Το ήξερες ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά & την επιδερμίδα που δείχνει πιο γερασμένη & ταλαιπωρημένη;

Να γιατί πρέπει να το σταματήσει τώρα!

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Pexels
Pexels

Το κάπνισμα δεν είναι επιβλαβές μόνο για τους πνεύμονές σου και τη συνολική υγεία σου αλλά και για το δέρμα σου προκαλώντας πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. (δες και 6 τρόπους για να φροντίσεις σωστά την επιδερμίδα σου μετά τα 40)

Συγκεκριμένα, η «κακή» αυτή συνήθεια ενδέχεται να γερνά το δέρμα- πιο γρήγορα- και να προκαλεί ξηρότητα, θαμπάδα και ανομοιόμορφη όψη. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες καπνίστριες έχουν εμφανή τα σημάδια του χρόνου στο δέρμα τους, το οποίο δείχνει πιο ταλαιπωρημένο με διεσταλμένους πόρους και ανομοιόμορφη, θαμπή όψη.

Το ήξερες ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά & την επιδερμίδα που δείχνει πιο γερασμένη & ταλαιπωρημένη;

Κάποιος που καπνίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται να εμφανίσει ακόμη πιο σύντομα σημάδια πρόωρης γήρανσης όπως: λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ενώ ενδέχεται να έχει πιο χαλαρό χωρίς ελαστικότητα δέρμα. Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 έχει διαπιστωθεί και επιστημονικά ότι το δέρμα των καπνιστών στην ηλικία των 40 ετών μοιάζει με το δέρμα ενηλίκων που δεν καπνίζουν και είναι πολύ μεγαλύτεροι ηλικιακά- σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν και τα 70 έτη.

κορίτσι που καπνίζει στις σκάλες
Pexels

Συγκεκριμένα, το κάπνισμα, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, και όχι μόνο, θέτει σε κίνδυνο τον φραγμό του δέρματός σου, ενώ αρκετές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μακροχρόνιο κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια του δερματικού φραγμού με αποτέλεσμα να τον αποδυναμώσουν και να αδυνατεί πλέον να προστατεύει την επιδερμίδα σου από τις εξωτερικές επιθέσεις.

Σημείωσε ότι ένας υγιής δερματικός φραγμός είναι η βάση για λαμπερό, λαμπερό δέρμα. Έτσι, εάν μακροπρόθεσμα ο δερματικός σου φραγμός είναι διαταραγμένος και δεν λειτουργεί προστατευτικά για την επιδερμίδα σου τότε τα σημάδια του χρόνου θα είναι πιο έντονα αποτυπωμένα πάνω σε αυτήν με τη μορφή ρυτίδων, λεπτών γραμμών, κηλίδων αλλά και ανομοιόμορφου τόνου δέρματος.

Τέλος, ένας διαταραγμένος φραγμός του δέρματος μπορεί να επιδεινώσει ακόμη και τη ροδόχρους ακμή δημιουργώντας ερεθισμούς, κοκκινίλες και ατέλειες στο πρόσωπο. Σε όλα αυτά πρόσθεσε και ότι με το συστηματικό κάπνισμα οι λεπτές γραμμές γύρω από το στόμα γίνονται πιο έντονες και εμφανείς.

Γι' αυτούς τους λόγους, εάν είσαι καπνίστρια θα πρέπει να το ξανασκεφθείς γιατί εκτός από την υγεία σου το σίγουρο είναι ότι μπορεί να επηρεάσει και τη νεανική σου όψη.