Διατροφή κατά της ακμής: Ποιες τροφές είναι απαγορευτικές;

Αυτά είναι που πρέπει να αποφεύγεις

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, κυρίως κατά την εφηβεία, αλλά και στην ενήλικη ζωή τους Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εξέλιξή της, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο μεταξύ άλλων.(δες και τη σειρά πρέπει να εφαρμόζεις τα προϊόντα φροντίδας για την επιδερμίδα σου το καλοκαίρι)

Και αυτό γιατί ορισμένες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα γι' αυτό και είναι καλό να αποφεύγονται προκειμένου να διατηρηθεί το δέρμα καθαρό και υγιές. Ακολουθούν οι πιο βασικές τροφές που είναι απαγορευτικές για την καταπολέμηση της ακμής.

Διατροφή κατά της ακμής: Ποιες τροφές είναι απαγορευτικές;

  • Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως η ζάχαρη, τα λευκά ζυμαρικά, το άσπρο ψωμί και τα γλυκά, προκαλούν άμεσα αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να διεγείρει την παραγωγή σμήγματος φράζοντας τους πόρους και επιδεινώνοντας την ακμή. Προτίμησε προϊόντα ολικής αλέσεως και τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα όσπρια και τα λαχανικά.

τηγανητές πατάτες με κέτσαπ
Unsplash

  • Τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα. Τα τηγανητά και τα λιπαρά τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, τα μπέργκερ και τα γαριδάκια, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα και να επιδεινώσουν την ακμή. Αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε τρανς λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία επιβαρύνουν την υγεία του δέρματος. Γι' αυτό λοιπόν αντικατέστησέ τα με υγιεινές πηγές λιπαρών, όπως: το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το πλήρες γάλα, μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ορμόνες που αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος και φράζουν τους πόρους του δέρματος. Προσπάθησε λοιπόν να περιορίσεις την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ή να δοκιμάσεις εναλλακτικές λύσεις όπως το γάλα αμυγδάλου ή σόγιας.
  • Σοκολάτα. Η σοκολάτα γάλακτος, έχει συσχετιστεί με την επιδείνωση της ακμής. Σημείωσε ότι τόσο η ζάχαρη όσο και το γάλα που περιέχει η σοκολάτα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές και να επιδεινώσουν την ακμή. Αν δεν μπορείς να αντισταθείς στη σοκολάτα, προτίμησε μαύρη σοκολάτα, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και λίγη ζάχαρη.
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα. Tα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά, τα έτοιμα γεύματα και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα και μεγάλες ποσότητες αλατιού που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του δέρματος. Επέλεξε λοιπόν φρέσκα, ανεπεξέργαστα τρόφιμα για να μειώσεις τον κίνδυνο της εμφάνισης της ακμής.