Μεγάλη προσοχή: Αν το κοτσάνι από το καρπούζι έχει ξεραθεί πρέπει να...

Το κόλπο που θα σας λύσει τα χέρια

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μεγάλη προσοχή: Αν το κοτσάνι από το καρπούζι έχει ξεραθεί πρέπει να...

Το καρπούζι αποτελεί το αγαπημένο φρούτο όλων μιας και κάθε χρόνο σημαίνει την έναρξη του καλοκαιριού. Μία από τις δυσκολίες που παρουσιάζει ωστόσο είναι το γεγονός ότι κανείς δύσκολα μπορεί να καταλάβει αν ένα καρπούζι είναι καλό ή όχι.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δείτε πώς θα είναι το καρπούζι πριν το κόψετε είναι να διακρίνετε τα καφέ σημάδια που έχει πάνω του (δείτε εδώ τι πρέπει να προσέξετε). Υπάρχει ωστόσο ένας ακόμα τρόπος, ο οποίος θα σας λύσει τα χέρια.

Μεγάλη προσοχή στο κοτσάνι του καρπουζιού

Καρπούζι ξερό κοτσάνι

Κοιτώντας το κοτσάνι μπορούμε άνετα να καταλάβουμε, αν ένα καρπούζι θα είναι γινωμένο ή άγουρο και η διαδικασία είναι πολύ απλή: Αν το κοτσάνι του καρπουζιού είναι ξεραμένο, τότε αυτό σημαίνει πως το καρπούζι έχει γίνει, είναι ζουμερό και γλυκό. Αν από την άλλη το κοτσάνι είναι πράσινο και φρέσκο, τότε το φρούτο πρέπει να μείνει λίγο μέχρι να γίνει.

Γιατί δεν πρέπει να πετάξετε τα κουκούτσια του καρπουζιού

Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να μεγαλώσαμε με τον μύθο ότι δεν πρέπει να καταπίνουμε τα κουκούτσια από το καρπούζι, γιατί κινδυνεύουμε να φυτρώσει στην... κοιλιά μας! Κόντρα στις προκαταλήψεις, οι επιστήμονες εξετάζοντας την διατροφική τους αξία, τους αναδεικνύουν σε super food και τονίζουν τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους.

Καρπούζι ρόφημα

Και αυτό γιατί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ αυτοί που έχουν φυτρώσει και βλαστήσει, είναι ακόμη πιο θρεπτικοί. Η πρωτεΐνη ως γνωστό, είναι σημαντική για την επιδιόρθωση των μυών και την ανάπτυξη. Ενδεικτικά, μόλις 1/8 του φλιτζανιού σπόροι περιέχουν 10 γραμμάρια πρωτεΐνης-ποσότητα συγκρίσιμη με όση πρωτεΐνη περιέχει ένα γιαούρτι.

Περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μικροθρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, χαλκό και ψευδάργυρο τα οποία συνήθως δεν λαμβάνουμε σε επαρκείς ποσότητες από την διατροφή μας καθώς επίσης και μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη που βοηθούν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των φλεγμονών, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που περιέχουν και οι ντομάτες, συμβάλλοντας στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Το έλαιο των σπόρων του καρπουζιού περιέχει λιπαρά οξέα και είναι πολύ καλό για το δέρμα και τα μαλλιά. Το ρόφημα από σπόρους καρπουζιού, έχει πανίσχυρη καθαριστική δράση, βοηθά στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων άχρηστων ουσιών και τοξινών και βελτιώνει την λειτουργία των νεφρών με τελικό αποτέλεσμα την πρόληψη του σχηματισμού νεφρικών λίθων. Μπορείτε να πίνετε τσάι με κουκούτσια καρπουζιού όχι μόνο για τη φροντίδα της υγείας των νεφρών σας αλλά και για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.