Βουλιαγμένη: Σκύλος της οικογένειάς του Στέφανου Τσιτσιπά επιτέθηκε σε 13χρονο

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με δαγκώματα στα χέρια και τα πόδια

Φωτογραφία αρχείου NDPPHOTO

Τον τρόμο έζησε 13χρονος μαθητής, όταν σκύλος που ανήκει στην οικογένεια του Στέφανου Τσιτσιπά του επιτέθηκε και τον δάγκωσε, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο με τραύματα.

Η επίθεση έγινε στην οδό Λυκούργου 14, όταν ο 13χρονος γύριζε από το σχολείο. Το σκυλί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βγήκε από την περίφραξη, έτρεξε προς το μέρος του παιδιού και το δάγκωσε σε χέρια και πόδια. συνέχεια μεταφέρθηκε σε τοπικό Κέντρο Υγείας. Η υγεία του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Expand player

Η αστυνομία προσήγαγε για την επίθεση την οικιακή βοηθό

Ο Τσιτσιπάς και ο πατέρας του βρίσκονται άλλωστε στο εξωτερικό, για τους αγώνες του Στέφανου και έρχονται στην Ελλάδα μόνο σε περίοδο διακοπών του αγωνιστικού προγράμματος.

Να σημειωθεί πως ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο πατέρας του βρίσκονται στο εξωτερικό για τους αγώνες (δείτε τι συνέβη σε διάρκεια αγώνα και τον έκανε έξαλλο). Στην Ελλάδα έρχονται μόνο την περίοδο των διακοπών από το αγωνιστικό πρόγραμμα. Για την επίθεση σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η η αστυνομία προσήγαγε την οικιακή βοηθό της οικογένειας.

Τι λέει ο νόμος για τον κάτοχο του σκύλου

Κατά το άρθρο 924 ΑΚ «ο κάτοχος ζώου ευθύνεται για τη ζημία που προξενήθηκε από αυτό σε τρίτον (παρ. 1). Αν η ζημία έγινε από κατοικίδιο ζώο που χρησιμοποιείται για το επάγγελμα, τη φύλαξη της κατοικίας ή τη διατροφή του κατόχου του, αυτός δεν ευθύνεται αν αποδείξει ότι δεν τον βαρύνει κανένα πταίσμα ως προς τη φύλαξη και την εποπτεία του ζώου (παρ. 2)». Με την πρώτη παράγραφο του άρθρου αυτού καθιερώνεται η αντικειμενική ευθύνη του κατόχου του ζώου για τη ζημία που έγινε από αυτό σε τρίτο, δηλαδή από μόνο το γεγονός της κατοχής του ζώου και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε υπαιτιότητά του. Και τούτο γιατί ο κάτοχος που έχει τα ωφελήματα από το ζώο πρέπει να φέρει και τον κίνδυνο κάθε ζημίας που προξενείται από αυτό. Αντίθετα, προκειμένου για κατοικίδιο ζώο, θεσπίζεται με τη δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου η νόθος αντικειμενική ευθύνη του κατόχου ζώου, στηριζόμενη σε εικαζόμενο πταίσμα αυτού για τη φύλαξη και εποπτεία του ζώου.

Κατά συνέπεια, στην περίπτωση της δεύτερης παραγράφου, ο κάτοχος μπορεί να απαλλαγεί από την ευθύνη του αν επικαλεστεί και αποδείξει ότι δεν τον βαρύνει πταίσμα για τη φύλαξη και εποπτεία του ζώου (ΑΠ 1979/2014, ΤΝΠ Νόμος). Ειδικότερα, προκειμένου να υπαχθεί στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 924, ο εναγόμενος καλείται να ισχυρισθεί και να αποδείξει (α) την ιδιότητα του ζώου ως κατοικίδιου (β) ότι το χρησιμοποιεί για το επάγγελμα ή την φύλαξη της κατοικίας του ή την διατροφή του και (γ) ό,τι δεν τον βαρύνει πταίσμα για την φύλαξη και την εποπτεία του ζώου επειδή κατέβαλε κάθε απαιτούμενη στην περίπτωση επιμέλεια (βλ. ΕφΑθ 1367/2000).

Σε κάθε περίπτωση, ευθύνη δεν φέρει το ίδιο το ζώο, το οποίο θεωρείται όργανο της επίθεσης, αλλά ο κάτοχός του, ο οποίος εκτίθεται σε αξιώσεις αποζημίωσης τρίτων που ζημιώθηκαν από το ζώο του.

