6 σούπερ τροφές για καλή υγεία & μακροζωία- Τις προτείνουν και διατροφολόγοι!

Ένταξέ τες τώρα στη διατροφή σου

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unpslash
Unpslash

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, που συνδυάζει τη συστηματική σωματική δραστηριότητα μακριά από «κακές» συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει τόσο στην καλή υγεία του οργανισμού όσο και στην μακροζωία. (δες και 5 τροφές που βάζουν κυριολεκτικά φωτιά στο μεταβολισμό σου & σε βοηθούν να χάσεις βάρος)

Δεν είναι τυχαίο που ορισμένες τροφές, σύμφωνα με τους διατροφολόγους αλλά και πρόσφατες μελέτες ενδέχεται να έχουν μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα και μακροβιότητά σου, ενώ ακόμη λειτουργούν και προληπτικά ενάντια στη γήρανση.

5+1 σούπερ τροφές που θα σου χαρίσουν μακροζωία... Τις συστήνουν και οι ειδικοί!

Ανακάλυψε 6 πολύτιμες τροφές που θα δώσουν στον οργανισμό σου όλα όσα έχει ανάγκη για να είναι υγιής, ενώ ακόμη θα βοηθήσουν και στη μακροβιότητά σου.

  1. Μούρα. Τα μούρα, και συγκεκριμένα τα βατόμουρα, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα τρόφιμα μακροζωίας. Πλούσια σε βιταμίνες A, C, K και μέταλλα χαρίζουν ένα υγιές δέρμα, ενώ ακόμη συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Μπορείς να τα προσθέσεις ακόμη και στο αγαπημένο σου smoothie για να πάρεις όλα τα οφέλη τους.
  2. Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κάσιους, φιστίκια και μακαντάμια αποτελούν πολύτιμες πηγές σε Ωμέγα 3, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Γι' αυτό το λόγο εμπλούτισε τη διατροφή σου με τους ξηρούς καρπούς της επιλογής σου απολαμβάνοντάς τους είτε σε κάποιο φαγητό είτε και ωμούς.
  3. Πράσινα λαχανικά. Το σπανάκι και το λάχανο είναι εξαιρετικές πηγές λουτεΐνης και αντιοξειδωτικών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσική προστασία από τις ακτίνες UV.
  4. Μανιτάρια. Χάρη στα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχουν βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων και στη γνωστική λειτουργία, ενώ ακόμη συμβάλλουν και στην καλή λειτουργία του ήπατος. Φρόντισε λοιπόν να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα με μανιτάρια.

    trofes_makrozoia
    Unsplash
  5. Μatcha. Το τσάι Matcha, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή βοηθά στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης. Ακόμη συμβάλεια στην αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών αλλά και στα σημάδια της γήρανσης. Ιδανικά η κατανάλωση 1-2 φλιτζάνια την ημέρα είναι αρκετή για να πάρεις όλα τα οφέλη του.
  6. Κουρκουμάς. Πλούσιος σε κουρκουμίνη, ο κουρκουμάς είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό συστατικό που προσφέρει κυτταρική προστασία, ενώ ακόμη βοηθά σε αναπνευστικές παθήσεις. Συνδύασέ το με λίγο λάδι καρύδας και μαύρο πιπέρι για να βελτιώσεις ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά σου. Σε συνδυασμό με τζίντζερ, κανέλα και γάλα καρύδας, ο κουρκουμάς αποτελεί επίσης μια εξαιρετική βάση για να ζεστάνεις τα μαγειρευτά σου.