Έχουν ημερομηνία λήξης τα καλλυντικά; Δες πώς θα καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα να τα πετάξεις!

Μάθε πόσο διαρκούν τα προϊόντα ομορφιάς

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Τα καλλυντικά έχουν μια περιορισμένη διάρκεια ζωής, η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: η σύνθεσή τους και τα συστατικά τους, ο τρόπος αποθήκευσης αλλά και η συχνότητα χρήσης τους.

Γενικά, οι περισσότερες συσκευασίες προϊόντων ομορφιάς συνήθως αναγράφουν μια ημερομηνία λήξης που πρέπει να ακολουθείται ευλαβικά. Και αυτό γιατί η χρήση τους μετά τη λήξη μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλα δερματικά προβλήματα. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιείς τα προϊόντα ομορφιάς, ανάλογα με τη διάρκεια ζωής τους και όχι μετά από αυτή. (δες και μερικά μυστικά ομορφιάς για πυκνές και γεμάτες βλεφαρίδες με όγκο & ακαταμάχητο βλέμμα)

Καλλυντικά & ημερομηνία λήξης: Τι πρέπει να προσέξεις & ποια είναι η διάρκεια ζωής τους;

Ένας βασικός κανόνας είναι ότι όλα τα προϊόντα ομορφιάς, ακόμη και εάν δεν ανοιχθούν από τη συσκευασία τους έχουν ημερομηνία λήξης. Συγκεκριμένα, οι ενυδατικές κρέμες, τα serum αλλά και τα αντηλιακά έχουν μια διάρκεια ζωής που κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως λίγα χρόνια. Από την άλλη τα προϊόντα μακιγιάζ, όπως: makeup, concealer, σκιές, ρουζ, κραγιόν και μάσκαρα και αυτά με τη σειρά τους εξαιτίας των συστατικών τους μια συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, που συνήθως είναι μικρότερη.

προϊόντα ομορφιάς
Unsplash

Υπολόγισε ότι ένα υγρό foundation και concealer διαρκεί περίπου 6-12 μήνες, το κραγιόν και τα μολύβια χειλιών 2-3 χρόνια, τα προϊόντα που είναι σε μορφή πούδρας, όπως οι σκιές και τα ρουζ έχουν μια ημερομηνία λήξης που κυμαίνεται στα 1-2 χρόνια, τα βερνίκια νυχιών από 6-12 μήνες ενώ η μάσκαρα έχει τη μικρότερη διάρκεια από 3-6 μήνες το πολύ. Σε κάθε περίπτωση για να τα διατηρήσεις καλή κατάσταση για όσο διάστημα τα χρησιμοποιείς πρέπει να τα κρατάς σε δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από άμεσο ηλιακό φως.

Πως καταλαβαίνεις ότι ένα προϊόν ομορφιάς έχει λήξει;

Το χρώμα, η υφή αλλά και η μυρωδιά μπορεί να είναι ενδεικτικά για το ότι ένα προϊόν δεν πρέπει πια να χρησιμοποιείται. Εάν για παράδειγμα ένα προϊόν είναι αρκετά πηκτό, πιο σκούρο και έχει περίεργη μυρωδιά τότε καλό είναι να αποφύγεις να το χρησιμοποιήσεις.

Τι μπορεί να συμβεί εάν χρησιμοποιήσεις ένα ληγμένο προϊόν;

Εκτός από την έλλειψη αποτελεσματικότητας υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να δημιουργηθεί κάποιος ερεθισμός στο δέρμα ή ακόμη και μια μόλυνση. Γι' αυτό το λόγο καλό είναι να αποφεύγεις τη χρήση των ληγμένων προϊόντων και να τα αντικαθιστάς πάντα με καινούργια αφού έχουν λήξει.