Βιταμίνη C: Έτσι θα την εφαρμόσεις σωστά για να σβήσεις καφέ κηλίδες & πανάδες από την επιδερμίδα σου!

Αυτό είναι το how to για τη σωστή χρήση της

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Pexels
Pexels

Οι καφέ κηλίδες όπως και οι πανάδες εμφανίζονται για πολλούς λόγους πάνω στην επιδερμίδα σου. Μπορεί να προκληθούν από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, από ορμονικές διαταραχές ή λόγω ηλικίας δημιουργώντας μια αντιαισθητική ανομοιόμορφη όψη στο δέρμα σου.

Ανεξάρτητα όμως από την αιτία, η αντιμετώπισή τους είναι η πρώτη σου προτεραιότητα όταν αυτές σχηματίζονται. Τι μπορείς να κάνεις; Να ενσωματώσεις ένα προϊόν με βασικό συστατικό τη βιταμίνη C στη ρουτίνα περιποίησης σου, το οποίο σύμφωνα με τους δερματολόγους, είναι ένα ισχυρό συστατικό που μπορεί να μειώσει καφέ κηλίδες και πανάδες χαρίζοντας σου μια ομοιόμορφη όψη. (δες και για το σέρουμ ματιών, πότε & πώς εφαρμόζεται για να έχεις πάντα ένα νεανικό & ξεκούραστο βλέμμα;)

Βιταμίνη C: Έτσι θα την εφαρμόσεις σωστά για να σβήσεις καφέ κηλίδες & πανάδες από την επιδερμίδα σου!

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προέρχεται από φυσικές πηγές όπως τα εσπεριδοειδή, ενώ συχνά παράγεται και συνθετικά για διαφορετικά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, όπως: οροί, ενυδατικές κρέμες, τονωτικά και καθαριστικά. Το συγκεκριμένο συστατικό, χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση, προστατεύει το δέρμα από τη διάσπαση του κολλαγόνου, που αποχρωματίζει το δέρμα και εξουδετερώνει τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν τη γήρανση της επιδερμίδας. Ακόμη, βοηθά στη μείωση της εμφάνισης καφέ κηλίδων και της υπερμελάγχρωσης, που δημιουργεί ανομοιόμορφο τόνο στο δέρμα.

γυναίκα εφαρμόζει σέρουμ μέσα από ένα μπουκάλι
Pexels

Πώς να τη χρησιμοποιήσεις

Η καθαρή της μορφή, γνωστή ως L-ασκορβικό οξύ, που υπάρχει σε αρκετές συνθέσεις ορών ή καθαριστικών προϊόντων μπορεί να κάνει τη διαφορά όσον αφορά την αντιμετώπιση των καφέ κηλίδων και πανάδων. Γι' αυτό είναι καλύτερο να εφαρμόζεται σε αυτήν τη μορφή επειδή έχει μεγαλύτερη και καλύτερη διείσδυση στο δέρμα σου. Ωστόσο εάν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα καλύτερα να την επιλέξεις σε κάποια άλλη μορφή, όπως για παράδειγμα μιας κρέμα προκειμένου να μην δημιουργηθούν ανεπιθύμητοι ερεθισμοί.

Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της οι δερματολόγοι συνιστούν την καθημερινή της χρήση σε καθαρό στεγνό δέρμα μετά τον καθαρισμό και πριν από το ένα προϊόν με αντηλιακό δείκτη SPF. Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλα συστατικά και προϊόντα περιποίησης για τη θεραπεία των καφέ κηλίδων και πανάδων. Ειδικότερα, μπορείς να συνδυάσεις τον ορό με βιταμίνη C με μια ενυδατική κρέμα με βιταμίνη Ε και να εφαρμόζεις αυτό το σχήμα δύο φορές την ημέρα.

Τι να προσέξεις

Υπάρχουν ορισμένα συστατικά με τα οποία θα πρέπει επίσης να είσαι προσεκτική κατά τη χρήση της βιταμίνης C. Έτσι, απόφυγε, ειδικά το πρωί, τη χρήση βιταμίνης C με απολεπιστικά που περιέχουν συστατικά όπως: οξέα, ρετινόλη και άλφα-υδροξυοξέα. Επίσης, καλό είναι να προτιμάς προϊόντα με συγκέντρωση βιταμίνης C μεταξύ 10- 20% γιατί πάνω από αυτήν ενδέχεται να δημιουργηθούν ερεθισμοί.

Τέλος, φρόντισε να διατηρείς προϊόντα με βιταμίνη C σε σκοτεινό και δροσερό μέρος μακριά από τον ήλιο και τη θερμότητα για να μην οξειδωθούν. Εάν παρόλα αυτά δεις ότι το προϊόν με βιταμίνη C αρχίσει να γίνεται καφέ ή κοκκινωπό θα πρέπει να σταματήσεις αμέσως τη χρήση του.