Πόσο συχνά πρέπει να απολεπίζεις το πρόσωπό σου; Δες τι συνιστούν οι δερματολόγοι

Δες ποια είναι η σωστή συχνότητα για το δέρμα σου

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Η απολέπιση είναι ένα από τα πιο βασικά βήματα στη φροντίδα της επιδερμίδας που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα προκειμένου να παραμείνει φρέσκο και ενυδατωμένο για να υποδεχθεί με τον καλύτερο τρόπο τον ορό και την κρέμα που θα εφαρμόσεις μετά.

Ωστόσο, η συχνότητα με την οποία πρέπει να απολεπίζεις το πρόσωπό σου είναι ένα ζήτημα για το οποίο ακόμη και οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις πάνω σε αυτό. Παρακάτω θα δεις τι συνιστά η πλειοψηφία τους. (δες και για το δημοφιλές & θαυματουργό ΑΗΑ, το κιτρικό οξύ, που δρα ενάντια στη γήρανση της επιδερμίδας)

Πόσο συχνά πρέπει να απολεπίζεις το πρόσωπό σου; Δες τι λένε οι ειδικοί

Οι περισσότεροι δερματολόγοι συμφωνούν ότι η απολέπιση πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες και στον τύπο της επιδερμίδας σου. Έτσι, για την ξηρή ή ευαίσθητη επιδερμίδα, συνιστάται η απολέπιση μία φορά την εβδομάδα με τη χρήση απαλών απολεπιστικών προϊόντων, όπως αυτά που περιέχουν ένζυμα φρούτων ή γαλακτικό οξύ, τα οποία είναι ιδανικά για να αποφύγεις τυχόν ερεθισμούς και ξηρότητα.

γυναίκα απολεπίζει το πρόσωπό της
Shutterstock

Εάν πάλι έχεις κανονική ή μεικτή επιδερμίδα, οι δερματολόγοι προτείνουν η απολέπιση να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα. Και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος τύπος επιδερμίδας είναι πιο ανθεκτικός στις πιο δραστικές φόρμουλες όπως το σαλικυλικό ή το γλυκολικό οξύ, που βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και στην αποσυμφόρηση των πόρων από το δέρμα σου.

Στην περίπτωση της λιπαρής επιδερμίδας, η απολέπιση μπορεί να γίνεται έως και τρεις φορές την εβδομάδα. Σημείωσε ότι η λιπαρή επιδερμίδα έχει την τάση να συσσωρεύει περισσότερα νεκρά κύτταρα και λιπαρότητα, οπότε η συχνή απολέπιση διατηρεί το πρόσωπό σου καθαρό ρυθμίζοντας την όποια λιπαρότητα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα πολύ δραστικά απολεπιστικά που μπορεί να προκαλέσουν υπερπαραγωγή λιπαρότητας ως αντίδραση.

Σημείωσε ότι η υπερβολική απολέπιση μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα, προκαλώντας ερεθισμούς, ξηρότητα ή ακόμα και αφυδάτωση. Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της ενυδάτωσης μετά την απολέπιση για την αποκατάσταση της υγρασίας και της ελαστικότητας της επιδερμίδας.

Και μην ξεχνάς! Η απολέπιση είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να γίνεται με μέτρο και σύμφωνα με τον τύπο της επιδερμίδας σου. Γι' αυτό και ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών, θα καταφέρεις να διατηρήσεις την επιδερμίδα σου υγιή, καθαρή και λαμπερή.