Λιώνει στο στόμα - Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα και πορτοκάλι: Το μυστικό για να μαλακώσει τόσο όσο

Ακόμα και για τους αρχάριους

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Πολλές οι προτάσεις για το γιορτινό τραπέζι, όμως εάν θέλετε κάτι εύκολο και πεντανόστιμο για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την τέλεια λύση, ακόμα και για εκείνους που δεν το έχουν πολύ με την κουζίνα. Χοιρινό μπούτι με μέλι και μουστάρδα που λιώνει στο στόμα!

Δείτε επίσης: 5+3 μυστικά για να σου βγει «αφρός» η βασιλόπιτα - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει το λάθος που κάνουμε όλοι

Πώς θα φτιάξετε το τέλειο χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα

Υλικά

Για το χοιρινό μπούτι

  • 1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πέτσα περίπου 3 κιλά
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. μπαλσάμικο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 πορτοκάλια χυμό και πορτοκαλόκουπες
  • 1 δεντρολίβανο
  • 2 κλων. δεντρολίβανο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τις πατάτες

  • 1½ kg μικρές πατάτες
  • 2 σκελ. 1½
  • 2 πορτοκάλια (το χυμό)
  • 1 λεμόνι (το χυμό)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Για το χοιρινό μπούτι

  • Βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα τουλάχιστον.
  • Το βάζουμε σε ένα ταψί και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι εξωτερικά την επιφάνεια του λίπους σε ρόμβους.
  • Περιχύνουμε με το πορτοκάλι και το λεμόνι.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε το μπούτι.
  • Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τις πορτοκαλόκουπες στο ταψί.
  • Σκεπάζουμε το χοιρινό μπούτι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε στο φούρνο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC, στις αντιστάσεις, στη κάτω σχάρα, για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  • Αφού περάσει η μιάμιση ώρα ψησίματος, ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε τις πατάτες, το σκόρδο με τη φλούδα και όλα τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ.
  • Ανακατεύουμε το μέλι με το βαλσαμικό ξίδι και τη μουστάρδα.
  • Αλείφουμε το μπούτι με πινέλο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.

Για τις πατάτες

  • Καθαρίζουμε τις baby πατάτες και τις πλένουμε.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τις ολόκληρες καθαρισμένες πατάτες.
  • Προσθέτουμε όλα τον χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά.

Μυστικά

  • Η προθέρμανση του φούρνου στις αντιστάσεις, θέλει αρκετή ώρα.
  • Όταν ο φούρνος πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και βάλουμε το ταψί μέσα, από εκείνη τη στιγμή μετράμε το χρόνο ψησίματος.

Δείτε επίσης: Σκέτο «λουκούμι»: Γαλοπούλα γεμιστή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Τα μυστικά για να την φτιάξουμε σωστά

Πηγή: argiro.gr