Αυτή είναι η παράξενη τάση στο TikTok: Nα φοράς άρωμα στον ύπνο!

Δες γιατί να την ακολουθήσεις!

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Όσο και εάν σου φαίνεται ανορθόδοξο το να φοράς το άρωμά σου λίγο πριν κοιμηθείς μπορεί να μην είναι τόσο παράξενο όσο ακούγεται τελικά. Και αυτό γιατί μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία σου, ενώ παράλληλα ενδέχεται να βελτιώσει σημαντικά και την ποιότητα του ύπνου σου. Δεν είναι τυχαίο που η συγκεκριμένη παράξενη και αμφιλεγόμενη για πολλούς τάση είναι ήδη viral στο TikTok με εκατομμύρια χρήστες να μιλούν γι' αυτήν. (δες και τα 5 ωραιότερα ανοιξιάτικα αρώματα που πρέπει να έχεις από τώρα στο μπουντουάρ σου)

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η χρήση ενός αρώματος στον ύπνο αποδίδεται αρχικά στην Marilyn Monroe, η οποία δεν είχε διστάσει να αποκαλύψει ότι στο κρεβάτι δεν φορά τίποτα άλλο εκτός από το άρωμά της, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν το Chanel N°5 Eau de Parfum. Στις μέρες μας, το να φοράς το άρωμα στον ύπνο σου (φαινόμενο “perfumes for bedtime”) έχει αποκτήσει πλέον παγκόσμια απήχηση με πάρα πολλές να υιοθετούν τη συγκεκριμένη τάση λίγο πριν κοιμηθούν.

Δες την πιο παράξενη τάση στο TikTok: Nα φοράς το άρωμά σου πριν κοιμηθείς!

Η συνταγή για έναν ήμερο και ξεκούραστο ύπνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα καθαρά σεντόνια, η ιδανική θερμοκρασία δωματίου, ο καλός αερισμός του αλλά και το άρωμα που μπορεί να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα όπως οι καρποί, ο λαιμός ή ακόμη και στη μαξιλαροθήκη. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες μυρωδιές μπορεί όντως να βοηθήσουν στην ποιότητα του ύπνου και να τον βελτιώσουν σημαντικά.


άρωμα μαζί με κοσμήματα
Unsplash

Mπορεί το άρωμα που φοράς πριν κοιμηθείς να βελτιώσει τον ύπνο σου;

Πρόσφατη έρευνα του 2021 διαπίστωσε ότι το έλαιο λεβάντας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της αϋπνίας και της κόπωσης, ενώ μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αιθέρια έλαια από χαμομήλι και neroli μειώνουν αισθητά τα επίπεδα άγχους με αποτέλεσμα τη γρήγορη έλευση του ύπνου. Εκτός όμως από τη λεβάντα και το neroli οι ειδικοί συστήνουν πριν από τον ύπνο το άρωμα γιασεμί, που “καθαρίζει” το μυαλό, ανακουφίζει από το άγχος και αυξάνει την εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι το να φοράς άρωμα ενώ κοιμάσαι δεν είναι πολύ διαφορετικό από τη χρήση ενός αρωματικού σπρέι πάνω στο μαξιλάρι σου ή από το να κάνεις ένα μπάνιο με αιθέρια έλαια πριν από τον ύπνο αφού και στις δυο περιπτώσεις σε χαλαρώνει και σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα. .