Το δέρμα χρειάζεται να «αναπνέει»; Τι ισχύει τελικά; Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί;

Πως πρέπει να συμπεριφέρεσαι στην επιδερμίδα σου;

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Το δέρμα είναι ένα πολύπλοκο όργανο -το μεγαλύτερο του σώματός μας- που αποτελείται από νερό, πρωτεΐνες, λίπη και μέταλλα, ενώ χωρίζεται σε τρία στρώματα: την επιδερμίδα (το εξωτερικό στρώμα που βλέπεις όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη), το χόριο (μεσαίο στρώμα) και το υπόδερμα ή υποδόριο, (εσωτερικό στρώμα).

Από αυτό μπορεί να κατανοήσει κανείς ότι εξαιτίας της πολύπλοκης σύνθεσής του έχει ανάγκη από στοχευμένη φροντίδα προκειμένου να διατηρεί την όψη του υγιή και λαμπερή. (Δες και έναν οδηγός φροντίδας μαζί με τα κατάλληλα προϊόντα για βελούδινο σώμα)

Γιατί το δέρμα χρειάζεται να αναπνέει;

Η επιδερμίδα είναι το προστατευτικό μας φράγμα, το οποίο μας θωρακίζει από τους ρύπους και την περιβαλλοντική μόλυνση. Δημιουργεί επίσης νέα κύτταρα ώστε κάθε 30 ημέρες το δέρμα να αναγεννάται μέσα από έναν ομοιόμορφο χρωματικό τόνο που σφύζει από υγεία και ζωντάνια

woman skin
Shutterstock

Το χόριο από την άλλη αποτελείται από κολλαγόνο και ελαστίνη, τα οποία κάνουν το δέρμα ελαστικό και εύκαμπτο, ενώ το υπόδερμα, χαρίζει προστασία και δίνει στο πρόσωπό καλύτερο σχήμα. Σε όλα αυτά πρόσθεσε ότι παρότι το δέρμα τρέφεται με οξυγόνο από το αίμα - όχι με οξυγόνο από τον αέρα- απορροφά οξυγόνο. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να αναπνέει έστω και για λίγο μέσα στην ημέρα, απαλλαγμένο από έντονο μακιγιάζ και προϊόντα φροντίδας, τα οποία ενδέχεται να εμποδίζουν την απορρόφηση οξυγόνου.

Έτσι, καλό είναι να αποφύγεις προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης που επιβαρύνουν την επιδερμίδα σου και δεν την αφήνουν να αναπνέει και να επιλέγεις εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης που ανταποκρίνονται απόλυτα στις ανάγκες της αφήνοντάς τη δροσερή και ανάλαφρη. Με αυτόν τον τρόπο το οξυγόνο θα διεισδύει καλύτερα στο δέρμα, κάτι που μπορεί τελικά να ενισχύσει την ικανότητα του δέρματος να επιδιορθώνεται και να δείχνει πάντα όμορφο, λαμπερό και νεανικό.