Σαμπουάν & conditioner: Έχουν ημερομηνία λήξης; Τι λένε οι ειδικοί;

Δες για πόσο πρέπει να τα κρατάς στο μπάνιο σου και να τα χρησιμοποιείς άφοβα!

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Εάν θεωρείς ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι μακράς διάρκειας γράψε λάθος! Και αυτό γιατί σύμφωνα με δερματολόγους αλλά και χημικούς τόσο τα σαμπουάν όσο και τα conditioner όντως έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και καλό είναι να μην τα χρησιμοποιείς μετά από αυτήν. (δες και πως να φτιάξεις μόνη σου leave in conditioner)

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο πιο απλός τρόπος για να καταλάβεις εάν το σαμπουάν ή η μαλακτική σου κρέμα έχει λήξει έχει να κάνει με την ημερομηνία που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία τους. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια απλά σημάδια θα σε βοηθήσουν σε αυτό. (διάβασε πως να φτιάξεις σαμπουάν από μαγειρική σόδα)

Πόσο διαρκούν τα σαμπουάν & conditioner; Ποια είναι η ημερομηνία λήξης τους;

Υπολόγισε ότι τα περισσότερα σαμπουάν και conditioner έχουν διάρκεια περίπου 6 μήνες ή και περισσότερο, ανάλογα με τα συστατικά και τις συνθέσεις τους. Στην περίπτωση όμως που ένα μπουκάλι είναι σφραγισμένο-δεν έχει ανοιχτεί δηλαδή καθόλου-αυτό μπορεί να παραταθεί για 2 ή και για 3 χρόνια, εάν έχει αποθηκευτεί κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.

σαμπουάν, conditioner
Unsplash

Τι συμβαίνει όμως εάν χρησιμοποιήσεις ένα ληγμένο προϊόν; Στην καλύτερη περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό, ενώ στη χειρότερη θα μπορούσε να σου δημιουργήσει κάποιους ανεπιθύμητους ερεθισμούς στο τριχωτό της κεφαλής.

Πως καταλαβαίνεις ότι ένα σαμπουάν ή conditioner έληξε;

Ένας εύκολος τρόπος για να αντιληφθείς ότι κάτι δεν πάει καλά με το σαμπουάν σου είναι όταν δεις ότι η φόρμουλά του έχει διαχωριστεί ή είναι αρκετά αραιή. Στην αυτήν την περίπτωση μη δοκιμάσεις να το ανακινήσεις για να βελτιώσεις τη φόρμουλά του γιατί ακόμη και αυτό να γίνει το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, δηλαδή θα έχεις χρησιμοποιήσει ένα ληγμένο προϊόν. Ακόμη, η αλλαγή στο χρώμα του είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Τέλος και πιο σημαντικό είναι η δυσάρεστη οσμή. Έτσι, στην περίπτωση που παρατηρήσεις κάτι από τα παραπάνω ή και όλα καλό είναι να αποφύγεις τη χρήση τους γιατί το πιο πιθανόν είναι ότι έχουν λήξει.

shampoos
Unsplash

Συμπέρασμα; Ναι, τα σαμπουάν και τα conditoner έχουν ημερομηνία λήξης και δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείς μετά από αυτήν. Έτσι, φρόντισε μετά το άνοιγμα να τα καταναλώνεις πριν από τη λήξη τους για να μην πάνε και χαμένα! Με αυτόν τον τρόπο και εξοικονομείς και κάνεις και καλό στο περιβάλλον!