Είναι λες και έχει κιμά... αλλά δεν έχει - Αλλιώτικο παστίτσιο με πλούσια μπεσαμέλ

Μια συνταγή για vegan από την Αργυρώ!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Είναι λες και έχει κιμά... αλλά δεν έχει - Αλλιώτικο παστίτσιο με πλούσια μπεσαμέλ

Θέλει μαγείρεμα 45 λεπτά και προετοιμασίες 30! Αν είσαι vegan ή απλώς θέλεις να φτιάξεις την διατροφική του συνήθεια, τότε αυτή η συνταγή για παστίτσιο θα γίνει η αγαπημένη του. Γίνεται με κιμά από μανιτάρια και όχι από κρέας, ενώ είναι χωρίς αυγά και βούτυρο.

Πως να φτιάξεις το vegan παστίτσιο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Για τα μακαρόνια

  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο ή πένες
  • 100 γρ. φυτικό τυρί

Για την vegan μπεσαμέλ

  • 1 lt φυτικό γάλα
  • 4 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ (80 γρ.)
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. φυτικό βούτυρο
  • 50 γρ. φυτικό τυρί

Δείτε επίσης: Πανεύκολο σουφλέ με ψωμί του τοστ, τριμμένο κασέρι και κρέμα γάλακτος

Για τον κιμά μανιταριών

  • 800 γρ. μανιτάρια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε το vegan παστίτσιο που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το κλασικό παστίτσιο φτιάχνοντας πρώτα την σάλτσα κιμά μανιταριών.
  • Μετά φτιάχνουμε την vegan béchamel ακριβώς όπως φτιάχνουμε την εύκολη μπεσαμέλ και βράζουμε τα μακαρόνια.

Για τον κιμά μανιταριών

  • Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
  • Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια.
  • Σοτάρουμε να πέσει ο όγκος τους σε δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε λίγα λεπτά να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τις ντομάτες.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Χαμηλώνουμε την εστία. Σιγοβράζουμε τον κιμά μανιταριών για 15’.
  • Ο vegan κιμάς πρέπει να είναι ζουμερός στο τέλος.
  • Αποσύρουμε από την εστία.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο καρύδι κι ανακατεύουμε την σάλτσα.
  • Εναλλακτικά, αντί για μανιτάρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιμά σόγιας ή μίξη των δύο.

Για τη vegan μπεσαμέλ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά κρύα, στην κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα, να λιώσει το κορν φλάουρ πριν βάλουμε την σάλτσα στην φωτιά.
  • Βράζουμε την vegan μπεσαμέλ σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει ανακατεύοντας τακτικά.

Για το μοντάρισμα

  • Σε λαδωμένο ταψί βάζουμε τα βρασμένα μακαρόνια.
  • Προσθέτουμε 1 κουτάλια μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγο φυτικό τυρί.
  • Απλώνουμε σε μια στρώση τον κιμά μανιταριών.
  • Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και το υπόλοιπο τυρί.
  • Τέλος κάνουμε μια στρώση την φυτική μπεσαμέλ.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα για περίπου 40’ να ροδίσει η επιφάνεια του.

argiro.gr