Ότι πρέπει για την σημερινή βροχερή ημέρα: Πως να φτιάξεις τον πιο νόστιμο παραδοσιακό πατσά

Εύκολα και γρήγορα, μόνη στο σπίτι

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Είναι το φαγητό που τρώμε κυρίως μετά από ποτό αλλά είναι και το φαγητό που ταιριάζει σε μια βροχερή ημέρα σαν την σημερινή. Γι' αυτό τον λόγο η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας τον πιο εύκολο και σωστό τρόπο να φτιάξουμε σπίτι μας, μόνοι μας έναν γευστικό παραδοσιακό πατσά.

Τι θα χρειαστείς για τον πατσά

  • 2 κιλά ποδαράκι μοσχαρίσιο
  • 1 κιλό κοιλιά μοσχαριού (στομάχι)
  • αλάτι χοντρό
  • λεμόνι

Για το σκορδοστούμπι

  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλ. ξύδι από κρασί
  • μπούκοβο προαιρετικά

Εκτέλεση

  • Αγοράζουμε από τον κρεοπώλη μοσχαρίσια κοιλιά καθαρισμένη (στομάχι) και καθαρισμένο ποδαράκι μοσχαρίσιο μπροστινό. Στις μέρες μας, τα κρεοπωλεία μας τα δίνουν πεντακάθαρα τα υλικά για τον πατσά, έτοιμα για την κατσαρόλα.
  • Πλένουμε τα υλικά και τα στραγγίζουμε.
  • Βάζουμε σε μια λεκάνη το πλυμένο και σπασμένο ποδαράκι και το στομάχι.
  • Στύβουμε δυο λεμόνια και πασπαλίζουμε 1 κ.σ χοντρό αλάτι και τρίβουμε τα υλικά με το χέρι.
  • Σκεπάζουμε τον πατσά και διατηρούμε στο ψυγείο για μια νύχτα ή για 5 με 6 ώρες.
  • Την επόμενη ημέρα ξεπλένουμε τα υλικά του πατσά σε καθαρό νερό.
  • Βάζουμε τον πατσά σε μεγάλη κατσαρόλα και σκεπάζουμε με κρύο νερό.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση και βράζουμε 4 με 5 λεπτά.
  • Χύνουμε το νερό αυτό και ξεπλένουμε τον πατσά με ζεστό νερό.
  • Ξαναβάζουμε τον πατσά στην κατσαρόλα.
  • Σκεπάζουμε με ζεστό νερό περίπου 2 με 2,5 λίτρα.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε συνεχώς μέχρι να μην βλέπουμε πλέον αφρό στην επιφάνεια.
  • Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σκεπάζουμε τον πατσά.
  • Σιγοβράζουμε γύρω στις 2 με 2,5 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά.
  • Όταν βράσει ο πατσάς και ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο, βγάζουμε το ποδαράκι και αφού λίγο κρυώσει το ξεκοκαλίζουμε και το ψιλοκόβουμε.
  • Το ξαναβάζουμε στο ζωμό.
  • Το ίδιο κάνουμε και με το στομάχι.
  • Το βγάζουμε από τον ζωμό και το ψιλοκόβουμε ή χοντροκόβουμε ανάλογα την προτίμηση. Εγώ ψιλοκόβω πάντα τον πατσά.
  • Τώρα είναι η ώρα που αλατίζουμε τον πατσά και το αφήνουμε να βράσει για 15 με 20 λεπτά επιπλέον.
  • Αν θέλουμε να αυγοκόψουμε τον πατσά κάνουμε κλασικό αυγολέμονο με αυγά και λεμόνια.
  • Παραδοσιακά, σερβίρουμε τον ψιλοκομμένο πατσά σε βαθιά ζεστά πιάτα, με μπόλικη σούπα και ψιλοκομμένο πατσά.
  • Ραντίζουμε με σκορδοστούμπι.
  • Προαιρετικά προσθέτουμε μπούκοβο κατά βούληση.

Για το σκορδοστούμπι

  1. Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τα σκόρδα στον πολτοποιητή σκόρδου.
  2. Τα βάζουμε σε ένα μικρό μπουκάλι και προσθέτουμε το ξύδι από κρασί.
  3. Κλείνουμε το μπουκάλι και τα χτυπάμε.
  4. Το σκορδοστούμπι διατηρείται για πολύ καιρό και γίνεται πιο δυνατό στη γεύση.
  5. Ραντίζουμε τον πατσά με σκορδοστούμπι.
  6. Πασπαλίζουμε προεραιτίκα με μπούκοβο ή με λάδι μπούκοβου και τον σερβίρουμε αχνιστό τις κρύες ημέρες του χειμώνα σαν δυναμωτικό και πολύ θρεπτικό φαγητό.

Αν θες βέβαια, μια πιο οικονομική και εύκολη συνταγή για σήμερα, ρίξε μια ματιά εδώ.

ΠΗΓΗ Argiro.gr