Έτσι θα αναπληρώσεις το χαμένο κολλαγόνο από το δέρμα βάζοντας φρένο στη γήρανση της επιδερμίδα σου!

Δες πως θα το πετύχεις

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Το κολλαγόνο αρχίζει να μειώνεται ήδη από τη δεκαετία των 20, ενώ όσο μεγαλώνουμε η απώλειά του είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ενισχύσεις τον οργανισμό αλλά και την επιδερμίδα σου με τα κατάλληλα συστατικά ή και θεραπείες προκειμένου να ενισχύσεις την παραγωγή του με τον πιο φυσικό τρόπο, όπως άλλωστε συνιστούν και οι ειδικοί! (δες και τις θεραπείες express που θα σε κάνουν να λάμψεις λίγο πριν τα Χριστούγεννα)

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε τα φυσικά αποθέματα κολλαγόνου, τα οποία προσφέρουν μια νεανική, ελαστική και σφριγηλή επιδερμίδα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ό,τι απλά η πρόληψη είναι το Α και το Ω για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα μέσα από μια νεανική και φρέσκια όψη και ένα δέρμα γεμάτο ζωντάνια και υγεία.

Μάθε πως μπορείς να αναπληρώσεις το χαμένο κολλαγόνο προλαμβάνοντας τη γήρανση της επιδερμίδας σου

Η πρόληψη είναι και εδώ πολύ σημαντική γιατί όσο περισσότερο εμποδίζουμε την απώλεια κολλαγόνου από το δέρμα μας τόσο το καλύτερο καθώς με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνεται η διαδικασία της γήρανσης. Φυσικά Νο 1 παράγοντας γι' αυτό δεν είναι άλλος από την έκθεση στον ήλιο που προκαλεί και πρόωρη φωτογήρανση. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση ενός αντηλιακού ευρέως φάσματος και με δείκτη τουλάχιστον SPF30 σε καθημερινή βάση, είτε πρόκειται για μια ηλιόλουστη ημέρα, είτε για μια συννεφιασμένη.

woman_collagen_skin
Unsplash

Ο ρόλος της διατροφής

Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη C, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και χαλκό για την παραγωγή κολλαγόνου, επομένως είναι σημαντικό αυτά τα στοιχεία να υπάρχουν και στη διατροφή σου, Σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής με κολλαγόνο πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου φτάνουν πραγματικά στο δέρμα. Ωστόσο, όταν λαμβάνονται τακτικά μπορεί να λειτουργήσουν θετικά για την καλή ενυδάτωση του δέρματος.

Οι κατάλληλες θεραπείες

Θεραπείες όπως το microneedling, οι ραδιοσυχνότητες, η σύσφιξη με υπερήχους καθώς και το laser διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και αυξάνουν την παραγωγή του, ενώ τα ενέσιμα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα ενέσιμα όπως το Sculptra έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου με φυσικό τρόπο, ενώ το νέο υβριδικό ενέσιμο Allergan's HAmonyCa, λειτουργεί επίσης με τον ίδιο τρόπο και ενδείκνυται για την παραγωγή και ενίσχυση του κολλαγόνου στο δέρμα σου.