Αλκοόλ: Το ήξερες ότι γερνά το δέρμα σου πιο γρήγορα; Πως μπορείς να περιορίσεις τις επιπτώσεις του;

Δες με ποιό τρόπο προκαλεί πρόωρη γήρανση

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Με τις γιορτές να είναι μια ανάσα μακριά και όλες μας αρχίζουμε να σκεφτόμαστε σιγά-σιγά τα λαχταριστά εορταστικά μενού αλλά και τα υπέροχα κοκτέιλς που μας περιμένουν τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς...

Και μπορεί όλα αυτά να είναι κάτι παραπάνω από δελεαστικά η αλήθεια είναι όμως ότι πρέπει να τα κάνουμε με μέτρο και για να μην προσθέσουμε έξτρα κιλά στη σιλουέτα μας αλλά και για να μην επιβαρύνουμε το σώμα και το δέρμα μας καταναλώνοντας υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, που έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τον οργανισμό όσο και για την επιδερμίδα. (δες και για το ρυζόνερο, την τάση που κάνει θραύση στο TikTok και λατρεύει η K-Beauty)

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του αλκοόλ στο δέρμα; Πως μπορείς να τις περιορίσεις;

Το αλκοόλ είναι στην πραγματικότητα μια από πιο επιθετικές χημικές ενώσεις που καταστρέφουν το δέρμα. Μάλιστα, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η κατανάλωση έως και 2 ποτών την ημέρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον οργανισμό αλλά και για την επιδερμίδα καθώς το αλκοόλη επηρεάζει όργανα όπως το πάγκρεας, το συκώτι και φυσικά και το δέρμα.

Πως εκδηλώνεται αυτό στο δέρμα σου; Αρχικά ως έντονη αφυδάτωση της επιδερμίδας, η οποία με τη χρόνια κατανάλωση εντείνει και βαθαίνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες του προσώπου σου προκαλώντας πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας ή δημιουργώντας έντονες φλεγμονές όπως κοκκινίλες και ερυθρότητα.

skincare_alcohol
Unsplash

Άλλαξε συνήθειες και προστάτεψε την επιδερμίδα σου!

Ευτυχώς, το δέρμα, όπως και κάθε άλλο όργανο, έχει την ικανότητα να αναγεννάται. Έτσι εάν θέλεις να προστατέψεις την επιδερμίδα σου από τις αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις μερικά απλά βήματα που θα τη "σώσουν" κυριολεκτικά. Δες μερικά από αυτά.

  • Περιόρισε την κατανάλωσή του σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα—όσο χαμηλότερη είναι η πρόσληψη, τόσο μικρότερη είναι η ζημιά στο δέρμα σου.
  • Επιλέξτε το ποτό σου προσεκτικά. Προτίμησε πιο ελαφριά ποτά και πιο καθαρά που περιέχουν χαμηλό ποσοστό αλκοόλης. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατέψεις ακόμη περισσότερο τον οργανισμό αλλά και την επιδερμίδα σου.
  • Μείνε ενυδατωμένη. Απόλαυσε το αγαπημένο σου κοκτέιλ και μετά φρόντισε να πιείς ένα ποτήρι με νερό. Αυτό πρέπει να γίνεται για κάθε ποτό που πίνεις αντιστοίχως.
  • Εάν λατρεύεις τα κοκτέιλς μια καλή εναλλακτική είναι τα mocktails, που δεν περιέχουν καθόλου αλκοόλ και έτσι δεν έχουν καθόλου αρνητικές συνέπειες για την επιδερμίδα σου.