Σκέτο "λουκούμι": Λεμονάτο κατσικάκι με μελωμένες πατάτες - Πως να το φτιάξεις μόνη σου

Συνταγή "κόλαση"

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας μια συνταγή που θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη για την ημέρα εκείνη: λεμονάτο κατσικάκι που «λιώνει» στο στόμα με συγκλονιστικές μελωμένες πατάτες.

Είναι μπελαλίδικο φαγητό αλλά πίστεψέ μας θα φύγουν όλοι ευχαριστημένοι από το τραπέζι, μικροί και μεγάλοι!

Τι θα χρειαστείς για το κατσικάκι

  • 1½ kg κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
  • 10 μεγάλες πατάτες
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ζουμερά λεμόνια
  • 4 σκελ. σκόρδο με το ντύμα τους
  • 2 κλων. φρέσκια ρίγανη
  • 2 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • 2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα
  • 1 ποτήρι νερό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Για το κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, βγάζουμε το κατσικάκι από το ψυγείο και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για λίγη ώρα.
  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Τα χτυπάμε µε σύρμα, να γίνουν σαν κρέμα.
  4. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες. Τις βάζουμε στο ταψί.
  5. Προσθέτουμε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο.
  6. Περιχύνουμε με το αρωματικό λαδολέμονο Κρατάμε 2-3 κουταλιές λαδολέμονο για το αρνί.
  7. Ανακατεύουμε καλά τις πατάτες να λαδωθούν.
  8. Από πάνω τοποθετούμε το κατσικάκι.
  9. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο κατσικάκι και περιχύνουμε µε το μίγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Κάνουμε μασάζ στο κρέας να λαδωθεί παντού.
  10. Τέλος, ρίχνουμε στο ταψί το νερό.
  11. Σκεπάζουμε µε αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γάστρα.
  12. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα στους 200°C.
  13. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, χαμηλώνουμε στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας και να μελώσουν οι πατάτες.
  14. Μπορείτε αντί για μερίδες κατσικάκι να πάρετε κομμάτι ολόκληρο για κατσικάκι στο φούρνο. Εγώ προτιμώ σπάλα και χεράκι. Όμως η συνταγή λειτουργεί το ίδιο σε οποιοδήποτε κομμάτι επιθυμείτε.

Κι αν ψάχνεις και κάτι σε γλυκό για εκείνη την ημέρα, ιδού.

ΠΗΓΗ Argiro.gr