Ποιο είναι το superfood που λατρεύουν οι celebrities & είναι το απόλυτο must στο γιορτινό τραπέζι;

Ανακάλυψε το δημοφιλές εξωτικό φρούτο

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Στις αραβικές χώρες σεβρίρονται στους επισκέπτες, μαζί με τσάι ή καφέ, στην τελετή καλωσορίσματος. Στην χώρα μας συνήθως είναι ιδιαίτερα δημοφιλή την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο λόγος για τους χουρμάδες, τα πεντανόστιμα εξωτικά φρούτα που δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από το γιορτινό μας τραπέζι. (δες και 6 σούπερ τροφές για καλή υγεία & μακροζωία που προτείνουν και διατροφολόγοι)

Εκτός όμως από την αγαπημένη λιχουδιά των γιορτών οι χουρμάδες απολαμβάνουν και την προτίμηση σταρ του Χόλιγουντ όπως: η Hailey Bieber που τους πρόσθεσε στο διάσημο Smoothie Glazed Skin, ο Chris Hemsworth, ο οποίος τους καταναλώνει μετά από την προπόνηση, η Ariana Grande για dressing στην vegan σαλάτα της και η Bella Hadid που τους χρησιμοποιεί ως γλυκαντικό.

Γιατί οι χουρμάδες είναι το αγαπημένο superfood των σταρ & το τέλειο φρούτο για το γιορτινό τραπέζι;

Οι χουρμάδες είναι οι καρποί του Phoenix Dactylifera, του φοίνικα δηλαδή, που φύεται σε θερμά κλίματα, και καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τον Περσικό Κόλπο, τη Νότια Αμερική, τα Κανάρια Νησιά και την Καλιφόρνια. Τους χουρμάδες μπορείς να τους βρεις φρέσκους ή σε μορφή κονσέρβας, αφού έχουν στεγνώσει στον ήλιο και έχουν προστεθεί σε αυτούς γλυκαντικά όπως γλάσο ζάχαρης ή σιρόπι γλυκόζης.

dates
Unsplash

Ποιά είναι τα οφέλη τους;

  • Πλούσια σε σάκχαρα προσφέρουν άμεσα ενέργεια, ενώ ενδείκνυνται όταν ο οργανισμός σου είναι εξασθενημένος ή κουρασμένος.
  • Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην πέψη μέσα από ένα αίσθημα κορεσμού.
  • Το κάλιο στους χουρμάδες βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς.
  • Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών, ενώ ακόμη βοηθούν και στη διαδικασία του ύπνου.
  • Ο σίδηρος ενδείκνυται για όσους πάσχουν από αναιμία.
  • Περιέχουν αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή όπως βήτα-καροτίνη και λουτεΐνη που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και έτσι προλαμβάνουν και τη γήρανση της επιδερμίδας.
  • Οι βιταμίνες Β υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος ενώ τα καροτενοειδή βοηθούν στην υγεία των ματιών

Πόσους χουρμάδες μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά;

Συνήθως, μια χούφτα χουρμάδες, που αντιστοιχεί σε 4-6 χουρμάδες την ημέρα, είναι αρκετή για να απολαύσεις όλες τις θρεπτικές ιδιότητες τους.