«Αυτό λέγεται δολοφονία...» - Θύελλα αντιδράσεων των celebrities για την θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Οι οργισμένες αναρτήσεις και η διαμαρτυρία

Στην θανάτωση ενός χιμπατζή που ξέφυγε προχώρησε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, κίνηση που δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων στα social media (δείτε εδώ βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που φεύγει).

Πλήθος από celebrities εξέφρασε την αντίθεσή του στην πράξη αυτή, ενώ το απόγευμα της Κυριακής (26/6) στήθηκε διαμαρτυρία έξω από το πάρκο στην οποία συμμετείχε και η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου.

Expand player

Η Κατρίνα Τσάνταλη, ο Σπύρος Σούλης, η Εριέττα Κούρκουλου - Λάτση, και η Έλενα Χριστοπούλου, είναι μόνο μερικοί από τους ανθρώπους της showbiz που ξέσπασαν με τη θανάτωση του χιμπατζή.

Οι αντιδράσεις των celebrities για την θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Κατρίνα Τσάνταλη

«Δεν ξέρω πως ένας ζωολογικός κήπος που δεν μπορεί να τηρήσει τα μέτρα ασφαλείας για ζώα (και ανθρώπους) συνεχίζει να λειτουργεί. Χθες «εξουδετέρωσαν» , πυροβόλησαν εν ψυχρώ, έναν χιμπατζή. Παλαιότερα 2 τζάγκουαρ. Είδη προστατευόμενα, παρεπιπτόντως, που δεν έχουμε την «πολυτέλεια» να εκτελούνται. Πριν λίγους μήνες, υποχώρησε η οροφή σε διάφορα κλουβιά και «διέφυγαν» 32 σπάνια και αρπακτικά πουλιά. Έχουν καταγραφεί οι θάνατοι 6 δελφινιών τα τελευταία χρόνια. Και εκκρεμούν δικαστήρια & ποινικές διώξεις για την «χρήση» δελφινιών σε παραστάσεις. Αυτά είναι όσα έχουν δημοσιευτεί.

Είναι αρκετά όμως για να αναρωτιόμαστε πώς γίνεται να λειτουργεί ακόμη αυτός ο ζωολογικός κήπος. Κατά την ταπεινή μου άποψη, η Ελευθερία θα έπρεπε να είναι, πράγματι, το υπέρτατο αγαθό τόσο για ανθρώπους όσο και για ζώα. Τα άγρια ζώα θα έπρεπε να ζουν όπως ορίζει η φύση τους και όχι σε κλουβιά σαν μουσειακά εκθέματα. Εάν τα παιδιά σας αγαπούν τα ζώα, μάθετε μαζί τους για αυτά μέσα από βιβλία και ντοκιμαντέρ.

Όπως κάνετε για τους δεινόσαυρους με τους οποίους πολλά παιδιά έχουν τρέλα. Και μακάρι να έχουν όλοι οι άνθρωποι την τύχη να ταξιδέψουν και να τα δουν με σεβασμό και από απόσταση στο φυσικό τους περιβάλλον. Ή έστω σε καταφύγια που φιλοξενούν ζώα που είναι «συμβατά» με το κλίμα της κάθε χώρας. Εύχομαι να σταματήσουν να πηγαίνουν οι γονείς τα παιδιά τους σε αυτή τη φυλακή που μόνο βασανιστική είναι για αυτά τα πλάσματα. Και σιγα σιγά, όλοι οι κήποι να εξελιχθούν σε καταφύγια προστασίας άγριων ζώων με στόχο την απελευθέρωση τους στη φύση, αν αυτό είναι δυνατό».

Ευρυδίκη Παπαδοπούλου

«Να κλείσει τώρα το ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ», έγραψε χαρακτηριστικά η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου.

Εριέττα Κούρκουλου Λάτση

Σπύρος Σούλης

Έλενα Χριστοπούλου

Κεντρική φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τι απαντάει ο ιδιοκτήτης

Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, απάντησε στις σφοδρές αντιδράσεις για το απαράδεκτο περιστατικό με τον χιμπατζή που θανατώθηκε από το προσωπικό του πάρκου, αφού το έσκασε, το Σάββατο, 25 Ιουνίου. «Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου», δήλωσε, υπεραμυνόμενος της απόφασης του προσωπικού να σκοτώσει τον «Μπαζού».

Όπως δήλωσε ο Λεσουέρ, ήταν αδύνατο να κάνουν αναισθησία στο ζώο, αφού, για να τον «πιάσει», θα χρειαζόταν διάστημα περίπου 20 λεπτών. «Πρώτο μέλημά μας η ασφάλεια των φροντιστών και των επισκεπτών, υπήρξε έντονη διαμάχη στην ομάδα των χιμπατζήδων», πρόσθεσε ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, καθώς και ότι, σε περίπτωση διαφυγής τους, οι χιμπατζήδες είναι πρώτοι στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα.

Όπως είπε, είναι μία πολύ δύσκολη ημέρα για την κοινωνία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Ο ιδρυτής του πάρκου συμπλήρωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το ζώο διέφυγε, ενώ υπάρχουν τρεις σειρές από ηλεκτροφόρα καλώδια και μια τάφρος με νερό. Αναφορικά με την κριτική που δέχεται το Πάρκο και οι φροντιστές του, ο ίδιος απαντά ότι «Η εκμετάλλευση του συμβάντος, δεν είναι για εμάς κάτι ωραίο γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».

Για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο χιμπατζής δραπέτευσε και κατόπιν θανατώθηκε, μίλησε και ο Αντώνης Μπάλας, φροντιστής του πάρκου. «Κατά τη διάρκεια του καυγά τα νεότερα μέλη διεκδίκησαν την εξουσία και ο πελώριος χιμπατζής κατάφερε να βγει από το χώρο», περιέγραψε ο υπεύθυνος για τα μεγάλα θηλαστικά, ο οποίος και χαρακτήρισε τον χιμπατζή ως ένα επιθετικό και ενεργητικό ζώο κατά τη διάρκεια των 15 ετών που τον φρόντιζε. «Προσπαθήσαμε να τον περιορίσουμε αλλά δεν τα καταφέραμε να το κάνουμε, έτσι μοιραία πήραμε αυτή την απόφαση. Δε βρήκαμε ποτέ στόχο για να χρησιμοποιήσουμε το αναισθητικό. Δε θέλαμε να ξεφύγει η κατάσταση, να ρισκάρουμε ανθρώπινη ζωή ή κάποιο τραυματισμό, τα ζώα αυτά είναι πάρα πολύ επικίνδυνα», σημείωσε.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Απόφαση σοκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Ραφήνα: Εξελίξεις με τη δολοφονία του 42χρονου - Συνελήφθησαν δύο άτομα