Κρύο ντους: Αλήθεια ή μύθος η ευεργετική του δράση για τον οργανισμό & την επιδερμίδα σου;

Τι λένε έρευνες και ειδικοί

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Η ιδέα και μόνο ενός κρύου ντους, ειδικά σε χαμηλές θερμοκρασίες, μόνο ελκυστική δεν φαντάζει. Παρόλα αυτά, όπως έρευνες δείχνουν τα οφέλη του πραγματικά μπορεί να είναι περισσότερα από όσα νομίζεις! Δεν είναι τυχαίο που πρωταθλητές αλλά και ολυμπιονίκες έχουν εντάξει ένα πρωινό παγωμένο ντους στην καθημερινή τους ρουτίνα και δεν το αλλάζουν με τίποτα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί απλούστατα ένα κρύο ντους, βελτιώνει, μεταξύ άλλων, τις καύσεις του μεταβολισμού, συμβάλλει στην καλή πνευματική υγεία μειώνει τα επίπεδα του στρες, ανακουφίζει από μυο-σκελετικούς πόνους ενώ ακόμη προσφέρει μια όμορφη και σφριγηλή επιδερμίδα. (δες και 5 κρέμες που θα ενυδατώσουν την ξηρή επιδερμίδα όσο δεν φαντάζεσαι)

Το κρύο ντους και η ευεργετική του δράση για τον οργανισμό και την επιδερμίδα σου

Το κρύο ντους έχει τις απαρχές του στην αρχαία Ελλάδα, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν ότι βασική του χρήση ήταν για λόγους χαλάρωσης αλλά και για κοινωνικοποίηση των αρχαίων Ελλήνων. Σήμερα όλη αυτή η φιλοσοφία έχει μεταφερθεί σε νεότερες πρακτικές όπου το κρύο ντους ενδείκνυται ως μια ολιστική θεραπεία, που θεραπεύει πολλά και διαφορετικά προβλήματα προσφέροντας τα πολύτιμα οφέλη του τόσο στον οργανισμό όσο και στην επιδερμίδα σου.

cold_shower
Unsplash

Τα πολλαπλά οφέλη του

  • Μειώνει ερεθισμούς και κοκκινίλες, ενώ ανακουφίζει από οιδήματα.
  • Ενεργοποιεί και ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
  • Βελτιώνει τις καύσεις του οργανισμού με αποτέλεσμα να βοηθά στην άμεση απώλεια βάρους.
  • Μειώνει σημαντικά πόνους σε οστά και αρθρώσεις.
  • Καταπολεμά τα συμπτώματα κατάθλιψης.
  • Συσφίγγει τους πόρους και μειώνει τη λιπαρότητα της επιδερμίδας.
  • Χαρίζει μια υγιή και σφριγηλή όψη γεμάτη λάμψη.

Ποιός είναι ο τρόπος για να κάνεις κρύο ντους;

Ο καλύτερος τρόπος για να συνηθίσεις το κρύο ντους είναι να ξεκινήσεις σταδιακά. Δηλαδή να προσπαθήσεις αρχικά και για μερικά μόνο δευτερόλεπτα να “ανεχθείς” το κρύο νερό πάνω στο δέρμα σου. Υπολόγισε ότι η ιδανική θερμοκρασία για ένα κρύο ντους κυμαίνεται στους 15 βαθμούς, οπότε δεν χρειάζεται να καταφύγεις σε υπερβολές. Μάλιστα οι ειδικοί συστήνουν το κρύο ντους να γίνεται απογεύματα ή και το βράδυ για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.