Μπαλαγιάζ: Τι είναι & πώς γίνεται;

Μάθε τα πάντα για την τεχνική μαλλιών

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Η τεχνική του μπαλαγιάζ είναι μια κλασική και διαχρονική μέθοδος, που χρησιμοποιούν πολύ συχνά οι colorists προκειμένου να δώσουν στα μαλλιά ένα φυσικό λαμπερό εφέ χωρίς ωστόσο να αλλάξουν ριζικά το χρώμα τους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν μια υπέροχη απόχρωση που έχει διαβαθμίσεις και κάνει το χρώμα στα μαλλιά ακόμη πιο ενδιαφέρον. (δες και το oxblood red, το νέο it κόκκινο χρώμα στα μαλλιά που θα βλέπουμε παντού το 2024)

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε κοντά, όσο και σε μακριά μαλλιά κάθε απόχρωσης. Παρόλα αυτά, όταν υιοθετηθεί στα πιο μακριά μαλλιά το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό καθώς υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις στο χρώμα τους και έτσι δείχνει σούπερ εκθαμβωτικό.

Τι είναι το μπαλαγιάζ;

Πρόκειται για μια δημοφιλή τεχνική μαλλιών, που γίνεται από τον ειδικό (κομμωτή) για να ενισχύσει το φυσικό χρώμα στα μαλλιά σου, ξανοίγοντας τις άκρες τους. Βασική του φιλοσοφία είναι να προσφέρει φωτεινότητα στα μαλλιά σου, χωρίς ωστόσο να αλλοιώσει τη φυσική τους απόχρωση. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο το χρώμα δεν ξεκινά από τις ρίζες, όπως συμβαίνει με τις ανταύγειες ή το ombre. Με αυτόν τον τρόπο το χρώμα στα μαλλιά σου δείχνει απολύτως φυσικό σαν να τα φώτισε ο ήλιος.


Πώς γίνεται το μπαλαγιάζ;

To μπαλαγιάζ, μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις τεχνικές που εφαρμόζει ο κομμωτής σου. Η πιο συνηθισμένη είναι η χρήση του πινέλου και μετά ακολουθεί η χτένα ή τα χέρια του ειδικού, ο οποίος ακολουθώντας κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις απλώνει προσεκτικά το χρώμα στα μαλλιά σου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλέξεις με προσοχή τον colorist, ο οποίος θα επιμεληθεί το χρώμα στα μαλλιά σου εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη τεχνική προκειμένου να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

balayage_method
Shutterstock

Το μπαλαγιάζ καταστρέφει τα μαλλιά;

Όπως κάθε τεχνική έτσι και το μπαλαγιάζ, εάν γίνει σωστά και έχει και την κατάλληλη φροντίδα στη συνέχεια δεν ταλαιπωρεί ούτε καταστρέφει τα μαλλιά. Έτσι, εάν σκέφτεσαι να το δοκιμάσεις καλό είναι να εμπιστευτείς έναν έμπειρο κομμωτή, που είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με την τεχνική και φυσικά να μην αμελήσεις την σωστή περιποίησή των μαλλιών μετά από την εφαρμογή της τεχνικής.

Συμβουλές για τη συντήρηση του μπαλαγιάζ

Το μπαλαγιάζ θέλει ειδική και στοχευμένη φροντίδα για να διατηρηθεί αναλλοίωτο και να έχει διάρκεια. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να επενδύσεις σε προϊόντα φροντίδας για βαμμένα μαλλιά ή για μαλλιά με ανταύγειες που χάρη στα πολύτιμα συστατικά τους περιποιούνται σε βάθος την τρίχα και την θρέφουν θωρακίζοντας τα μαλλιά σου από τη φθορά. Εκτός λοιπόν μετά από το λούσιμο με τα κατάλληλο σαμπουάν δεν θα πρέπει να αμελείς την εφαρμογή μιας εξειδικευμένης μάσκας ή ενός conditioner, προκειμένου να κλειδώσεις την υγρασία στην τρίχα και να βοηθήσεις τα μαλλιά σου να διατηρήσουν το χρώμα τους ζωντανό όπως την πρώτη ημέρα της τεχνικής. Στην περίπτωση που τα μαλλιά σου είναι αδύναμα ή απλώς ταλαιπωρημένα καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον κομμωτή σου για να σου προτείνει μια μάσκα, που θα κάνεις στο λουτήρα, ακόμη και πριν εφαρμόσεις τη συγκεκριμένη τεχνική προκειμένου τα μαλλιά να δείχνουν υγιή και λαμπερά μετά από αυτήν.

Μπαλαγιάζ σε διάφορους τύπους μαλλιών

Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα σε κάθε τύπο μαλλιών, ενώ είναι ιδανική και για κάθε χρώμα. Έτσι, ακόμη και εάν τα μαλλιά σου είναι μαύρα μπορείς να τη δοκιμάσεις χωρίς να ανησυχείς για το αποτέλεσμα.

Τάσεις και παραλλαγές του μπαλαγιάζ για το 2024

Η νέα χρονιά σηματοδοτεί μια νέα αρχή και για το χρώμα των μαλλιών. Έτσι, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία για να δοκιμάσεις τις πιο hot αποχρώσεις συνδυάζοντας τες με τη συγκεκριμένη τεχνική. Παρακάτω θα δεις μερικά από τα χρώματα με τα οποία μπορείς να πειραματιστείς για ένα εντυπωσιακό μπαλαγιάζ, που θα κλέψει τις εντυπώσεις.

Καστανό

Στην περίπτωση που έχεις σκούρα καστανά μαλλιά και θέλεις να τα φωτίσεις, η συγκεκριμένη τεχνική είναι κατάλληλη για να το πετύχεις. Και αυτό γιατί θα σου δώσει ένα φυσικό τελείωμα δημιουργώντας παράλληλα ένα φυσικό ντεγκρατάρισμα στα μαλλιά σου.


Κακάο

Ιδανική για τα μαύρα ή σκούρα καστανά μαλλιά, η απόχρωση του κακάου θα τους δώσει μια ξεχωριστή πινελιά φωτίζοντάς τα όπως ακριβώς πρέπει.


Ξανθό

Το μελί, ή ζεστό ξανθό μπορεί να χαρίσει στα μαλλιά σου μια υπέροχη απόχρωση που θα μοιάζει σαν να τα άγγιξε ο ήλιος. Μπορείς να το δοκιμάσεις σε σκούρα μελί μαλλιά ή και καστανά.