώνω τίποτα. Για τις λάθος επιλογές µου φταίω µόνον εγώ και τα λάθη µού έγιναν µάθηµα για το µέλλον. Συνέβαιναν πράγµατα στην σχέση αυτή που, λόγω φόρτου εργασίας, δεν τα έβλεπα, ή -όπως συνήθως γίνεται-που δεν ήθελα να τα δω και τα κουκούλωνα. Εάν αυτά τα είχα συζητήσει από την αρχή της σχέσης, σίγουρα θα είχαν λυθεί, γιατί όπως φάνηκε εκ του αποτελέσµατος κάποια από αυτά µάλλον δεν τα είχε συνειδητοποιήσει ούτε ο πρώην σύντροφός µου...

Μήπως επειδή είσαι µια δυναµική γυναίκα, οι άντρες νιώθουν ότι τους ευνουχίζεις;

Πιθανόν να ισχύει. Το έχω ακούσει σε συζητήσεις που έχω κάνει µε άντρες και συµπέρανα, ότι ναι µεν τις πολύ δυναµικές γυναίκες τις θέλουν όλοι, αλλά στην σχέση µόλις δουν ότι δεν τα βγάζουν πέρα µαζί τους, προτιµάνε µια γυναίκα του χεριού τους.

Σε έναν ανδροκρατούµενο χώρο σαν αυτόν που βρίσκεσαι, ακολουθείς κανόνες επιβίωσης;

Όχι πια... Πρόβληµα αντιµετώπισα στην αρχή, λόγω του πολύ νεαρού της ηλικίας µου, που βρέθηκα σε έναν ανδροκρατούµενο χώρο και που στην καλύτερη, µε αντιµετώπιζαν σαν «γλάστρα». Σήµερα ο σεβασµός που εισπράττω από τους άντρες είναι µεγαλύτερος από αυτόν που έχω από τις γυναίκες. Εάν οι γυναίκες θέλουµε να «δυναµώσουµε» τη θέση µας στην κοινωνία, θα πρέπει αντί να τρωγόµαστε να ενωθούµε περισσότερο σε ένα κοινό µέτωπο.

Όταν αποφάσισες να ασχοληθείς µε την πολιτική, είδες ότι ο κόσµος έχει µια αποστροφή στους πολιτικούς;

Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη  στο YOU
Φόρεμα , Hugo
Κοσμήματα , The Grecian, thegrecian.gr
Γόβες από προσωπική συλλογή

Ναι δυστυχώς, αλλά επειδή είµαι αισιόδοξος άνθρωπος, βλέπω ακόµα φως στο τούνελ. Ο κόσµος έχει χάσει εντελώς την εµπιστοσύνη του στους πολιτικούς γιατί εδώ και πολλά χρόνια έχουν συµβεί καταστάσεις που µας τρόµαξαν και όλοι ήµασταν µε µια βαλίτσα στο χέρι για να φύγουµε, δεν ξέραµε τι µας ξηµερώνει.

Περπάτησες ποτέ στις φτωχογειτονιές του Πειραιά να δεις τι γίνεται;

Ναι και είδα κόσµο απηυδισµένο και απογοητευµένο. Στενοχωριέµαι και προσπαθώ να διαχειρίζοµαι την σκληρή πραγµατικότητα, να συζητάω µαζί του και όσο µπορώ να βοηθάω. Είναι λογικό γιατί τα µνηµόνια, το κλείσιµο των τραπέζων, η αβεβαιότητα µας εξάντλησαν, ο κορωνοιός µας αποτελείωσε, αν και τελικά αποδείχτηκε ότι τον διαχειριστήκαµε µε τον καλύτερο τρόπο από όλη την Ευρώπη!

