Η πίτα αλλιώς: Με λαχταριστή γέμιση με μακαρόνια, λιωμένα τυριά και χωριάτικο φύλλο

Μια συνταγή του Γιώργου Τσούλη που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
giorgostsoulis.com
giorgostsoulis.com

Ο Γιώργος Τσούλης μας έχει φτιάξει μια συνταγή για μια πολύ ιδιαίτερα πίτα. Πρόκειται για την μακαρονόπιτα με χωριάτικο φύλλο και λιωμένα τυριά που θα τρελάνουν τον ουρανίσκο σας. Είναι ιδανική και για vegeterian.

Πως να φτιάξεις την μακαρονόπιτα

Υλικά

Για το φύλλο

  • 140 γρ. αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο
  • 3 γρ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 55 ml νερό, χλιαρό
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο + έξτρα για πασπάλισμα
  • Κορν φλάουρ, για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση

  • 2 αυγά μέτρια
  • 100 γρ. φέτα
  • 300 γρ. ανθότυρο
  • ¼ μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. μακαρόνια no 5
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Δείτε επίσης: Είναι λες και έχει κιμά... αλλά δεν έχει - Αλλιώτικο παστίτσιο με πλούσια μπεσαμέλ

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190°C σε αντιστάσεις πάνω-κάτω.
  • Για το φύλλο: Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι, το νερό και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να σχηματιστεί ένα ωραίο ζυμάρι.
  • Το μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και συνεχίζουμε το ζύμωμα εκεί, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα λείο ζυμάρι. Το τοποθετούμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί, για περίπου μισή ώρα.
  • Έπειτα, κόβουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια και δημιουργούμε μπαλάκια. Βουτάμε ένα ζυμαράκι σε κορν φλάουρ και το ανοίγουμε ελαφρώς με τα χέρια. Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με κορν φλάουρ και με μία ξύλινη βέργα το ανοίγουμε σε ένα λεπτό φύλλο.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αρκετά αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις βράσουν, τα σουρώνουμε, τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Για τη γέμιση: Σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθούν. Προσθέτουμε τη φέτα, το ανθότυρο, το δυόσμο και τα μακαρόνια. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
  • Λαδώνουμε καλά ένα ταψί φούρνου διαμέτρου 36Χ28 εκ. και απλώνουμε 2 λαδωμένα φύλλα, ώστε να εξέχουν 10εκ. έξω από το ταψί.
  • Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω από τα φύλλα.
  • Μαζεύουμε τα περισσεύματα προς τα μέσα και τα λαδώνουμε πολύ καλά. Τοποθετούμε τα άλλα 2 φύλλα, λαδώνοντας το καθένα και χαράζουμε την πίτα στα 8 κομμάτια.
  • Ψήνουμε για 50-55 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει και σερβίρουμε τη μακαρονόπιτα ζεστή.

giorgostsoulis.com