Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Νέο trend αυτό το ρόφημα με μαγειρική σόδα - Γιατρεύει καλύτερα κι από τους γιατρούς

Θα πάθεις πλάκα με τα αποτελέσματα

Νέο trend αυτό το ρόφημα με μαγειρική σόδα - Γιατρεύει καλύτερα κι από τους γιατρούς
Από Youweekly Team

To ρόφημα «νερό με μαγειρική σόδα» δεν είναι και τόσο καινούριο αλλά είναι το απόλυτο trend αυτή την περίοδο.. Αν συχνάζεις στο σπίτι της γιαγιάς σου ή κάποιας θείας με πολύ μερακλίδικα γιατροσόφια σίγουρα την έχεις ακούσει ως αντίδοτο στο φούσκωμα μετά το φαγητό. Γιατρεύει καλύτερα κι από τους γιατρούς και στο υπογράφουμε!

Η Britt Brandon, διατροφολόγος και personal trainer, στο νέο της βιβλίο Baking Soda Fot Health, εγκωμιάζει την τόσο χρηστική, πλην παραμελημένη στα βάθη των ντουλαπιών της κουζίνας, σόδα ως ένα άκρως ευεργετικό ρόφημα για τον οργανισμό που μπορεί να προωθήσει την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού σου.

Να πώς ένα ποτήρι νερό με μαγειρική σόδα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

1. Σε ξεφουσκώνει

Το να μην μπορείς να χωνέψεις μπορεί να σε κάνει αντιπαραγωγική στη δουλειά, κακόκεφη, να σε κρατήσει άυπνη και τελικά, να σου χαλάσει την ημέρα για αρκετές ώρες. Αν καταλήγεις συχνά με φούσκωμα και καούρες(είτε επειδή όντως έφαγες πολύ, είτε επειδή έφαγες κάποια τροφή που προκαλεί φούσκωμα), η Brandon συμβουλεύει, κάθε πρωί να πίνεις ένα μεγάλο ποτήρι νερό μέσα στο οποίο θα έχεις διαλύσει 1 κ.γ. γλυκού σόδα. Αυτό θα ρυθμίσει το pH του πεπτικού συστήματος και θα διευκολύνει την πέψη μειώνοντας τα όξινα υγρά του στομάχου και ευνοώντας τη λειτουργία του εντέρου.

2. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Για άλλη μια φορά, ένα μεγάλο ποτήρι νερό με 1 κ.γ. γλυκού σόδα αποτοξινώνει το αίμα, βελτιώνει την κυκλοφορία εμποδίζοντας τον σχηματισμό θρόμβων. Η ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία είναι το μυστικό για να μειώσεις το ρίσκο εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων ή χρόνιων αναπνευστικών δυσλειτουργιών ή προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματος.

3. Βοηθά την υγεία των νεφρών σου

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Royal London Hospital, 134 ασθενείς με χρόνιες νεφροπάθειες οι οποίοι έπιναν καθημερινά μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας παράλληλα με την φαρμακευτική τους αγωγή, επιβράδυναν τη φθορά των νεφρών κατά 2/3 σε σχέση με όσους δεν έπιναν μαγειρική σόδα. Με μια κούπα νερό με 1 κ.γ. σόδα, σύμφωνα με την Brandon, ρυθμίζεις τα επίπεδα pH του οργανισμού σου, βελτιώνεις την ορμονική ισορροπία, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την ποιότητα του αίματος, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να διατηρήσεις τα νεφρά σου υγιή.

4. Ανακουφίζει από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης γίνεται με τη σωστή διατροφή, αλλά αν χρειάζεσαι μια γρήγορη λύση μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα μέσα σε μισή κούπα νερό θα σε βοηθήσει να ανακουφιστείς άμεσα.

Disclaimer! Μια γενική συμβουλή: Μην το παρακάνεις με τη μαγειρική σόδα αφού έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου. Ως αντίδραση, το στομάχι σου παράγει ακόμα περισσότερα οξέα και κάπως έτσι ξεκινά ένας πολύ κακός φαύλος κύκλος.

Ωστόσο να ξέρεις! Η μαγειρική σόδα μπορεί να εξαφανίσει και την κυτταρίτιδα! Δες εδώ το πως!

"Βόμβα" από τους γιατρούς! Η μαγειρική σόδα "σκοτώνει" τον καρκίνο!

Η μαγειρική σόδα "σκοτώνει" τον καρκίνο! Τα κύτταρα περνάνε σε μια κατάσταση αδράνειας καθώς οι ιστοί ξεμένουν από οξυγόνο και γίνονται όλο και πιο όξινοι. Έπεσε "βόμβα" από τους γιατρούς!

