Είναι λες και έχει κιμά... αλλά δεν έχει - Αλλιώτικο παστίτσιο με πλούσια μπεσαμέλ
Μια συνταγή για vegan από την Αργυρώ!
Θέλει μαγείρεμα 45 λεπτά και προετοιμασίες 30! Αν είσαι vegan ή απλώς θέλεις να φτιάξεις την διατροφική του συνήθεια, τότε αυτή η συνταγή για παστίτσιο θα γίνει η αγαπημένη του. Γίνεται με κιμά από μανιτάρια και όχι από κρέας, ενώ είναι χωρίς αυγά και βούτυρο.
Πως να φτιάξεις το vegan παστίτσιο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Για τα μακαρόνια
- 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο ή πένες
- 100 γρ. φυτικό τυρί
Για την vegan μπεσαμέλ
- 1 lt φυτικό γάλα
- 4 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ (80 γρ.)
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ. φυτικό βούτυρο
- 50 γρ. φυτικό τυρί
Δείτε επίσης: Πανεύκολο σουφλέ με ψωμί του τοστ, τριμμένο κασέρι και κρέμα γάλακτος
Για τον κιμά μανιταριών
- 800 γρ. μανιτάρια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελ. σκόρδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 500 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε το vegan παστίτσιο που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το κλασικό παστίτσιο φτιάχνοντας πρώτα την σάλτσα κιμά μανιταριών.
- Μετά φτιάχνουμε την vegan béchamel ακριβώς όπως φτιάχνουμε την εύκολη μπεσαμέλ και βράζουμε τα μακαρόνια.
Για τον κιμά μανιταριών
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια.
- Σοτάρουμε να πέσει ο όγκος τους σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε λίγα λεπτά να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τις ντομάτες.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε την εστία. Σιγοβράζουμε τον κιμά μανιταριών για 15’.
- Ο vegan κιμάς πρέπει να είναι ζουμερός στο τέλος.
- Αποσύρουμε από την εστία.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο καρύδι κι ανακατεύουμε την σάλτσα.
- Εναλλακτικά, αντί για μανιτάρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιμά σόγιας ή μίξη των δύο.
Για τη vegan μπεσαμέλ
- Βάζουμε όλα τα υλικά κρύα, στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα, να λιώσει το κορν φλάουρ πριν βάλουμε την σάλτσα στην φωτιά.
- Βράζουμε την vegan μπεσαμέλ σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει ανακατεύοντας τακτικά.
Για το μοντάρισμα
- Σε λαδωμένο ταψί βάζουμε τα βρασμένα μακαρόνια.
- Προσθέτουμε 1 κουτάλια μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγο φυτικό τυρί.
- Απλώνουμε σε μια στρώση τον κιμά μανιταριών.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και το υπόλοιπο τυρί.
- Τέλος κάνουμε μια στρώση την φυτική μπεσαμέλ.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα για περίπου 40’ να ροδίσει η επιφάνεια του.