Το παστίτσιο της τεμπέλας - Γρήγορο και κατάλληλο για αρχάριες στην κουζίνα

Η συνταγή της ημέρας

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Μετά την πιο εύκολη συνταγή που σας προτείναμε πριν από λίγες ημέρες για τα πιο γρήγορα και γευστικά γεμιστά που έχετε φάει (δείτε την εδώ) σήμερα έχει σειρά ένα ακόμα «μαμαδίστικο» φαγητό και η κορυφαία Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα μας αποκαλύψει όχι μόνο την συνταγή αλλά και τα μυστικά για να το πετύχουμε. Πως φτιάχνουμε, λοιπόν, το πιο εύκολο παστίτσιο;

Τι θα χρειαστείς για το παστίτσιο της τεμπέλας

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 καρότο
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • λίγος μαϊντανός
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 500 γραμ. κοφτό μακαρόνι
  • 250 γραμ. φέτα
  • 250 γραμ. γραβιέρα
  • 1 κεσές γιαούρτι
  • 6 αυγά
  • 6 φλ. γάλα
  • 2 φλ. νερό
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για τον κιμά

  1. Ρίχνουμε πρώτα σε τηγάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά.
  2. Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  3. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 6 λεπτά.
  4. Σβήνουμε με κονιάκ.
  5. Προσθέτουμε τις ντομάτες.
  6. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  7. Τέλος, ρίχνουμε λίγο μαϊντανό.
Για το παστίτσιο
  1. Σε ένα ταψάκι βάζουμε τα αβγά, τα χτυπάμε και προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη, τη γραβιέρα, το γιαούρτι, το γάλα, το νερό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.
  2. Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι (πάντα άβραστο! Γι’ αυτό, βάζουμε το γάλα με το νερό στο ταψί, έτσι ώστε να βράσει σωστά το ζυμαρικό, κατά τη διάρκεια του ψησίματος).
  3. Προσθέτουμε και τον κιμά και ανακατεύουμε.
  4. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στις αντιστάσεις, (στην κάτω σχάρα) ή στους 170 ºC στον αέρα (στη μεσαία σχάρα).
  5. Ψήνουμε για 40′.
  6. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15′ να ροδίσει.
  7. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με λίγο κεφαλοτύρι την επιφάνεια στα τελευταία λεπτά ψησίματος.
  8. Αφήστε το παστίτσιο να σταθεί για 10′ -15′ στον πάγκο και απολαύστε το ζεστό και λαχταριστό.
Μυστικά για το τέλειο παστίτσιο
  1. Πάντα βράζουμε τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στην συσκευασία τους.
  2. Ποτέ δεν ξεπλένουμε τα βρασμένα μακαρόνια κάτω από τρεχούμενο νερό. Πρέπει όμως να τα στραγγίσουμε πολύ καλά, γιατί κρατάνε νερό μέσα στην τρύπα και θα μας το βγάλουν μετά μέσα στο ταψί.
  3. Αφού στραγγίσουμε καλά τα μακαρόνια, ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά για να λιώσει με τη ζέστη των μακαρονιών.
  4. Το τυρί στην επιφάνεια του παστίτσιου θα δώσει την επιθυμητή ρόδινη και τυρένια κρούστα και θα το κάνει φανταστικό.
  5. Στο ζεστό παραδοσιακό παστίτσιο δεν αντιστέκεται ποτέ κανείς. Γι’ αυτό, να το σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό.
  6. Όλα τα φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη ωμά ή ψημένα, όμως, τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα φρεσκοψημένο και υπέροχο παστίτσιο.
ΠΗΓΗ Argiro.gr