Λιώνει στο στόμα - Ζουμερός κόκορας κρασάτος με μακαρόνια: Το μυστικό για να βγει μαλακός και όχι σκληρός

Μια συνταγή του Γιώργου Τσούλη

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Λιώνει στο στόμα - Ζουμερός κόκορας κρασάτος με μακαρόνια: Το μυστικό για να βγει μαλακός και όχι σκληρός

Φτιάξε τον κόκορα κρασάτο του Γιώργου Τσούλη και θα μας θυμηθείς! Πρόκειται για ένα πιάτο άκρως εορταστικό που θα λατρέψουν όλοι οι καλεσμένοι σου. Βέβαια, πρέπει να ακολουθήσεις βήμα βήμα σωστά την συνταγή για να βγει το κρέας ζουμερό και μαλακό!

Πως να φτιάξεις τον κόκορα κρασάτο

Υλικά

  • 1 ολόκληρο κόκορα, κομμένο στα οκτώ
  • 250 γρ. σπαγγέτι
  • 150 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε χοντρές κάθετες φέτες
  • 150 γρ. πράσινες πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 100 ml. κόκκινο κρασί
  • 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 500 ml. ζωμό κοτόπουλο
  • 2 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 φρέσκα φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
  • 2 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 170 γρ. ελιές σε ροδέλες
  • Ελαιόλαδο
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • Κεφαλοτύρι, τριμμένο

Δείτε επίσης: Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα και πορτοκάλι - Το μυστικό για να μαλακώσει τόσο όσο

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε ελαιόλαδο. Μεταφέρουμε τα κομμάτια του κόκορα μέσα και δίνουμε χρώμα και στις δύο πλευρές τους ξεκινώντας από τη πλευρά της πέτσας.
  • Μόλις ο κόκορας πάρει χρώμα τον αφαιρούμε και τον μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
  • Στην ίδια κατσαρόλα αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά βάζουμε το μπέικον και μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, τις πιπεριές και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με κόκκινο κρασί.
  • Ρίχνουμε το κόκορα, τις ελιές, το δεντρολίβανο, το βασιλικό, τη δάφνη, τη ρίγανη, τη ντομάτα κονκασέ και το ζωμό κοτόπουλο.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 – 40 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Παράλληλα ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βράζουμε τα σπαγγέτι σε καλά αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Αφαιρούμε το κόκορα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα ζυμαρικά για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας τα με τη σάλτσα.
  • Σερβίρουμε τον κόκορα με τα σπαγγέτι σε μεγάλη πιατέλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε τυρί τριμμένο.