Πρωτοχρονιάτικη συνταγή: Λαχταριστή γεμιστή γαλοπούλα με μπόλικο βούτυρο και τραγανή πέτσα

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Τα Χριστούγεννα πέρασαν και η νέα χρονιά βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ κι επειδή λένε πως ο έρωτας περνάει από το στομάχι και ξέρουμε πως θέλετε - ειδικά εκείνη την ημέρα, την πρώτη μέρα του 2024 - να φροντίσετε τους αγαπημένους σας ανθρώπους, το Youweekly.gr σας αποκαλύπτει την πιο τέλεια, γευστική και γρήγορη συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα.

Τι θα χρειαστείτε για την γεμιστή γαλοπούλα

  • Γαλοπούλα
  • Αλάτι - Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο (1 κουταλάκι της σούπας)
  • Βούτυρο (150 γρ)
  • Θυμάρι
  • Ξύσμα πορτοκαλιού

Όσον αφορά την γέμιση

  • Κρεμμύδια (2-3 μικρά)
  • Δαμάσκηνα (ιδανικά μέχρι 10)
  • Κάστανα (ιδανικά μέχρι 10)
  • Βερύκοκα (ιδανικά μέχρι 10)
  • Μήλο (1)
  • Κουκουνάρι
  • Πορτοκάλι (1)
  • Λίγο μπαγιάτικο ψωμί
  • Αλάτι - Πιπέρι
  • Βούτυρο (100 γρ)
  • Κιμά (200 γρ)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Στεγνώνουμε την γαλοπούλα καλά από τυχόν νερά και αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε μέσα από την κοιλιά της. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το βούτυρο μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, το ψιλοκομμένο θυμάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού κι αφού δημιουργηθεί μια πάστα την βάζουμε κάτω από το δέρμα της γαλοπούλας και κάνοντας κινήσεις μασάζ, την αλείφουμε παντού.
  2. Αφού τσιγαρίσουμε σε ένα τηγάνι όλα τα υλικά της γέμισης σιγά σιγά, ξεκινάμε να τα βάζουμε μέσα στην γαλοπούλα με ένα κουτάλι ενώ προσθέτουμε εξτρά αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε την γαλοπούλα με ένα πορτοκάλι και βάζουμε στον φούρνο για 2,5 περίπου ώρες στους 150 με 170 βαθμούς.
Tip
  • Για να μην στεγνώσει στο ψήσιμο, κάθε μισή ώρα να την αλείφετε με τα υγρά του ψησίματος.

Κι αν θέλετε ένα καλό γλυκό για την συγκεκριμένη ημέρα, ιδού.