Η συνταγή της ημέρας: Ζουμερά γεμιστά με κιμά

Πως θα τα φτιάξεις εύκολα και γρήγορα

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Arg
Arg

Γεμιστά: Ένα από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων που η Αργυρώ Μπαμπαρίγου με τις οδηγίες της, κάνει εύκολη την προετοιμασία και... πεντανόστιμο το αποτέλεσμα!

Τι θα χρειαστείτε για τα γεμιστά

  • 6 ντομάτες μεγάλες, ώριμες και σφιχτές
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
  • 3 πιπεριές πράσινες
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κολοκύθι χοντροτριμμένο
  • 12 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Φρυγανιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προετοιμασία

  • Κόβουμε 1 φέτα απ’ την κάθε ντομάτα (να μείνει ενωμένη με την ντομάτα δεν αποχωρίζουμε τελείως) και με κουτάλι ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της προσέχοντας ν’ αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά.
  • Πασπαλίζουμε κάθε ντομάτα με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη.
  • Τις γυρνάμε ανάποδα σε δίσκο, να αφήσουν τα υγρά τους.
  • Κόβουμε 1 φέτα απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους.
  • Κόβουμε 1 λεπτή φέτα απ’ το πίσω μέρος της μελιτζάνας ώστε να κάθονται καλά στο ταψί.
  • Αφαιρούμε και μια φέτα από το κοτσάνι και με κουτάλα ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της και την ψιλοκόβουμε.
  • Μόλις αδειάσουμε τα λαχανικά ξεκινάμε τη γέμιση.
Γέμιση
  • Πρώτα αλέθουμε στο μπλέντερ τη σάλτσα της ντομάτας.
  • Κρατάμε το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας για το τέλος .
  • Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 φλ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για 5΄-6΄ μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το κολοκύθι, την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε 2΄-3΄, να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
  • Περιχύνουμε με το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας και 1 φλ. νερό.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 5΄.
  • Την αποσύρουμε απ’ τη φωτιά
  • Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
  • Πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή.
Γέμισμα
  • Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα 3/4 γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο.
  • Βάζουμε τα καπάκια και τα αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα με το υπόλοιπο 1 φλ. ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μ’ ένα κουτάλι τα περιχύνουμε στο ταψι.
  • Τέλος, ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε το φαγητο.
Ψήσιμο-χρονος
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις το πρώτο μισάωρο σκεπασμένα.
  • Έπειτα αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, που συνολικά διαρκεί 1 ώρα και 15΄.

Αν θες κάτι γλυκό, ιδού η καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις.

ΠΗΓΗ Argiro.gr