«Προς Θεού, μην...» - 5+1 μυστικά για το τέλειο ψήσιμο της σπιτικής τυρόπιτας

Αυτά τα βήματα ακολουθεί και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Τα φαγητά για το τέλειο μαγείρεμα τους έχουν και τα μυστικά τους, ακόμη και τα μακαρόνια με κιμά (δείτε τα εδώ). Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου λοιπόν, αποκάλυψε τα βήματα που ακολουθεί η ίδια για να βγαίνει τέλειο το ψήσιμο της σπιτικής τυρόπιτας.

Τα μυστικά της Αργυρώς για το ψήσιμο της τυρόπιτας

  • Καταρχήν διάλεγε το κατάλληλο ταψί. Ένα λεπτό ρηχό με μεγάλη επιφάνεια είναι το ιδανικό για το ψήσιμο.

Κεραμικά, πυρίμαχα σκεύη και γενικά χοντρά σκεύη με βαριά βάση και τοιχώματα να τα αποφεύγετε γιατί σε αυτά τα σκεύη αρχίζει και ψήνεται από πάνω και μέχρι να ζεσταθεί η βάση του χοντρού σκεύους δεν θα φτάσει ποτέ στο επιθυμητό ψήσιμο η κάτω της πλευρά με την πάνω.

  • Κι εδώ λοιπόν ρωτώ αντιστάσεις η αέρα;

Αφού την φτιάξετε θα προθερμάνετε πολύ καλά τον φούρνο σας. Σε όποια περιοχή της Ελλάδας κι αν πήγα οι καλύτερες που δοκίμασα ήταν αυτες που ψήθηκαν σε ξυλόφουρνο.

Σε ήπια σταθερή φωτιά χωρίς αέρα να τις ξεραίνει επιφανειακά και να κάνει το πάνω φύλλο σκληρό σαν γυαλί.

Μετά από τόσες που έχουμε ψήσει με τους συνεργάτες μου όλα αυτά τα χρόνια μια είναι η απάντηση. Θέλει ψήσιμο σε αντιστάσεις πάνω κάτω στην κάτω κάτω σχάρα του φούρνου το λιγότερο για 1 ώρα.
Πάντα, προς το τέλος του ψησίματος γυρίστε μόνο την κάτω αντίσταση και σιγοψήστε μόνο από κάτω. Γιατί εκεί έχει το πρόβλημα στο ψήσιμο. Στην βάση της κυρίως.

Μυστικά ψήσιμο τυρόπιτας

Αντιστάσεις vs αέρα

Η θερμότητα που παράγουν οι αντιστάσεις την αγκαλιάζουν ολόγυρα σαν να ψήνεται σε ξυλόφουρνο.

Αντίθετα, ο αέρας κάνει επιθετικό ψήσιμο. Ξεραίνει γρήγορα το πάνω μερος και την ροδίζει γρήγορα την απέξω ενώ μέσα δεν έχει ψηθεί σωστά δεν έχουν στεγνώσει.

Αν παρόλα αυτά δεν έχετε αντιστάσεις στον φούρνο τότε θα πρέπει να χαμηλώσετε κατά 20’ από την αναγραφόμενη οδηγία στην εκάστοτε συνταγή και κατ’ ανάγκη να ψήσετε σε αέρα.

  • Για το τελειότερο ψήσιμο αναποδογυρίστε την και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Όταν δηλαδή το ψήσιμο έχει ολοκληρωθεί κατά 3/4 βγάλτε το ταψί από το φούρνο. Σε αυτή τη φάση έχει ξεκολλήσει από το ταψι. Σκεπάστε το ταψί με ένα δεύτερο ταψί και με προσοχή αναποδογυρίστε την. Και ολοκληρώστε το ψήσιμο της κανονικά.
  • Αφού ψηθεί, αφήστε την σε μισάνοιχτο φούρνο για 10’ να στραγγίσει τα υγρά της.
  • Μετά, αν έχετε την δυνατότητα βγάλτε την ολόκληρη πάνω σε ξύλο κοπής. Έτσι στεγνώνει σωστά η βάση της πίτας χωρίς να κρατάει υγρασία.
  • Και προς Θεού, μην κόβετε ποτέ οταν ειναι καυτή σε κομμάτια. Αυτη που δεν προλαβαίνει να καταλαγιάσει από το ψήσιμο της θα βγάλει υγρασία πάνω στα φύλλα της.

argiro.gr

Συνταγή για τυρόπιτα με γιαούρτι από την Αργυρώ

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την πιο νόστιμη συνταγή για τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και γιαούρτι. Θέλει μόνο 10 λεπτά προετοιμασία και τα υπόλοιπα 50 θα πρέπει να μείνει στο φούρνο για να ψηθεί.

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο (ή 1 πακέτο φύλλο κρούστας)
  • 750 ml φρέσκο γάλα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
  • 500 γρ. φέτα (τριμμένη)
  • 500 γρ. ανθότυρο (τριμμένο)
  • 5 αυγά
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Δείτε επίσης: Ζουμερή τυρόπιτα με γιαούρτι, κρεμμύδι και πατάτα - Μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής

Προετοιμασία

  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα τυριά και τρίβουμε αρκετό πιπέρι.
  • Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι, με σύρμα, να ενωθούν.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί νούμερο 36 και στρώνουμε απλωτά το πρώτο και το δεύτερο χωριάτικο φύλλο.
  • Περιχύνουμε με μια κουτάλα από το υγρό μίγμα (γάλα, αυγά κ.λπ.) και πασπαλίζουμε με μια χούφτα γεμάτη τριμμένα τυριά.
  • Απλώνουμε το τρίτο φύλλο σουρωτό, το περιχύνουμε με υγρό μίγμα και πασπαλίζουμε τυριά.
  • Συνεχίζουμε με άλλες τρεις στρώσεις από σουρωτό (ελαφρά τσαλακωμένο) φύλλο, υγρό μίγμα και τα υπόλοιπα τυριά.
  • Το τελευταίο φύλλο το απλώνουμε να είναι ίσια η επιφάνειά του και το μπήγουμε από κάτω για να κλείσουμε την πιτα.
  • Χαράζουμε ελαφρά τη πιτα σε κομμάτια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο υγρό μίγμα.
  • Ψήνουμε το φαγητο σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, στους 180°C βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα, να ροδίσει καλά η επιφάνειά της και να φουσκώσει (φουσκώνει πολύ και γίνεται διπλάσια σε ύψος).

argiro.gr