Πως σου φαίνεται που οι καλλιτέχνες κερδίζουν θέσεις στην πολιτική;

Ο καθένας έχει το δικαίωµα να διεκδικήσει την ψήφο του κόσµου και εάν το αξίζει να κερδίσει. Πριν από µερικά χρόνια ξαφνιάστηκα όταν είδα τον συµπαθέστατο και αξιόλογο ηθοποιό Αλέξη Γεωργούλη, που όλοι έχουµε θαυµάσει στον «Εραστή των δυτικών προαστίων», να φωτογραφίζεται έξω από το Ευρωκοινοβούλιο τύπου «πόσο κρύο έχει εδώ!» σκέφτηκα πώς γίνεται ένας καλλιτέχνης να ανταποκριθεί µε τόση ευκολία σε µια τόσο καίρια θέση στην Ευρωβουλή, που χρειάζεται τόσες πολλές γνώσεις σε τόσα διαφορετικά θέµατα... Άρα, αφού τα καταφέρνει µε τόση ευκολία στην Ευρωβουλή, µπορώ και εγώ να γίνω πρωταγωνίστρια στο Ηρώδειο;

Η εµφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη πώς σου φάνηκε;

Το background του Κασσελάκη δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι αριστερό, όσο και εάν εκείνος το προσπαθεί. Καλά κάνει, δεν τον κατηγορώ, άλλωστε τα µέλη του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν προτίµηση στο πρόσωπό του. Βέβαια, πλέον οι αποχωρήσεις υπερβαίνουν τις παραµονές στο κόµµα, οπότε θέλω να δω όλο αυτό που θα οδηγήσει. Σίγουρα, βιώνουµε την πτώση του λαϊκισµού και όλης αυτής της αντιµνηµονιακής κουλτούρας. Παρακολουθώ µε µεγάλο ενδιαφέρον που θα οδηγήσει η πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε το υγιές σε µια δηµοκρατία είναι να υπάρχουν οι φωνές της αντιπολίτευσης στην Βουλή.

Οπαδική βία µε τραγικούς θανάτους νεαρών παιδιών...

Καταδικάζω απερίφραστα κάθε µορφή της. Τόσα χρόνια είχα επιλέξει να είµαι στον Ερασιτέχνη Ολυµπιακό, στον στίβο, στην κολύµβηση στα «non famous» αθλήµατα, εκεί που γεννιέται ο αθλητισµός. Δυστυχώς όλα τα τραγικά περιστατικά οπαδικής βίας που έχουµε ακούσει αντικατοπτρίζουν την οργή µιας γενιάς 15- 25 χρονών. Έχω συζητήσει µε νέα παιδιά και έχω συµπεράνει ότι όσο τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ανεξέλεγκτα και κάποιοι γονείς έχουν επίσης αφήσει τα παιδιά ανεξέλεγκτα να ασχολούνται µε αυτά, θα βλέπουµε και τέτοια ακραία φαινόµενα από µικρές ηλικίες.

Έκανες µια ανάρτηση στο facebook και µίλησες για µια πολύ σοβαρή περιπέτεια που πέρασες µε την υγεία σου, που πραγµατικά µας σόκαρε... Θέλεις να µου µιλήσεις για αυτό;

Το 2020, είδα όγκους στο δέρµα µου και αρχικά θεώρησαν οι γιατροί, ότι ήταν καρκίνος του δέρµατος, οι εξετάσεις που έκανα όµως ευτυχώς ήταν αρνητικές. Άρχισα να κάνω αγωγή µε ισχυρές δόσεις κορτιζόνης, αλλά οι όγκοι γίνονταν εγκαύµατα και ερυθρότητες σε διάφορα σηµεία. Έκαιγε όλο µου το σώµα! Η θερµοκρασία ήταν έξω -5 βαθµοί και εγώ πλενόµουνα µε κρύο νερό για να ηρεµήσω τους πόνους από το κάψιµο που ένιωθα. Μετά από µια παύση 7 µηνών, ξύπνησα ένα βράδυ µέσα στον ύπνο µου από φρικτούς πόνους, ένιωθα ένα κάψιµο στο πόδι, σα να µου είχαν βάλει επάνω ένα σίδερο και µε έκαιγαν. Σηκώθηκα έντροµη και είδα στο πόδι µου µια φούσκα σε µέγεθος αυγού. Έπαθα πανικό και έβαλα τις φωνές από τον φόβο µου. Να συµπληρώσω και για να προλάβω τους αρνητές εµβολίων, ότι τότε δεν είχα κάνει ακόµα το εµβόλιο.

