Πως να φτιάξεις μόνη σου σπίτι της τραβηχτές πίτες της Μάνης με φέτα και μέλι

Ο Γιώργος Τσούλης μας δείχνει τον δρόμο

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Giorgostsoulis.com
Giorgostsoulis.com

Μετά την τυρόπιτα στριφτάρι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου που έκανε θραύση (δείτε εδώ την συνταγή) ο Γιώργος Τσούλης μας μαθαίνει πως μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα μόνες στο σπίτι, με πολύ λίγα υλικά τις παραδοσιακές τραβηχτές πίτες της Μάνης.

Τι θα χρειαστείτε για τις πίτες της Μάνης

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 9 γρ. μαγιά ξηρή
  • 180-190 ml νερό, χλιαρό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

  • Μέλι
  • Φέτα, τριμμένη

Τα σκεύη που θα χρειαστείς

  • 1 τηγάνι
  • 1 μπολ
Εκτέλεση
  1. Σε ένα βαθύ μπολ, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 5 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να δημιουργήσουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ ,που έχουμε λαδώσει, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
  4. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς τη ζύμη και την κόβουμε σε μπαλάκια των 70 γρ. Τα καλύπτουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  5. Λαδώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας, τοποθετούμε ένα μπαλάκι επάνω και το ανοίγουμε ελαφρώς με τον πλάστη. Το τραβάμε με τα χέρια μας, δίνοντάς του ένα ορθογώνιο σχήμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπαλάκια.
  6. Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο, μέχρι να καλύψει τον πάτο και λίγο παραπάνω. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, τηγανίζουμε τις πίτες μία μία, μέχρι να ψηθούν και να χρυσαφίσουν και από τις δύο πλευρές.
  7. Αφαιρούμε από το τηγάνι με μια σπάτουλα και μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  8. Σερβίρουμε τις τραβηχτές πίτες Μάνης, πασπαλίζοντάς τες με μέλι και τριμμένη φέτα.