Γυμνάζεσαι βαμμένη; Να γιατί πρέπει να σταματήσεις τώρα αυτήν την «κακή» συνήθεια για να μην βγάλεις σπυράκια!

Δες γιατί πρέπει να παραλείψεις το μακιγιάζ εν ώρα γυμναστικής

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Pexels
Pexels

Η συστηματική άσκηση μπορεί να είναι εξαιρετική για την υγεία σου όμως καλό είναι να μην συνδυάζεται με ένα μακιγιαρισμένο πρόσωπο και αυτό γιατί ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της λιπαρότητας στο δέρμα, ενώ ακόμη μπορεί να προκαλέσει και σημάδια ακμής. (δες τις 4 hot τάσεις στο μακιγιάζ που θα δούμε να παίζουν παντού την άνοιξη)

Αυτό εξάλλου επισημαίνουν και αρκετές μελέτες με μια πρόσφατη από το Texas A&M University, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Cosmetic Dermatology», να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το να χρησιμοποιείς προϊόντα μακιγιάζ, ενώ ασκείς κάποια σωματική άσκηση, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επιδερμίδα σου. Με ποιο τρόπο; Από την παραγωγή περιττής λιπαρότητας και σμήγματος μέχρι τη φραγή των πόρων στο δέρμα σου δημιουργώντας ατέλειες και σπυράκια.

Γυμνάζεσαι βαμμένη; Να γιατί πρέπει να σταματήσεις τώρα αυτήν την «κακή» συνήθεια για να μην βγάλεις σπυράκια!

Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τις συμμετέχουσες που χρησιμοποιούσαν μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της άσκησης εμφάνιζαν φραγμένους πόρους και περιττή λιπαρότητα στο πρόσωπο εξαιτίας της εφίδρωσης που βίωναν ενώ γυμνάζονταν. Γι' αυτό και οι περισσότεροι δερματολόγοι συστήνουν σε όσες ασκούνται να αποφεύγουν το μακιγιάζ γιατί μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμούς και ατέλειες στο πρόσωπο.

όμορφη γυναίκα πίνει καφέ στο γυμναστήριο
Pexels

Δεν είναι τυχαίο που ο λόγος που συνιστάται από τους ειδικούς να αφαιρέσεις το μακιγιάζ σου και πριν πας για ύπνο είναι επειδή αυτή η κακή συνήθειά μπορεί να φράξει τους πόρους του δέρματος- ενώ εσύ κοιμάσαι- και να εμφανιστούν σπυράκια και σημάδια ακμής κάτι που ισχύει και για το μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είσαι εντελώς αμακιγιάριστη. Προϊόντα όπως μάσκαρα, eyeliner αλλά και κραγιόν είναι πιθανόν να δημιουργήσουν λιγότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της άσκησης από ό,τι ένα makeup ή ένα ρουζ, καθώς δεν εφαρμόζονται σε όλο το πρόσωπο. Eπίσης, όταν γυμνάζεσαι σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει να προστατεύεις την επιδερμίδα σου από τις ακτίνες UVA και UVB εφαρμόζοντας μια αντηλιακή κρέμα προσώπου με SPF30 τουλάχιστον.

Και μην ξεχνάς... πάντα μα πάντα μετά την άσκηση φρόντισε να κάνεις ένα γρήγορο ντους και να καθαρίζεις καλά το πρόσωπο και το σώμα σου. Έτσι θα απομακρύνεις την υπερβολική λιπαρότητα, τον ιδρώτα, τα βακτήρια αλλά και τα υπολείμματα του μακιγιάζ από το δέρμα αποτρέποντας τα σημάδια ακμής.