Αξίωση αποζημίωσης

Από τα άρθρα 297, 298, 300, 330 και 914 Α.Κ. συνάγεται ότι προϋπόθεση της ευθύνης για αποζημίωση από αδικοπραξία είναι η παράνομη συμπεριφορά του υπόχρεου σε αποζημίωση έναντι εκείνου που ζημιώθηκε, η υπαιτιότητα του υπόχρεου -η οποία υπάρχει και στην περίπτωση της αμέλειας, δηλαδή όταν δεν καταβάλλεται η επιμέλεια που απαιτείται στις συναλλαγές- και η ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της παράνομης συμπεριφοράς και της ζημίας. Η παράνομη συμπεριφορά ως όρος της αδικοπραξίας μπορεί να συνίσταται όχι μόνο σε θετική πράξη, αλλά και σε παράλειψη, εφόσον υπήρχε υποχρέωση κατά το νόμο ή την καλή πίστη να προβεί ο υπόχρεος σε ορισμένη πράξη. Ειδικότερα, στην περίπτωση ευθύνης κατόχου ζώου, η παράνομη συμπεριφορά του κατόχου συνίσταται στο ότι παραλείπει να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τη φύλαξη του ζώου. Η δε υπαιτιότητά του συνίσταται στο ότι από αμέλειά του δεν κατέβαλε την επιβαλλόμενη επιμέλεια, προκειμένου να μην αποτελεί πηγή κινδύνου το ζώο που κατέχει.

Η αποζημίωση του θύματος μπορεί να περιλαμβάνει τόσο τις περιουσιακές ζημίες που προκάλεσε το ζώο όσο την αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης που υπέστη ο ζημιωθείς λόγω της επίθεσης. Το κονδύλιο των περιουσιακών ζημιών μπορεί να περιλαμβάνει ιδίως την αποκατάσταση υλικών ζημιών που προκάλεσε το ζώο και τα ιατρικά έξοδα που κλήθηκε να καταβάλει ο ζημιωθείς λόγω τυχόν τραυματισμού του (έξοδα για ιατρούς, φαρμακευτική περίθαλψη, νοσηλεία κλπ). Επιπλέον, ο ζημιωθείς μπορεί να διεκδικήσει από τον κάτοχο του ζώου την καταβολή των διαφυγόντων κερδών του, όσων δηλαδή χρημάτων αποστερήθηκε ο ζημιωθείς λόγω των υλικών ζημιών ή του τραυματισμού που προκλήθηκε από το ζώο (π.χ. λόγω αδυναμίας εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα, ο ζημιωθείς υπέστη απώλεια εισοδημάτων)

Σύμφωνα με το άρθρο 932 ΑΚ, σε περίπτωση αδικοπραξίας, ανεξάρτητα από την αποζημίωση για την περιουσιακή ζημία, το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει εύλογη κατά την κρίση του χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Η αξίωση αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης γεννάται σε κάθε περίπτωση προσβολής της προσωπικότητας του ατόμου και, ιδίως, στην περίπτωση που ο ζημιωθείς υπέστη βλάβη της υγείας του. Η αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης μπορεί να ζητηθεί σωρευτικά με την αποζημίωση για περιουσιακή ζημία και είναι ανεξάρτητη από αυτή.

Ως προς τους υπόχρεους της αποζημίωσης, γίνεται δεκτό ότι ευθύνη για τον τραυματισμό δεν έχει μόνο ο ιδιοκτήτης του ζώου, αλλά και όσοι αποκομίζουν οφέλη από τη χρησιμοποίησή του (βλ. 909/2014 ΠΠρΑθ, η οποία δέχθηκε ότι υπόχρεοι σε αποζημίωση του τραυματισθέντος από σκύλο ήταν, εκτός από την ιδιοκτήτρια, και οι λοιποί ένοικοι της διώροφης, περιφραγμένης κατοικίας, καθώς αποκόμιζαν και αυτοί οφέλη από τη φύλαξη της οικίας από το σκύλο). Σε περίπτωση, δε, πρόκλησης ζημίας από αδέσποτο ζώο, η αξίωση στρέφεται κατά του οικείου Δήμου, σύμφωνα με το ν. 4039/2012.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Στέφανος Τσιτσιπάς: Αλλάζει καριέρα - Ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια

«Ο σύγχρονος φεμινισμός διδάσκει...» - Θύελλα αντιδράσεων με το νέο tweet του Στέφανου Τσιτσιπά