Σε τραγωδία εξελίσσεται το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα από την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν μετατρέψει δρόμους σε ποτάμια, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται από τη Ρόδο, όπου ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός. Σύμφωνα με τα πρώτα δημοσιεύματα, το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Στεγνά της Ρόδου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο άτυχος άνδρας παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Μάλιστα, αυτοκίνητο που εκτιμάται ότι του ανήκει εντοπίστηκε μέσα στη θάλασσα, γεγονός που προκαλεί σοκ στην τοπική κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, η κακοκαιρία συνεχίζει να δοκιμάζει αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με την Αττική, την Εύβοια, τη Σκιάθο και τα Δωδεκάνησα να βρίσκονται ανάμεσα στις περιοχές που έχουν αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα. Οι Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ μηνύματα του 112 καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Ρόδος: Νεκρός άνδρας στα Στεγνά – Οι πρώτες πληροφορίες

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τοπική εφημερίδα «Δημοκρατική», ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στην περιοχή Στεγνά, ενώ οι πρώτες πληροφορίες συνδέουν το περιστατικό με τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν το νησί. Το αυτοκίνητο που φέρεται να ανήκει στον άνδρα εντοπίστηκε μέσα στη θάλασσα, με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία να αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σημείο μεταβαίνει και ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, καθώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί προκαλεί έντονη ανησυχία. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες επίσημες λεπτομέρειες για την ταυτότητα του άνδρα και τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του.

Συναγερμός στη Ρόδο: Το 112, οι πλημμύρες και τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στη Ρόδο, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με νεότερο ρεπορτάζ του τοπικού σταθμού Real Voice 99.5, στα Στεγνά τα ορμητικά νερά, μαζί με φερτά υλικά, παρέσυραν αρκετά αυτοκίνητα μέσα στη θάλασσα.

Το πρωί της Τετάρτης, στις 10:44, ενεργοποιήθηκε το 112, καλώντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Παράλληλα, διακόπηκε η κυκλοφορία σε τμήμα του δρόμου Αρχαγγέλου – Μαλώνας, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα δρομολόγια των λεωφορείων στην περιοχή του Φαληρακίου. Με απόφαση των αρμόδιων Αρχών, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες παραμένουν κλειστά, με στόχο την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και οικογενειών.

Σοβαρά προβλήματα σε Εύβοια, Σκιάθο και Αττική

Η κακοκαιρία δεν περιορίζεται στη Ρόδο, καθώς από το βράδυ της Τρίτης έντονα φαινόμενα έχουν πλήξει πολλές περιοχές της χώρας. Στην Εύβοια, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η υπερχείλιση ποταμού οδήγησε στην αποστολή μηνύματος του 112 για προληπτική απομάκρυνση κατοίκων από την περιοχή του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων προς τα Ψαχνά. Στο Μαντούδι, τα νερά έφτασαν στο οδόστρωμα, ενώ καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές σε υποδομές.

Δύσκολες ώρες πέρασαν και οι κάτοικοι της Σκιάθου, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σταθμευμένα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τη διάσωση οδηγού. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αναφέρθηκαν και στη γειτονική Σκόπελο. Στην Αττική, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων και συσσώρευση υδάτων. Η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Πότε αναμένεται να υποχωρήσει η κακοκαιρία

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη ενημέρωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η προειδοποίηση για την κακοκαιρία υποβαθμίστηκε από κόκκινη σε πορτοκαλί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κίνδυνος έχει παρέλθει. Για την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην ανατολική Θεσσαλία, στα Δωδεκάνησα και σε περιοχές της Κρήτης. Παράλληλα, στο Αιγαίο αναμένονται πολύ θυελλώδεις βόρειοι και βορειοανατολικοί άνεμοι, έντασης 8 με 9 μποφόρ.

Παρότι τα φαινόμενα παρουσιάζουν σταδιακά τάσεις εξασθένησης, οι Αρχές επισημαίνουν ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως σε περιοχές όπου έχουν ήδη σημειωθεί πλημμύρες. Η τραγική είδηση από τη Ρόδο έρχεται να υπενθυμίσει πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι έντονες βροχοπτώσεις μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Με τις έρευνες για τις συνθήκες θανάτου του άνδρα να βρίσκονται σε εξέλιξη και τις καιρικές συνθήκες να παραμένουν δύσκολες σε αρκετές περιοχές, η προτεραιότητα των Αρχών είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η αποφυγή νέων τραγωδιών.