Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω το σαμπουάν για τα μαλλιά μου; Μήπως είναι καλύτερα να χρησιμοποιώ το ίδιο; Δες τι λένε οι ειδικοί

Οι επαγγελματίες του χώρου συμβουλεύουν

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Το λούσιμο των μαλλιών είναι μια φαινομενικά απλή διαδικασία. Αυτό όμως που απασχολεί τις περισσότερες από εμάς, πέρα από την επιλογή του κατάλληλου σαμπουάν αλλά και του χρόνου που θα αφιερώσουμε σε αυτήν, είναι εάν μπορούμε να χρησιμοποιούμε το αγαπημένο μας σαμπουάν για πάντα ή πρέπει να το αλλάζουμε συχνά. (δες και 4 tips για να μην φριζάρουν τα μαλλιά σου)

Πάνω σε αυτό το ερώτημα η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συμφωνούν στο ότι το σαμπουάν πρέπει να αλλάζει συχνά, χωρίς φυσικά να το παρακάνεις, ενώ άλλοι διαφωνούν θεωρώντας ότι εάν κάτι λειτουργεί τότε το κρατάμε προκειμένου τα μαλλιά να διατηρούνται υγιή και λαμπερά.

Πόσο συχνά είναι καλό να αλλάζεις το σαμπουάν σου; Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί;

Αν τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής είναι σε καλή κατάσταση και το σαμπουάν σου λειτουργεί όπως θα ήθελες τότε δεν θα πρέπει να το αλλάξεις, λένε αρκετοί ειδικοί. Ωστόσο, για όλους όσοι υποφέρουν από συγκεκριμένες παθήσεις των μαλλιών ή του τριχωτού της κεφαλής ή ακόμη χρησιμοποιούν πολλά προϊόντα styling σε καθημερινή βάση τότε καλό θα ήταν σε εύλογο χρονικό διάστημα να αντικαθιστούν το σαμπουάν που χρησιμοποιούν με κάποιο άλλο.

woman_shampoo
Unsplash

Τι γίνεται όμως με την αποτελεσματικότητά του όταν χρησιμοποιείται συχνά; Η αποτελεσματικότητα δεν αλλάζει όμως τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής αλλάζουν. Έτσι, τα μαλλιά μπορεί να γίνουν ξηρά ή λιπαρά και λεπτά με την πάροδο του χρόνου. Το τριχωτό της κεφαλής από την άλλη έχει το δικό του ευαίσθητο περιβάλλον που μπορεί εύκολα να επηρεαστεί από τη διατροφή, το άγχος ή κάποια ασθένεια. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο εάν παρατηρήσεις αλλαγές στην όψη των μαλλιών σου ή στο τριχωτό θα πρέπει να αλλάξεις άμεσα το σαμπουάν σου.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή του τύπου του σαμπουάν που χρησιμοποιείς μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε συγκεκριμένες παθήσεις μαλλιών αλλά και στην όψη των μαλλιών σου και στο τριχωτό της κεφαλής. Γι' αυτό και η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος είναι πολύ σημαντική. Έτσι, στην περίπτωση που έχεις φαγούρα στο τριχωτό της χρησιμοποίησε ένα αντιφλεγμονώδες σαμπουάν. Για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας, της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας ή και άλλων παθήσεων επίλεξε σαμπουάν με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Τέλος, εάν τα μαλλιά σου είναι ξηρά ή ταλαιπωρημένα προτίμησε ένα απαλό σαμπουάν και μια μαλακτική κρέμα πλούσια σε πρωτεΐνες ή έλαια.

Τέλος, τόσο το κρύο όσο και η ζέστη μπορούν να αφυδατώσουν τα μαλλιά. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να παραμείνουν ενυδατωμένα με το κατάλληλο προϊόν φροντίδας.