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell, αυτή η αδράνεια, που πιστεύεται ότι είναι κύρια αιτία αντίστασης στα φάρμακα και υποτροπής του καρκίνου, μπορεί ενδεχομένως εύκολα να αναστραφεί όταν προκαλείται από οξύτητα.

Η παρατήρηση αυτή μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση πολλών αντικαρκινικών θεραπειών.

Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ludwig περιγράφουν λεπτομερώς πως, εις ανταπόκριση στην οξύτητα, τα κύτταρα απενεργοποιούν έναν καίριας σημασίας μοριακό διακόπτη, τον mTORC, σε συνήθεις καταστάσεις, υπολογίζοντας τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών πριν πάρουν τα κύτταρα το πράσινο φως να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.

Αυτό το γεγονός απενεργοποιεί την κυτταρική παραγωγή πρωτεϊνών, διαταράσσοντας τη μεταβολική τους δραστηριότητα και τον κιρκαδιανό ρυθμό εξωθώντας τα κύτταρα σε μια κατάσταση ηρεμίας.

«Στους όγκους που μελετήσαμε σε ποντίκια παρατηρήσαμε δραστηριότητα του mTORC σε σημεία χωρίς οξυγόνο. Αλλά, όταν προσθέσαμε μαγειρική σόδα στο νερό που έπιναν τα πειραματόζωα, ολόκληρος ο όγκος «φωτίστηκε» από τη δραστηριότητα του mTORC. Εικάζουμε λοιπόν ότι ξυπνώντας αυτά τα κύτταρα ο όγκος μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητος στη θεραπεία», εξηγεί ο καθηγητής Τσι Βαν Ντανγκ, επιστημονικός διευθυντής του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ludwig και ερευνητής στο Ινστιτούτο Wistar.

«Η μαγειρική σόδα έχει διαπιστωθεί και στο παρελθόν ότι ενισχύει την ανοσοθεραπεία του καρκίνου», προσθέτει ο Δρ Ρόμπερτ Γκιλλις από το Αντικαρκινικό Κέντρο H. Lee Moffitt και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. Ωστόσο, ο μηχανισμός δράσης της επί του καρκίνου παρέμενε ασαφής.

Στην παρούσα μελέτη ο Δρ Νταγκ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν τον μηχανισμό αυτό στη συμπεριφορά των λυσοσωμάτων, κυττταρικά οργανίδια που μοιάζουν με σάκκους και «χωνεύουν» τις πρωτεΐνες, και στα οποία κατευθύνεται ο mTORC όταν είναι έτοιμος να αναλάβει δράση.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι σε όξινες καταστάσεις οι πρωτεϊνικοί κινητήρες προωθούν τα λυσοσώματα που μεταφέρουν τον mTOR μακριά από την περιοχή γύρω από τον πυρήνα, όπου βρίσκονται συνήθως. Έτσι διαχωρίζεται ο mTOR από μια πρωτεΐνη που απαιτείται για την ενεργοποίησή της, την RHEB, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται στη γύρω περιοχή.

Χωρίς λοιπόν ένα από τα βασικά σηματοδοτικά μηνύματα ο mTORC παραμένει αδρανής αναστέλλοντας τη σύνθεση των πρωτεϊνών – συμπεριλαμβανομένων των συστατικών του μοριακού ρολογιού του κυττάρου – μαζί με μεγαλύτερη μεταβολική δραστηριότητα.

«Τα κύτταρα δεν θέλουν να παράγουν πρωτεΐνες ή άλλα βιομόρια όταν βρίσκονται υπό πίεση. Θέλουν να επιβραδύνουν και ξυπνάνε μόνο όταν τα πράγματα έχουν επιστρέψει στο φυσιολογικό», εξηγεί ο Δρ Νταγκ.

Και υποστηρίζει ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να αναστρέψει όλη αυτή την ιστορία αφού όταν χορηγήθηκε στο νερό των πειραματόζωων εξουδετέρωσε προς έκπληξη όλων την οξύτητα των υποξυγονικών δεσμίδων στους όγκους. Αυτό έστειλε τα λυσοσώματα πίσω στην πυρηνική περιφέρεια των κυττάρων – όπου περίμενε η RHEB – και αποκατέστησαν τη δραστηριότητα του mTOR.

Τέλος, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ενεργοποίησης των Τ-κυττάρων που είναι κύριας σημασίας για τις ανοσοθεραπείες ήταν επίσης μειωμένη σε όξινες καταστάσεις.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κάν'το όπως οι Άγγλοι - Μπάνιο με μαγειρική σόδα για να αποκτήσεις δέρμα μωρού

Κάνε αποτρίχωση στο πρόσωπο με μαγειρική σόδα - Το μυστικό που κρύβουν οι αισθητικοί

Share