Μέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είμαστε σίγουροι πως ψάχνετε μια λαχταριστή συνταγή για βασιλόπιτα και πιστέψτε με, το Youweekly.gr σας έχει την καλύτερη! Η απλή βασιλόπιτα-κέικ αρωματίζεται με μπράντι, εμπλουτίζεται με σοκολάτα και επικαλύπτεται με ζαχαρόπαστα. Από την εμφάνισή της και μόνο θα κερδίσει τις εντυπώσεις.

Τι θα χρειαστείς για την βασιλόπιτα

  • 15 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για την επάλειψη
  • 15 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πασπάλισμα
  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη 250 γρ. αμύγδαλα, τριμμένα
  • 6 αυγά μεσαίου μεγέθους (300 γρ.)
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα (δαμάσκηνα, χουρμάδες ή ό,τι άλλο επιθυμείτε)
  • 200 γρ. σταγόνες σοκολάτας μπίτερ
  • 100ml μπράντι

Για τη διακόσμηση

  • 100-150 γρ. σαντιγί φυτική
  • 400 γρ. ζαχαρόπαστα λευκή
  • 100 γρ. ζαχαρόπαστα καφέ

Φτιάξτε τη βασιλόπιτα

Δείτε επίσης: Πως να μην στερηθείς τίποτα: 5+2 έξυπνοι τρόποι να φας αλλά να μην παχύνεις κατά την διάρκεια των γιορτών

Ρίξτε σε ένα μπολ το μπράντι και προσθέστε τα αποξηραμένα φρούτα, ψιλοκομμένα. Αφήστε τα να μαλακώσουν για 30΄. Αδειάστε τα αμύγδαλα στο μούλτι και χτυπήστε μέχρι να θρυμματιστούν και να γίνουν σκόνη. Ρίξτε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα (εξάρτημα του μίξερ) μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε και τα τριμμένα αμύγδαλα και συνεχίστε το χτύπημα έως ότου ενσωματωθούν. Ρίξτε και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε.

Ρίξτε τα αποξηραμένα φρούτα και το μπράντι στον κάδο του μίξερ. Χτυπήστε ελαφρά να ενσωματωθούν. Ρίξτε κατόπιν ένα ένα τα αυγά και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν και αυτά. Τέλος, προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι και χτυπήστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αποσύρετε από το μίξερ.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα.

Βήμα βήμα πως να φτιάξεις την βασιλόπιτα με ζαχαρόπαστα

Ψήστε τη βασιλόπιτα

Ντύστε εξωτερικά με αλουμινόχαρτο ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 24 εκ., δημιουργώντας μια βάση. Με ένα πινέλο αλείψτε εσωτερικά με λίγο βούτυρο τη βάση και τα τοιχώματα του τσερκιού. Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι και τινάξτε να φύγει η περιττή ποσότητα. Αδειάστε μέσα το μείγμα της βασιλόπιτας και ψήστε τη στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 180 °C στον αέρα για 1 ώρα. Αποσύρετε από το φούρνο, ξεφορμάρετε τραβώντας το τσέρκι προς τα πάνω και αφήστε τη βασιλόπιτα να κρυώσει εντελώς για περίπου 2 ώρες, πριν τη διακοσμήσετε.

Διακοσμήστε τη βασιλόπιτα

Βάλτε τη φυτική σαντιγί σε ένα μπολ και χτυπήστε τη με ένα μίξερ χειρός να αφρατέψει. Πλάστε ελαφρά με τα χέρια σας τη λευκή ζαχαρόπαστα να μαλακώσει και με έναν πλάστη ζαχαροπλαστικής ανοίξτε τη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας σε ένα μεγάλο λεπτό φύλλο. Αφού έχει κρυώσει η βασιλόπιτα τοποθετήστε τη σε μια επιφάνεια εργασίας. Με μια σπάτουλα καλύψτε όλη την επιφάνειά της (και τα πλαϊνά) με μια λεπτή στρώση
σαντιγί, κρατώντας λίγη στην άκρη.

Δείτε επίσης: Πόσες θερμίδες έχουν τα πιο εθιστικά γλυκά των Χριστουγέννων

Μεταφέρετε τη λευκή ζαχαρόπαστα επάνω στη βασιλόπιτα με τη βοήθεια του πλάστη και επικαλύψτε την ολόκληρη. Με ένα μαχαίρι κόψτε όση ζαχαρόπαστα περισσεύει περιμετρικά. Ισιώστε τη ζαχαρόπαστα με τα χέρια σας ώστε να είναι λεία η επιφάνεια της βασιλόπιτας. Ανοίξτε και την καφέ ζαχαρόπαστα σε ένα λεπτό φύλλο. Με μικρά στρογγυλά κουπ πατ σε διάφορα μεγέθη κόψτε μικρούς δίσκους από την καφέ ζαχαρόπαστα. Αλείψτε τη βάση των δίσκων με λίγη σαντιγί και κολλήστε τους διάσπαρτα στην επιφάνεια και περιμετρικά της βασιλόπιτας διακοσμώντας τη με πουά. Μπορείτε να σερβίρετε.

Συχνά λάθη
  • Δεν αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει πριν την επικαλύψουμε με τη ζαχαρόπαστα, με αποτέλεσμα να μην στρώνει.