Πότε έµαθες την πραγµατική αιτία της αρρώστιας σου;

Όταν µου σύστησαν έναν Έλληνα κορυφαίο καθηγητή Πανεπιστηµίου, ρευµατολόγο, µια διάνοια παγκοσµίου φήµης, που διέγνωσε ότι έχω συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ), ένα αυτοάνοσο νόσηµα που ναι µεν το «παντρεύτηκα», αλλά πλέον µε την κατάλληλη αγωγή το αντιµετωπίζω σαν ένα απλό έγκαυµα όταν εµφανίζεται.

Τότε τελείωσαν τα βάσανά σου;

Άργησαν πολύ δυστυχώς. Το έγκαυµα που είχα ήταν 4ου βαθµού... Όταν αυτή η πληγή ξεφούσκωσε το έγκαυµα ήταν τόσο σοβαρό που «έσκαψε» το πόδι 2 εκατοστά από το κρέας, έτσι µε τον πλαστικό µου κάναµε µεταµόσχευση από ένα άλλο σηµείο του σώµατός µου και πλαστική για να µη µείνει η τρύπα και δηµιουργηθεί µόλυνση. Εκτός αυτού επειδή η αρρώστια αυτή έχει επιπτώσεις στην όραση, πρέπει να παρακολουθώ τα µάτια µου ανά τακτά χρονικά διαστήµατα και να κάνω βυθοµέτρηση. Η µεγαλύτερη όµως για µένα απογοήτευση ήρθε αργότερα...

Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη χώρισε
Κοστούμι , Pinko
Κοσμήματα , Pearls Center, pearls center.gr
Γόβες από προσωπική συλλογή

Τι εννοείς;

Θεωρώντας ότι είµαι αρκετά νέα και όταν ακόµα δεν είχα αποφασίσει εάν θα βάλω υποψηφιότητα στις εκλογές του 2023, ξεκίνησα τον περασµένο Σεπτέµβριο, µια αγωγή κατάψυξης ωαρίων. Πηγαίνοντας για την εξέταση όµως µου βρήκαν ινοµυώµατα, οπότε έκανα κι άλλο χειρουργείο για να τα αφαιρέσω. Και αφού τελείωσε και αυτό, ήθελα να ελέγξω τα επίπεδα ορµονών µου στις εξετάσεις γονιµότητας, όµως το ΑΜΗ έδειξε ότι είχα µηδενικά ποσοστά. Δυστυχώς όµως δεν µπορώ να πάρω ορµόνες για να ανεβάσω το ποσοστό, επειδή αυτές θα «ξυπνήσουν» τον λύκο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την στιγµή που τα άκουγα όλα αυτά, θυµάµαι ότι πηγαίνοντας στο σπίτι ένιωθα να µουδιάζει το κεφάλι µου...

Τώρα πώς είσαι;

Σίγουρα δεν ήµουνα προετοιµασµένη να το διαχειριστώ όλο αυτό... Όταν είµαι στα καλά µου σκέφτοµαι ότι κατάφερα να κοντρολάρω τον λύκο και ότι δεν βγάζω πλέον εγκαύµατα. Στο µεταξύ µε τον πρώην σύντροφό µου είχαµε µπει στη διαδικασία να κάνουµε κατάψυξη ωαρίων και µετά τις εκλογές να συζητήσουµε για το επόµενο βήµα, να κάνουµε ένα παιδί. Έφαγα µεγάλη ήττα όµως µε τα χειρουργεία και µέχρι να πάρω τον περασµένο Μάιο τα αποτελέσµατα, ειδικά για µένα που δεν είχα κανέναν δίπλα µου, ήταν ακόµα πιο δύσκολο.

