Λήγουν τα αντηλιακά και πώς καταλαβαίνεις ότι ήρθε η ώρα να αντικαταστήσεις;

Δες τι πρέπει να προσέξεις πριν από τη χρήση τους

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Pexels
Pexels

Τα αντηλιακά προσώπου και σώματος, όπως ακριβώς και όλα τα προϊόντα φροντίδας μπορούν να χάσουν την αποτελεσματική τους δράση με το πέρασμα του χρόνου. Αυτός είναι και λόγος που πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική με τη χρήση και την εφαρμογή τους τόσο για να προστατέψεις το δέρμα σου από τις ακτίνες UVA και UVB όσο και για να αποφύγεις τυχόν ερεθισμούς, που μπορεί να προκύψουν μετά τη λήξη τους.

Πώς μπορείς όμως να ξέρεις πότε λήγουν και πώς πότε είναι ασφαλή για να τα χρησιμοποιείς. Παρακάτω θα δεις μερικούς απλούς αλλά βασικούς κανόνες για να καταλάβεις από το πρώτο λεπτό ότι πρέπει να αποσύρεις το αντηλιακό σου από την καθημερινότητά σου και να μην το εφαρμόζεις πια. (δες και τα 6 καλύτερα αντηλιακά προσώπου με υψηλό SPF που δεν πρέπει να λείπουν από το νεσεσέρ σου την άνοιξη)

Λήγουν τα αντηλιακά και πώς καταλαβαίνεις ότι ήρθε η ώρα να αντικαταστήσεις;

Τα περισσότερα αντηλιακά έχουν μια ημερομηνία λήξης, η οποία αναγράφεται πάνω στη συσκευασία του προϊόντος και δείχνει πότε η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού μπορεί να μειωθεί. Συνήθως, τα αντηλιακά έχουν διάρκεια ζωής περίπου 2-3 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής τους. Ωστόσο εάν έχεις ανοίξει μια συσκευασία από πέρυσι οι ειδικοί συστήνουν να μην την χρησιμοποιήσεις φέτος. Και αυτό γιατί η αποτελεσματικότητά της σίγουρα θα έχει μειωθεί κατά πολύ και ενδέχεται να μην σε προστατέψει όσο πρέπει από την υπεριώδη ακτινοβολία.

γυναίκα ψεκάζει αντηλιακό στην παραλία
Pexels

Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το αντηλιακό σου;

Παρά το γεγονός ότι τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τα εφαρμόσεις. Όταν για παράδειγμα έχει αλλοιωθεί η υφή τους ή έχει αλλάξει χρώμα και έχει μια ανεπαίσθητη μυρωδιά αυτά μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχει υποστεί αλλοίωση λόγω κακής αποθήκευσης ή έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες.

Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό να τηρείς τις οδηγίες για την αποθήκευση και τη χρήση τους, όπως αποτυπώνονται πάνω στη συσκευασία. Ένας γενικός κανόνας είναι να φροντίσεις να τα κρατάς σε δροσερό μέρος μακριά από τον ήλιο για να αποφύγεις τη μείωση της δραστικότητάς τους. Σημείωσε ότι εάν ένα αντηλιακό έχει ανοιχθεί για αρκετό καιρό είναι πολύ πιθανόν να έχει εκτεθεί σε μικρόβια έτσι με τη χρήση του μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμούς ή και μολύνσεις στο δέρμα σου. Στην περίπτωση που το αντηλιακό έχει λήξει, έχει αλλοιωθεί ή μυρίζει παράξενα, δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς γιατί θα μείνεις ακάλυπτη απέναντι στις ακτίνες του ήλιου.

Και μην ξεχνάς! Ακόμη και όταν εφαρμόζεις το αντηλιακό σου σωστά και με την κατάλληλη συχνότητα, είναι σημαντικό να αποφεύγεις την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ειδικά μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., να χρησιμοποιείς παράλληλα καπέλο και γυαλιά ηλίου και να παραμένεις σε σκιερό μέρος για να είσαι προστατευμένη από τις ακτίνες του.