Bone Broth: O «μαγικός» πλούσιος σε κολλαγόνο ζωμός που λατρεύουν οι σταρ του Χόλιγουντ!

Μάθε τα πάντα για τα πολύτιμα οφέλη του

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Instagram: Salma Hayek
Instagram: Salma Hayek

Πλούσιος σε κολλαγόνο και πολύτιμα αντιφλεγμονώδη συστατικά ο bone broth (ελληνιστί ζωμός από οστά) αποτελεί ένα θρεπτικό ρόφημα που συστήνεται για καθημερινή κατανάλωση από τους διατροφολόγους.

Μάλιστα η δημοφιλία του, που βρίσκεται ήδη στα ύψη, έχει ήδη ξεκινήσει από τον πλανήτη του Χόλιγουντ, όπου σταρ όπως η Salma Hayet, τον έχουν ήδη συμπεριλάβει στη διατροφή τους. (δες και την κρέμα προσώπου που χρησιμοποιεί η Jennifer Lopez που την κάνει να δείχνει 10 χρόνια νεότερη)

Bone broth: Γιατί οι σταρ του Χόλιγουντ επιλέγουν το συγκεκριμένο ζωμό;

Τα οφέλη από την κατανάλωση του bone broth είναι πολλά και διαφορετικά τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική και πνευματική υγεία, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που το έχουν ήδη βάλει στο καθημερινό τους διατροφολόγιο. Μια από αυτές είναι και η ηθοποιός, Salma Hayet, η οποία φροντίζει να πίνει μια κούπα από το συγκεκριμένο ζωμό σε καθημερινή βάση.

bone_broth
Unsplash

Τα πολύτιμα οφέλη του

Ο ζωμός από οστά είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για το πεπτικό σύστημα, ενώ ακόμη οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να υπάρχει στη διατροφή σου καθώς μειώνει και προλαμβάνει τυχόν φλεγμονές και βοηθά στην προστασία των οστών και των αρθρώσεων.

Σε όλα αυτά πρόσθεσε ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε κολλαγόνο, που τον κάνει ιδανικό για την εκ των έσω φροντίδα της επιδερμίδας σου. Εκτός όμως από τα ευεργετικά του οφέλη για τον οργανισμό υπάρχουν και τα ψυχολογικά αφού κάθε φορά που καταναλώνεις έναν ζεστό ζωμό από οστά μια κρύα ημέρα του χειμώνα αμέσως αισθάνεσαι μια αίσθηση ευεξίας, ενώ ακόμη σου δίνει έξτρα ενέργεια για να μπορείς να ανταπεξέλθεις ακόμη και στις πιο απαιτητικές πνευματικές εργασίες.

Πως να τον φτιάξεις

Η παρασκευή του είναι αρκετά εύκολη, αρκεί να αφήσεις τα υλικά να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά με νερό μέσα σε μια κατσαρόλα προσθέτοντας λίγο ξύδι προκειμένου να βγάλεις τα πιο θρεπτικά συστατικά από το ζωμό στο πιάτο σου. Ιδανικά ο ζωμός πρέπει να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 24 ώρες επιλέγοντας οστά από βοοειδή ή πουλερικά ελευθέρας βοσκής. Σημείωσε ότι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για πέντε περίπου ημέρες.