Ο σύντροφός σου δεν ήταν δίπλα σου;

Ο σύντροφός µου ενώ στην αρχή έδειχνε να µην ενοχλείται που δεν θα µπορούσα να κάνουµε παιδιά, όταν του ζήτησα να το συζητήσουµε πιο σοβαρά, δεν το κάναµε ποτέ. Τότε κατάλαβα, όπως λένε και στο θέατρο, ότι έσβησαν τα φώτα κι έπεσαν οι µάσκες. Εκείνος έριξε όλο το φταίξιµο επάνω µου και ότι αυτά προέκυψαν επειδή έκανα αυτό που αγαπάω, την ενασχόληση µε τα κοινά. Και η αλήθεια είναι ότι βιώνω µια συνολική υποστήριξη και εµπιστοσύνη προς το πρόσωπο µου, για την οποία είµαι ευγνώµων.

Αλλά φυσικά, γνωρίζω καλά ότι αυτή η εµπιστοσύνη εκπορεύεται από τα διαπιστευτήρια ικανοτήτων και καλής διοίκησης. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω µε το ίδιο µεράκι.

Μου είπες προηγουµένως ότι έπεσαν οι µάσκες. Τι εννοούσες;

Ότι ο πρώην σύντροφός µου έδειξε το πραγµατικό του πρόσωπο. Δεν ήθελα µάλλον να δω τα µηνύµατα που υπήρχαν αρκετό καιρό πριν. Μετά από ένα επαγγελµατικό µου ταξίδι και σε µια κοινή συζήτηση για την αδελφή µου, της οποίας είµαι δικαστικός συµπαραστάτης, είδα ότι στο µυαλό του είχε ξεκάθαρα εκείνη να µη µείνει µαζί µας ποτέ και να τη βάλουµε µελλοντικά σε ίδρυµα. Σηµειωτέον ότι η αδελφή µου µένει τώρα σε ένα σπίτι κοντά σ’ εµένα και την προσέχω εγώ και η µητέρα µου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του, όταν τον άκουσα να λέει: «δεν θα καταστρέψω την ζωή µου για να µεγαλώσω ένα ΑΜΕΑ». Εξαφανίστηκε για µέρες από το σπίτι και µετά από µια εβδοµάδα µου ζήτησε να µιλήσουµε εκτός σπιτιού. Στο µεταξύ πήγε στο σπίτι, µε τον αδελφό του (µάλλον), µάζεψε όλα τα πράγµατά του, χωρίς να µε ενηµερώσει, και στη συνάντηση µού έφερε απλά τα κλειδιά.

Μετά από όλα αυτά, αναθεώρησες πράγµατα για τη ζωή σου;

Ξεκάθαρα ναι, δεν έχω παραιτηθεί της προσπάθειας για ένα παιδί. Μόλις επιστρέψω από κάποια επαγγελµατικά ταξίδια στο εξωτερικό, θα µιλήσω πάλι µε τον γυναικολόγο µου για το εάν υπάρχουν εναλλακτικές µέθοδοι. Προέχει ο εαυτός µου τώρα πια. Απολαµβάνω τον ελεύθερό µου χρόνο και τη ζωή µου. Έδιωξα µακριά τους τοξικούς ανθρώπους και παλεύω µόνη µου, µε φίλους που στάθηκαν στο πλευρό µου. Είµαι πιο ήρεµη, βάζω στόχους και νιώθω πολύ πιο δυνατή. Πρέπει να πιστέψουµε στον εαυτό µας... Είναι απίστευτη η δύναµη που έχουµε µέσα µας αρκεί να την αξιοποιήσουµε σωστά.

Χριστίνα Τσιλιγκίρη κατάψυξη ωαρίων
Φόρεμα , Bcbg Max Azria, πολυκαταστήματα NOTOS
Κοσμήματα , Pearls Center, pearlescenter.gr
Γόβες από προσωπική συλλογή

Περισσότερα στο τεύχος YOU που κυκλοφορεί