Γρήγορο γλυκό για τις γιορτές: Κορμός Χριστουγέννων με παντεσπάνι σοκολάτας

Είναι σκέτη κόλαση!

Γιώτα Πεπαρίδη
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Σε λίγες ημέρες, θα έχουμε μπει στις γιορτές των Χριστουγέννων και ήδη κάνουμε προετοιμασίες με κεράσματα και παραδοσιακά γλυκά, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες. Αλλά τι καλύτερο από ένα γλυκό, όλο σοκολάτα, που γίνεται εύκολο και γρήγορα, για τους καλεσμένους της τελευταίας στιγμής. Έτσι, λοιπόν σας έχουμε την απόλυτη συνταγή από την αγαπημένη σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, κορμό Χριστουγέννων με παντεσπάνι σοκολάτας.

Κορμός Χριστουγέννων με παντεσπάνι σοκολάτας, που θα "κλέψει" τις εντυπώσεις

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 αυγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. σοκολάτα 60% λιωμένη
  • 25 γρ. κακάο
  • 1 πρέζα/ες αλάτι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. φρούτα του δάσους
  • 150 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο ή 4 φρούτα (κόκκινα)
  • 2 κ.σ. λικέρ κρέμα

Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα

  • 400 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 200 γρ. σοκολάτα 60% περιεκτικότητα σε κακάο λιωμένη
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Για το σερβίρισμα

  • 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό
  • άχνη ζάχαρη

Δείτε επίσης: Το υποτιμημένο γλυκό των Χριστουγέννων: Δίπλες Μάνης

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι σοκολάτας

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο.
  • Θα ψήσουμε στους 160ºC στον αέρα.
  • Λαδώνουμε ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
  • Στο μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να πυκνώνουν και να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη.
  • Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για 1′-2′ να γυαλίσει το μίγμα .
  • Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα και τέλος κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι με το κακάο.
  • Απαλά αναδιπλώνουμε.
  • Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μίγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10′-12′ να σταθεροποιηθεί.
  • Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει.

Για τη γέμιση φρούτα δάσους

  • Βάζουμε τα φρούτα, την μαρμελάδα και το βαλσαμικό σε κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει.
  • Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε το λικέρ κρέμα.

Για τη βουτυρόκρεμα

  • Αφήνουμε την κρέμα γάλακτος 30′ εκτός ψυγείου.
  • Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα στο μίξερ, να αφρατέψει καλά.
  • Προσθέτουμε την κρύα πλέον λιωμένη σοκολάτα.
  • Ανακατεύουμε καλά στο μίξερ να ομογενοποιηθεί.
  • Χτυπάμε χωριστά την κρέμα, ώστε να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
  • Ρίχνουμε τη χτυπημένη κρέμα στη σοκολάτα κι αναδιπλώνουμε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  • Αν η κρέμα μαλακώσει πολύ, τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να μπορούμε να την αλείψουμε.

Μοντάρισμα του κορμού

  • Αλείφουμε την επιφάνεια από το παντεσπάνι με την μαρμελάδα κόκκινων φρούτων.
  • Αλείφουμε μια λεπτή στρώση σοκολατένια βουτυρόκρεμα.
  • Τυλίγουμε τον κορμό σε ρολό με την βοήθεια της λαδόκολλας.
  • Με την ένωση προς τα κάτω τον βάζουμε σε πιατέλα.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια του κορμού με την υπόλοιπη σοκολατένια βουτυρόκρεμα.
  • Με ένα πιρούνι τραβάμε κυματιστές γραμμές στην επιφάνεια να θυμίζει κορμό δέντρου.
  • Παγώνουμε τον κορμό.
  • Σερβίρουμε τον κορμό ολόκληρο στο τραπέζι και μπροστά στους καλεσμένους κόβουμε σε φέτες και γαρνίρουμε με μια κουτάλια κόκκινη μαρμελάδα τα πιάτα.
  • Αχνίζουμε με λίγη άχνη και γραμμές κρέμα μπαλσάμικο.

argiro.gr